GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Συρία καταδικάζει την επίσκεψη Ερντογάν στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ

Η Δαμασκός, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Sana, κατήγγειλε ως "κατάφωρη επίθεση" την επίσκεψη που πραγματοποίησε σή...

Η Συρία καταδικάζει την επίσκεψη Ερντογάν στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ
Η Δαμασκός, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Sana, κατήγγειλε ως "κατάφωρη επίθεση" την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην τοποθεσία όπου βρίσκεται, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ο τάφος του παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Οσμάν.
Η επίσκεψη, που δεν είχε ανακοινωθεί, είναι η πρώτη ενός τούρκου πολιτικού ηγέτη στον νέο τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, που βρίσκεται στη συριακή πλευρά μόλις 200 μέτρα από τα σύνορα με την Τουρκία.
Το Sana κατήγγειλε μία "διείσδυση χωρίς κυβερνητική άδεια σε συριακό έδαφος, που αποτελεί μία σαφή επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους μέλους του ΟΗΕ και μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου".
Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, που πέθανε το 1236, θεωρείται ότι είναι τμήμα της τουρκικής επικράτειας σύμφωνα με μία συνθήκη που συνήψε το 1921 η Τουρκία με τη Γαλλία, η οποία έλεγχε τότε τη Συρία που ήταν υπό γαλλική εντολή.
Τον Φεβρουάριο, τούρκοι στρατιώτες είχαν πραγματοποιήσει μία χωρίς προηγούμενο διείσδυση σε βάθος 37 χλμ. στο συριακό έδαφος για να μεταφέρουν τον τάφο σε ασφαλές μέρος επειδή βρισκόταν σε μία περιοχή που κατείχε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η επίσκεψη του Νταβούτογλου πραγματοποιήθηκε σε μία συγκυρία όπου διατυπώνονται εκτιμήσεις γύρω από μία πιθανή τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Ο πρωθυπουργός διέψευσε χθες τις κατηγορίες αξιωματούχων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τους οποίους η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση μπορεί να καταφύγει σε μία τέτοια επέμβαση προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητά της πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Το πρακτορείο Sana εκτίμησε πως η επίσκεψη στον τάφο έγινε στο "πλαίσιο μίας προεκλογικής προπαγάνδας" από το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία που αντιμετωπίζει "μία σημαντική πτώση της δημοτικότητάς του".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση