GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κουμάνοβο: Πεδίο μάχης μετά από βομβαρδισμό και στο βάθος... εθνικισμός

Κάτι από Ντονέτσκ και Λωρίδα της Γάζας... θυμίζει το Κουμάνοβο, η αλβανόφωνη συνοικία της ΠΓΔΜ που έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μετ...

Κουμάνοβο: Πεδίο μάχης μετά από βομβαρδισμό και στο βάθος... εθνικισμός

Κάτι από Ντονέτσκ και Λωρίδα της Γάζας... θυμίζει το Κουμάνοβο, η αλβανόφωνη συνοικία της ΠΓΔΜ που έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και ένοπλων Αλβανών συμμοριτών. Ο απολογισμός είναι 22 νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές.

Σπίτια κατεστραμμένα από εκρήξεις, καμμένα αυτοκίνητα, γαζωμένα οχήματα και τοίχοι, με σφαίρες, ερείπια να καπνίζουν είναι η εικόνα που αντίκρυσαν κάτοικοι της συνοικίας που την εγκατέλειψαν και επέστρεψαν σε αυτήν αργά χθες το βράδυ, μετά την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και την εξουδετέρωση της ένοπλης ομάδας.

Η συνοικία είναι χωρίς ρεύμα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε, μετά τη λήξη των συγκρούσεων, ότι "τρομοκρατική ομάδα", αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ από "γειτονική χώρα", την οποία δεν κατονόμασε, και βρήκε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ' όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα σε κυβερνητικά κτίρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα. Απώτερος στόχος των "τρομοκρατών", σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Κάποιοι Αλβανοί κάτοικοι της συνοικίας στο Κουμάνοβο στην οποία σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, ανέφεραν ότι αγνοούν την ύπαρξη "τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας" στην περιοχή τους και σημείωσαν ότι η επιχείρηση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ήταν υπερβολική και σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει άλλες "σκοπιμότητες".

Οι αιματηρές και άγριες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο αναζωπυρώνουν μια εθνοτική κρίση, η οποία σιγοκαίει στην περιοχή και απειλούν να πάρουν εκτεταμένες διαστάσεις. ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ υπογραμμίζουν τη σημασία διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών πλευρών ιδιαίτερα ενώπιον της εύφλεκτης κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση