GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παραιτήσεις υπουργών του Γκρούεφσκι εν μέσω διεθνούς αμφισβήτησης

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ συγκάλεσε, για σήμερα, έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος, σχετικά με την έγκριση της πρότασης του πρωθυπουρ...

Παραιτήσεις υπουργών του Γκρούεφσκι εν μέσω διεθνούς αμφισβήτησης

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ συγκάλεσε, για σήμερα, έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος, σχετικά με την έγκριση της πρότασης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι για την τοποθέτηση νέων υπουργών Εσωτερικών (στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η αστυνομία) και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ο κ. Γκρούεφσκι έχει προτείνει και η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει, σήμερα, τους δύο νέους υπουργούς, που πρότεινε ο πρωθυπουργός (Μίτκο Τσάβκοφ για το υπουργείο Εσωτερικών και Βλάντο Μισαϊλόφσκι για τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών).

Αργά χθες το βράδυ παραιτήθηκαν η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώτος ξάδελφος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σε επιστολές παραίτησής τους προς τον πρωθυπουργό εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για την τιμή και την εμπιστοσύνη που επέδειξε προς το πρόσωπό τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι παραιτηθέντες σημειώνουν ότι όλα αυτά τα χρόνια εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους ευσυνείδητα, με αφοσίωση και με τον πλέον καλύτερο τρόπο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι παραιτήσεις τους θα συμβάλουν στην υπέρβαση της πολιτικής κρίσης, στην οποία έχει εισέλθει η ΠΓΔΜ.

Οι τρεις παραιτηθέντες βρίσκονται στις θέσεις αυτές από το 2006, όταν το κόμμα VMRO-DPMNE, με αρχηγό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ανήλθε στην εξουσία της ΠΓΔΜ και θεωρούνται από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η κ. Γιανκούλοφσκα υπέβαλε την παραίτησή της δύο ημέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλης ομάδας Αλβανών, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 14 "τρομοκράτες" και οχτώ αστυνομικοί.

Οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Σάσο Μιγιάλκοφ, η Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα και ο Μίλε Γιανακίεφσκι, όλο το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν σε μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς, νοθείας των εκλογών, απροκάλυπτων παρεμβάσεων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης και διώξεων πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, τα οποία αποκαλύπτει τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), τού Ζόραν Ζάεβ, στο πλαίσιο της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλονίζει την πολιτική ζωή της χώρας και έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών, παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες χιλιάδων πολιτών της χώρας και ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα.

Πρέσβεις δυτικών χωρών στα Σκόπια, όπως των ΗΠΑ Τζες Μπέιλι και της Γερμανίας Κριστίνε Αλτχάουζερ είχαν ζητήσει ανοιχτά, πριν από μερικές ημέρες, παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και για να βρεθεί διέξοδος από την πολιτική κρίση στην χώρα.

Είναι οι πρώτες παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, ενώ αναλυτές στα Σκόπια εικάζουν ότι οι παραιτήσεις του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών και της υπουργού Εσωτερικών σχετίζονται και με τα αιματηρά επεισόδια στο Κουμάνοβο.

Οι παραιτήσεις αυτές θεωρούνται "πλήγμα" για τον ίδιο τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με όλο και ισχυρότερες πιέσεις στο εσωτερικό για να παραιτηθεί και την ώρα που οι πρέσβεις μεγάλων δυτικών χωρών στα Σκόπια (ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) τον επέκριναν έντονα και με μία ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, ύστερα από συνάντηση που είχαν μαζί του, τη Δευτέρα, για το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Οι ίδιοι πρέσβεις, σε μία προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου στην ΠΓΔΜ, ασκούν πιέσεις και προς την αντιπολίτευση, ώστε αυτή να διακόψει το μποϋκοτάζ και να επιστρέψει στη Βουλή. Μάλιστα, κάτι τέτοιο ζήτησαν ανοιχτά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης,Ζόραν Ζάεβ, με τον οποίο συναντήθηκαν χθες.

Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014, καθώς θεωρεί πως αποτελεί προϊόν νοθείας και απέχει από τη Βουλή, ενώ δεν αναγνωρίζει και τον Γκιόργκι Ιβάνοφ ως πρόεδρο της χώρας.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν πως οι παραιτήσεις αυτές αποτελούν κίνηση τακτικής του Νίκολα Γκρούεφσκι για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ και της έντονης αμφισβήτησης του ίδιου και της κυβέρνησής του.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ σχολίασε ότι οι παραιτήσεις αυτές υψηλόβαθμων στελεχών του Νίκολα Γκρούεφσκι επιβεβαιώνουν "τις καταγγελίες και αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για τις παράνομες και εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι".

"Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες! Οι παραιτήσεις της Γιανκούλοφσκα, του Γιανακίεφσκι και του Μιγιάλκοφ δεν είναι ο απώτερος στόχος μας. Αυτό είναι μόνο ένα βήμα προς το τέλος του Νίκολα Γκρούεφσκι" πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεβ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση