GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρίγα: Συμφωνία για ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος!

Περίπου δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχε...

Περίπου δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι ηγέτες στη Ρίγα της Λεττονίας. Οι συζητήσεις μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία μεταξύ τους καθώς και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Πάντως, όλες οι πλευρές φαίνεται ότι συμφωνούν στην ανάγκη εντατικοποίησης της προσπάθειας επίτευξης συμφωνίας, καθώς τα χρονικά περιθώρια εκπνέουν. Μάλιστα Μέρκελ και Ολάντ εμφανίζονται πρόθυμοι να βοηθήσουν και προσωπικά για να ολοκληρωθεί γρήγορα η συμφωνία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε στη διάρκεια της συνάντησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και μετέφερε την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, η οποία κάνει την ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup που θα την επικυρώσει.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την σημερινή συνάντηση δεν αναμενόταν ούτως ή άλλως επικύρωση της συμφωνίας, καθώς επρόκειτο για μια άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο Κορυφής αλλά ούτε και το Eurogroup. Αντιθέτως η κυβέρνηση επεδίωκε ένα θετικό πολιτικό μήνυμα και μια κοινή πολιτική διαπίστωση ότι όντως έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος.

Ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της ρευστότητας όχι μόνο για το επόμενο τρίμηνο που εκκρεμούν σημαντικές πληρωμές, αλλά για το μεσοπρόθεσμο διάστημα της τρέχουσας διετίας που συνολικά οι υποχρεώσεις της χώρας είναι μεγάλες.

Αναφορικά με τις πληροφορίες για το email για πρόσκληση στο ΕΚ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει φτάσει μέχρι τώρα στην Αθήνα σχετική πρόσκληση και ότι πληροφορήθηκαν το γεγονός από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Σχετικά με όσα αναφέρονται για παράταση τρέχοντος προγράμματος μέχρι τέλος καλοκαιριού ούτε κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής έχει τεθεί προς την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, στη συζήτηση στο Brussels Group που έχει τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ΦΠΑ, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι διαφορές τουλάχιστον μέχρι νωρίτερα παρέμεναν με τους εταίρους να επιμένουν σε δύο συντελεστές 11% και 23%, ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει τρεις, 7%, 14%, και 22%.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στη Ρίγα Λετονίας με αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής αεροπορίας. Συνοδευόταν από τους υπουργούς Ν. Παππα, Ευκλ. Τσακαλώτο, Ν. Χουντή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, τον διπλωματικό του σύμβουλο Β. Καλπαδάκη και τον υπεύθυνο του Γρ. τύπου Θ. Μιχόπουλο.

1 σχόλιο

  1. Η αδίστακτη ένωση των μαφιόζων τοκογλύφων, θα μπορούσε να μην είχε πιέσει τόσο ασφυκτικά τον κ. Α.Σαμαρά, θα μπορούσε να μην τον είχε εξαναγκάσει να έρθει σε σύγκρουση μετωπική με τόσα κοινωνικά στρώματα, θα μπορούσε να του είχε ''επιτρέψει'' μιά σειρά φιλολαϊκών μέτρων που θα ανακούφιζαν τους πληγέντες (ούτε τις 100 δόσεις δεν τον άφησαν να εφαρμόσει), θα μπορούσε να είχε παραδεχτεί την αποδεδειγμένα υφιστάμενη ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ (και όχι να σφυρίζουν αδιάφορα οι ΜερκελοΣόϊμπλε μέχρι να τους τρίψει την πραγματικότητα στη μούρη ο Τσίπρας) και να είχε δεχτεί κάποια χαλάρωση της άγριας λιτότητας, που θρασύδειλα απαιτούσαν να επικρατεί απαρέγκλιτα.

    Αυτά όμως όλα θα τα είχαν κάνει, αν ήταν τελικά ''εταίροι'' και όχι εταίρες, αν ήταν συζητήσιμοι ''δανειστές'' και όχι αισχροί εκβιαστές.

    Αν ήθελαν να στηρίξουν το τότε υπάρχον ''συγγενικό'' τους πολιτικό σχήμα και δεν κινούνταν από αμετροεπή αλαζονεία, θα είχαν κάνει κάποια βήματα πίσω. Δεν βοήθησαν καθόλου και σε τίποτε τον κ. Α.Σαμαρά, τον άφησαν την κρίσιμη στιγμή εντελώς εκτεθειμένον και φυσικά, ο κόσμος ψήφισε Σύριζα. Μήπως και παλέψει για κάτι δικαιότερο, που δεν θα τους προσβάλει, δεν θα τους υποτιμά και δεν θα τους εξαθλιώνει.

    Υπάρχει ζωή τάχα και πριν από το θάνατο; Θα μάθουμε.....
    Η συνέχεια, θα παίξει επί της ...οθόνης μας. Ό,τι κι αν λέμε τώρα προ των εξελίξεων, είναι απλά εικασίες και ανίσχυρες υποθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση