GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Να βάλω υγραέριο;

Αφού οι συζητήσεις που «καίνε» περισσότερο έχουν να κάνουν με την οικονομία, είτε από την κατανάλωση, είτε από την απαξίωση, είτε ακόμη...

Να βάλω υγραέριο; Αφού οι συζητήσεις που «καίνε» περισσότερο έχουν να κάνουν με την οικονομία, είτε από την κατανάλωση, είτε από την απαξίωση, είτε ακόμη και από την ανθεκτικότητα και αντοχή των νέων μοντέλων, μήπως θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι επιλογές;

Αν η αντικατάσταση του αυτοκινήτου δεν είναι στα άμεσα σχέδιά σας, ο μόνος τρόπος για να πετύχετε μείωση της κατανάλωσης, είναι η εγκατάσταση συστήματος καυσίμου υγραερίου.

Αυτό που ξεχνάμε πολλές φορές, είναι ότι τα αυτοκίνητα που είναι πέντε ετών και άνω, ανήκουν σε μια προηγούμενη γενιά. Σε μια γενιά που εξελίχθηκε χωρίς να έχει υπόψη της το διοξείδιο του άνθρακα και την τιμή της βενζίνης κοντά στα δύο ευρώ το λίτρο.

Σαφώς, η υπόλοιπη εξέλιξη των αυτοκινήτων, μπορεί να μην προδίδει την διαφορά, όμως ο τρόπος που χρησιμοποιούν το καύσιμο είναι διαφορετικός.
Βενζινοκινητήρες της αρχής της περασμένης δεκαετίας, είχαν καταναλώσεις (στα χαρτιά) που δεν έπεφταν κάτω από 8 λτ./100 χλμ. Σήμερα τα ίδια μοντέλα καίνε πέντε ή το πολύ 6 λίτρα τα εκατό. Οι συγκρίσεις είναι χαώδεις. Και η διαφορά που θα κάνει ένα νέο αυτοκίνητο είναι τεράστια.

Τέτοια διαφορά, όμως, μπορεί να πετύχει και το υγραέριο. Σίγουρα μιλάμε για μετατροπή, όμως αυτές οι μετατροπές δεν είναι «ελληνικές πατέντες». Είναι συστήματα που εξελίσσονται από εταιρείες κολοσσούς σε εκατομμύρια αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο, με τεχνογνωσία σε όλους τους κινητήρες της αγοράς. Και ειδικά στους παλαιότερους, με τους οποίους έχουν δοκιμαστεί επανειλημμένως.

Και όσο αυξάνεται η δημοφιλία τους, πέφτει και η τιμή. Και ειδικά για την Ελλάδα, βελτιώνεται και η κατάρτιση και αυξάνεται η εμπειρία των συνεργείων τοποθέτησης. Μπορεί πριν δύο ή τρία χρόνια να ήταν μόνο μια χούφτα ανθρώπων που κατείχε την τεχνολογία, σήμερα όμως, με την διείσδυση του υγραερίου, οι σοβαροί εγκαταστάτες ξέρουν ακριβώς τι κάνουν, ενώ αν έχουν επιφυλάξεις (σε νέα μοτέρ κυρίως) δεν διστάζουν να το πουν.

Η Ελλάδα έχει γίνει σημαντική αγορά για τα συστήματα που τοποθετούνται στα αυτοκίνητα και έτσι οι εγκαταστάτες έχουν άμεση επαφή με τα εργοστάσια που με τη σειρά τους συνεργάζονται με τους κατασκευαστές για σύγκλιση και συμβατότητα των τεχνολογιών.

Να δούμε όμως με τις σημερινές τιμές των καυσίμων τι οικονομία προκύπτει. Ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει σήμερα κατά μέσο όρο 1,53 ευρώ/λίτρο. Αν κάνω μετατροπή σε υγραέριο, η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 20%, οπότε θα χρειαστώ 1,2 λίτρα υγραερίου, που κοστίζουν 0,71 ευρώ/λίτρο x 1,2 = 0,85 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για πολύ μεγάλη διαφορά από το 1,53 στο 0,85, δηλαδή 44% οικονομία στο καύσιμο.

Αν λοιπόν η τεχνογνωσία είναι συμπαγής, η εμπειρία μεγάλη και το κόστος μικρό, υπάρχει άλλος λόγος που να σας κρατάει;

Η οικονομία που προκύπτει με τη χρήση υγραερίου είναι αρκετά μεγάλη, αγγίζοντας το 44%.

Πηγή: autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση