GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κalamata:21: Ερευνα για την πολιτιστική ζωή και την ταυτότητα της πόλης

Το “KALAMATA:21” διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της έρευνας που διεξήγαγε σχετικά με τ...

Το “KALAMATA:21” διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της έρευνας που διεξήγαγε σχετικά με την πολιτιστική ζωή και ταυτότητα της Καλαμάτας.

Η έρευνα ανέδειξε ως κεντρικά χαρακτηριστικά της πόλης τη θέση της δίπλα στη θάλασσα και τον τουριστικό της χαρακτήρα. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Εκτωρ Τσατσούλης, αναφέρθηκε στα κεντρικά σημεία της έρευνας, τη μεθοδολογία και τους τρόπους αξιοποίησής τους κατά τη συγγραφή του φακέλου υποψηφιότητας. Τα αποτελέσματα σχολίασαν η Αντα Αποστολάκη, εκδότρια της εφημερίδας «Θάρρος», η Νατάσα Γλαράκη βοηθός διευθυντή Επιχειρησιακής Λειτουργίας της Costa Navarino (ΜΑ & MSc Cultural & Tourism Management) και ο Ανδρέας Ζαγάκος, συντονιστής της ομάδας εργασίας «Ταυτότητα Τόπου». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, μέλη των ομάδων εργασίας καθώς και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σχετικά με την ταυτότητα της Καλαμάτας, η έρευνα ανέδειξε ως κεντρικά χαρακτηριστικά της πόλης τη θέση της δίπλα στη θάλασσα και τον τουριστικό της χαρακτήρα. Στον αντίποδα βρίσκονταν οι χαρακτηρισμοί «Ευρωπαϊκή» και «Οικολογική». Αναφορικά με τους πολιτιστικούς χώρους, το Κάστρο, το ΔΗΠΕΘΕΚ και το Πάρκο του ΟΣΕ έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το Κάστρο, το ΔΗΠΕΘΕΚ και το Μέγαρο Χορού είναι επίσης οι τρεις πιο αναγνωρίσιμοι χώροι. Η έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των Καλαματιανών λαμβάνει ή έχει λάβει κάποιου είδους καλλιτεχνική εκπαίδευση, κυρίως μέσω των σχολών της «Φάρις» και της πρώην ΔΕΠΑΚ. Ο κινηματογράφος κερδίζει το ενδιαφέρον των περισσότερων ως τρόπος καλλιτεχνικής ενασχόλησης σε αντίθεση με τη λαϊκή τέχνη που βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το Καλαματιανό Καρναβάλι διαφαίνεται να κερδίζει τη συμμετοχή των πολιτών και ακολουθούν οι θεατρικές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ, το πολιτιστικό καλοκαίρι της "Φάρις", το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και το Φεστιβάλ Δρόμου.

Σε γενικές γραμμές, η πολιτιστική προσφορά της πόλης κρίνεται ικανοποιητική με διακυμάνσεις μεταξύ των διαφορετικών μορφών έκφρασης. Χαρακτηριστικά οι ερωτηθέντες φαίνονται ικανοποιημένοι από τη διαθεσιμότητα των μουσείων, χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και την προσφορά κινηματογραφικών προβολών και προβολών ντοκιμαντέρ. Αντίθετα, οι ερωτηθέντες δεν είναι ικανοποιημένοι από την προσφορά εκδηλώσεων κλασικής μουσικής, κλασικού θεάτρου καθώς και λογοτεχνίας/ γραπτού λόγου. Σχετικά με τις εκδηλώσεις για ειδικά κοινά υπάρχει μία γενική δυσανασχέτηση με την έλλειψη σε όλες τις κατηγορίες (παιδιά έως 16 ετών, νέοι έως 35 ετών, άτομα άνω των 65 ετών, μετανάστες/ μειονότητες).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ως αντικίνητρα συμμετοχής θεωρούνται η έλλειψη χρόνου, η έλλειψη ενημέρωσης και η οικονομική ένδεια (με αυτή τη σειρά). Σχετικά με τους τρόπους ενημέρωσης που προτιμούν οι ερωτηθέντες, στην κορυφή βρίσκονται ο Τύπος, οι προτάσεις των φίλων και τα ανερχόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, στα ερωτήματα σχετικά με την υποψηφιότητα της Καλαμάτας στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας η πλειοψηφία γνωρίζει ότι η Καλαμάτα διεκδικεί τον τίτλο αν και δε θεωρούν ότι έχει υπάρξει επαρκής ενημέρωση. Αισιόδοξο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αντιδρά θετικά στο άκουσμα της υποψηφιότητας με ένα σημαντικό ποσοστό να διατηρεί τις επιφυλάξεις του και το σκεπτικισμό του και ένα μικρό ποσοστό να απορρίπτει την ιδέα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παίρνοντας το λόγο η κ. Γλαράκη χαιρέτησε τη διεξαγωγή της έρευνας και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα συλλογής στοιχείων και τη μέχρι τώρα έλλειψη παρόμοιων δράσεων. Επιπλέον, επισήμανε ότι σημαντικό γεγονός είναι η ανοιχτή διάθεση των δεδομένων (open data) στην οποία προβαίνει το Γραφείο Υποψηφιότητας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ρόλο του πολιτισμού για τη δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος και μιας επιτυχημένης και αξέχαστης εμπειρίας.

Η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε στην ταυτότητα της πόλης και στην προσωπική εκτίμηση ότι η πόλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιστορική και μοντέρνα. Σχετικά με τη χαμηλή αναγνωρισιμότητα του Πνευματικού Κέντρου, όπως έδειξε η έρευνα, σχολίασε ότι θα έπρεπε να επικοινωνηθεί περισσότερο η ονομασία του ως «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή», προς τιμήν των ανθρώπων που προσφέρουν στην πόλη. Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η αποκάλυψη του ότι ενώ η ίδια αρχικά ήταν πολύ σκεπτική έως και αρνητική στην ιδέα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, τώρα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, έχει τα μάτια της ανοιχτά και κάλεσε και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους να είναι πιο δεκτικοί σε νέες προσπάθειες.

Τέλος, ο κ. Ζαγάκος στάθηκε στο χαρακτηρισμό της πόλης ως παραθαλάσσια και σχολίασε τη σπουδαιότητα να αναγνωρίσει η πόλη και να αξιοποιήσει αυτό το χαρακτηριστικό της και το παραλιακό της μέτωπο. Επίσης, αναφέρθηκε στην απουσία του χαρακτηρισμού της Καλαμάτας ως «αγροτική», παρ’ όλη την αναγνωρισμένη τοπική της παραγωγή.

Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων και τοποθετήσεων του κοινού αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα της ύπαρξης παρόμοιων ερευνών, σχολιάστηκαν πιθανές αστοχίες στη δειγματοληψία και μεθοδολογία της έρευνας και αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος. Η εκδήλωση έκλεισε με υπενθύμιση ότι τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα κατ’ αρχήν μέσω επικοινωνίας με το Γραφείο Υποψηφιότητας (Τηλ: 27211 81030 και στο e-mail: info@kalamata21.eu) και σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω του ολοκληρωμένης ιστοσελίδας του “KALAMATA:21”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση