GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση...

Περισσότερος ρεαλισμός, μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, έντονος προβληματισμός και επιμονή στις «κόκκινες γραμμές» είναι τα...

Περισσότερος ρεαλισμός, μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, έντονος προβληματισμός και επιμονή στις «κόκκινες γραμμές» είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Πανελλαδικής Πολιτικής Έρευνας Μαΐου της Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα 15,2 μονάδων στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τη Ν.Δ., τη στιγμή που η αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «αν είχαμε σήμερα εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», οι συμμετέχοντες έδωσαν στα κόμματα τα εξής ποσοστά:
ΣΥΡΙΖΑ 36,2%
Ν.Δ. 21%
Ποτάμι 6,7%
Χρυσή Αυγή 5,4%
ΚΚΕ 5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,1%
ΠΑΣΟΚ 3,1%
Ενωση Κεντρώων 1,5%
ΚΙΔΗΣΟ 1,3%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%
Αλλο 1,8%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 12,9%

Στο ερώτημα αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα σε περίπτωση που η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές, τον Μάιο το 56,6% απαντά «χειρότερα», το 23,4% απαντάει «καλύτερα» και το 16,7% απαντά «περίπου τα ίδια». Τον Μάρτιο το 54,4% είχε απαντήσει «χειρότερα», το 19,4% είχε απαντήσει «καλύτερα» και το 22,9% είχε απαντήσει «περίπου τα ίδια».

Παράλληλα, υπέρ ενός συμβιβασμού στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν γεφυρώσει τις διαφορές της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους τάσσεται το 65,9 %.

Στο ερώτημα «συμβιβασμός ή ρήξη, στην περίπτωση που στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης δεν γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων» τον Μάιο το 65,9% απαντά «συμβιβασμός», το 30,7% τάσσεται υπέρ της «ρήξης» και ένα 3,4% είναι στο «δεν απαντώ».

Κόκκινες γραμμές
Το 56,7% απαντά ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης (13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, όχι ομαδικές απολύσεις κ.α.) πρέπει να είναι απαράβατες («ναι») ακόμη και αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη. Το 39,3% απαντά «όχι» ενώ ποσοστό 4% δεν απαντά.

Το 54,2% απαντά ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο και το 43,3% απαντά «λάθος/μάλλον λάθος». Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Φεβρουάριο ήταν 81,5% (διαπραγματεύεται σωστά) και 14,2% (διαπραγματεύεται λάθος/μάλλον λάθος).

Αξιολόγηση της κυβέρνησης
Στο ερώτημα πως κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, τον Μάιο το 53,2% απαντά «θετικά/μάλλον θετικά» και το 42,8% απαντά «αρνητικά/μάλλον αρνητικά». Τον Φεβρουάριο το 83,6% είχε απαντήσει «θετικά» και το 13,2% είχε απαντήσει «αρνητικά» ενώ τον Μάρτιο το 64% είχε απαντήσει «θετικά» και το 31,4% είχε απαντήσει «αρνητικά».

Στο ερώτημα πως τα πηγαίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες τους, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 47,6% «χειρότερα», το 30,1% απαντά «καλύτερα» και το 18,7% απαντά «όπως τα περίμενα».

3 σχόλια

  1. Η δικτατορία προσπαθεί να λειτουργήσει χωρίς να καταφύγει στη βία....

    Γι’αυτό θα πρέπει να αναγκάσουμε τη δικτατορία να καταφύγει στη βία, αποκαλύπτοντας την πραγματική της φύση ως δικτατορίας των αντιδραστικών κοινωνικών τάξεω....

    Τα μονοπώλια κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αποδείξουν ότι η συλλογική προσπάθεια υποδουλώνει και δεν επιτρέπει στους πιο ευφυείς ή στους πιο ικανούς να διαπρέψουν.

    Λες και ο λαός αποτελείται απλά από άτομα που μερικά είναι πιο ευφυή ή πιο ικανά – λες και ο λαός δεν είναι μια μεγάλη μάζα από θέληση και καρδιές, όπου όλοι έχουν πάνω κάτω την ίδια ικανότητα για δουλειά, το ίδιο πνεύμα αυτοθυσία και την ίδια ευφυϊα...

    Ο λαός δεν μπορεί ούτε να ονειρευτεί την κυριαρχία αν δεν υπάρχει μια εξουσία που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και στις προσδοκίες του. Λαϊκή εξουσία δεν σημαίνει μονάχα το ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η αστυνομία, τα δικαστήρια και όλα τα όργανα της κυβέρνησης πρέπει να βρίσκονται στα χέρια του λαού....

    Σημαίνει επίσης πως και τα όργανα της οικονομίας πρέπει κι αυτά να περάσουν στα χέρια του λαού..

    Όταν οι δυνάμεις της καταπίεσης καθιστούν εαυτούς κυρίαρχους σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειρήνη έχει ήδη τερματιστεί...

    Τσε Γκεβάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποτε θα `ρθουν να σου πουν
    πως σε πιστεύουν, σ’ αγαπούν
    και πώς σε θένε

    Έχε το νου σου στο παιδί,
    κλείσε την πόρτα με κλειδί
    ψέματα λένε

    Κάποτε θα `ρθουν γνωστικοί,
    λογάδες και γραμματικοί
    για να σε πείσουν

    Έχε το νου σου στο παιδί
    κλείσε την πόρτα με κλειδί,
    θα σε πουλήσουν

    Και όταν θα `ρθουν οι καιροί
    που θα `χει σβήσει το κερί
    στην καταιγίδα

    Υπερασπίσου το παιδί
    γιατί αν γλιτώσει το παιδί
    υπάρχει ελπίδα



    Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
    Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου
    με το καθημερνό της φόρεμα
    κι ένα χτενάκι στα μαλλιά.
    Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

    Κοπέλες του Άουσβιτς,
    του Νταχάου κοπέλες,
    μην είδατε την αγάπη μου;

    Την είδαμε σε μακρινό ταξίδι,
    δεν είχε πια το φόρεμά της
    ούτε χτενάκι στα μαλλιά.

    Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου,
    η χαϊδεμένη από τη μάνα της
    και τ’ αδελφού της τα φιλιά.
    Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

    Κοπέλες του Μαουτχάουζεν,
    κοπέλες του Μπέλσεν,
    μην είδατε την αγάπη μου;

    Την είδαμε στην παγερή πλατεία
    μ’ ένα αριθμό στο άσπρο της το χέρι,
    με κίτρινο άστρο στην καρδιά.

    Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου,
    η χαϊδεμένη από τη μάνα της
    και τ’ αδελφού της τα φιλιά.
    Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.


    Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
    Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση