GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Αυθαίρετη και αδικαιολόγητη" για την ΕΕ η "μαύρη λίστα" της Ρωσίας

Η "μαύρη λίστα" της Ρωσίας η οποία απαγορεύει σε ευρωπαϊκές προσωπικότητες να εισέρχονται στο έδαφός της, σε αντίποινα για έ...


Η "μαύρη λίστα" της Ρωσίας η οποία απαγορεύει σε ευρωπαϊκές προσωπικότητες να εισέρχονται στο έδαφός της, σε αντίποινα για ένα παρόμοιο μέτρο της ΕΕ, είναι "εντελώς αυθαίρετη και αδικαιολόγητη", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
"Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν τον κατάλογο των 89 ονομάτων. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τη νομική βάση, τα κριτήρια και τη διαδικασία (που οδήγησε στη λήψη) αυτής της απόφασης", ανέφερε o εκπρόσωπος σε μία γραπτή ανακοίνωση. "Θεωρούμε πως αυτό το μέτρο είναι εντελώς αυθαίρετο και αδικαιολόγητο, και μάλιστα όταν δεν υπάρχει καμία μεταγενέστερη διευκρίνιση και διαφάνεια", πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτός ο κατάλογος δεν διαθέτει "καμία απολύτως δικαιολογητική βάση".
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται εννέα Βρετανοί, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών M15 Άντριου Πάρκερ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Νίκολας Χάφτον, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ όπως και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ.
"Ο κατάλογος αυτός δεν διαθέτει απολύτως καμία δικαιολογητική βάση και οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καμία δικαστική βάση για να τον νομιμοποιήσουν", δήλωσε η εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Αν πρόθεση της Ρωσίας είναι να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ελαφρύνει τις κυρώσεις, δεν είναι ο σωστός τρόπος να το κάνει", πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.
Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι κατάλογοι με τα ονόματα προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη ρωσική επικράτεια έχουν σταλεί σε κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά αρνήθηκε να κάνει σχόλια για τα ίδια τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε αυτούς.
"Η απάντηση στις ερωτήσεις πολλών ευρωπαϊκών κρατών, γιατί αυτά τα συγκεκριμένα πρόσωπα περιλαμβάνονται στον κατάλογο... είναι απλή: Αυτό έγινε σε απάντηση για την εκστρατεία κυρώσεων που έχει ξεκινήσει σε σχέση με τη Ρωσία από πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής τη Γερμανία", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Διαβάστε ΕΔΩ: Δηλώνουν "υπερήφανοι" που βρίσκονται στη "μαύρη λίστα" του Κρεμλίνου
"Ένας αντίστοιχος κατάλογος υπάρχει σε σχέση με πολίτες των ΗΠΑ, ωστόσο θα πρέπει κανείς να σημειώσει πως στην περίπτωση αυτή οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται πιο εποικοδομητικά από τους Ευρωπαίους", πρόσθεσε ο ρώσος αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση