GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κόντρα ΔΝΤ - Ευρωζώνης για το χρέος και στη μέση η Ελλάδα

Σε πολιτικό επίπεδο ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση μαραθώνιο επαφών μετά τις "βόμβες" του ΔΝΤ και τη νέα κόντρα με την ευρωζώνη για τ...

Κόντρα ΔΝΤ - Ευρωζώνης για το χρέος και στη μέση η Ελλάδα

Σε πολιτικό επίπεδο ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση μαραθώνιο επαφών μετά τις "βόμβες" του ΔΝΤ και τη νέα κόντρα με την ευρωζώνη για το χρέος με τη διαρκή λιτότητα προαπαιτούμενο.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ χθες το βράδυ και τις πιέσεις του Τόμσεν να αγοράσει η ευρωζώνη (μέσω του EFSF) μέρος του δανείου που έχει ήδη δοθεί στην Ελλάδα από το ΔΝΤ, το κυβερνητικό επιτελείο ξεκινά νέες επαφές καθώς, είτε έτσι είτε αλλιώς, οι πιέσεις για υπογραφή νέου πακέτου λιτότητας παραμένουν σκληρές.

Την τηλεφωνική επικοινωνία με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ που είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χθες το βράδυ ακολουθεί η συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, στις 17:30 του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στη Φρανφούρτη, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Από το πρωί στις 9:00 σε εξέλιξη είναι συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί στις 14:30 με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Η παρατεταμένη ασφυξία απειλεί την εύθραυστη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» παραδέχεται ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Bloomberg, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο υποβάθμισης των εκτιμήσεων.

Στη σκιά των νέων δεδομένων συναντιούνται σε πολιτικό επίπεδο  Δραγασάκης – Τσακαλώτος με τον Ντράγκι, ώστε να αποφευχθεί ένα «κούρεμα» των εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ παραμένει το στοίχημα της διεκδίκησης για έκτακτη αύξηση του ορίου δανεισμού του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κατά 2-3 δισ. ευρώ ή η συνέχιση του δανεισμού μέσω του ELA, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης οικονομική ασφυξία μέχρι τα μέσα Μαΐου, με τα μάτια στραμμένα στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Επιπλέον η οικονομική θηλιά σφίγγει γύρω από την Ελλάδα, η οποία οφείλει να καταβάλει περίπου 200 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 6 Μαΐου και άλλα 770 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.

Όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια

Στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών το κλίμα ήταν τεταμένο και τώρα ξανά ζορίζουν τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις με αιχμή το εργασιακό και το ασφαλιστικό

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να «ελαφρύνουν» μέρος από το χρέος της χώρας σε ένα νέο γύρο δύσκολων συνομιλιών. Η αποφασιστικότητα του Ταμείου να δει να μειώνεται το χρέος, προκύπτει εν μέρει από την πικρία για το πώς εγκρίθηκε η πρώτη διάσωση σε συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου στις 9 Μαΐου 2010, όπως επισημαίνουν στελέχη του Ταμείου, όταν σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 40 μη ευρωπαϊκές χώρες, είχαν εγείρει μείζονες ενστάσεις για το ελληνικό πακέτο στήριξης, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα με απόρρητη έκθεσης του ΔΝΤ από τη Wall Street Journal τον Οκτώβριο του 2013.

Πολλοί τότε αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής έπεσε στους Έλληνες, χωρίς το δανειακό πακέτο να ζητά τίποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί αξιωματούχοι του ΔΝΤ είχαν τότε επισημάνει ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν το υπερβολικό βάρος χρέους της δοκιμαζόμενης οικονομικά χώρας, τονίζει τότε το δημοσίευμα της WSJ.

Σήμερα η νέα κόντρα ΔΝΤ – Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος θυμίζει τη ρήση: Όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.

Αφού όπως και να γίνουν τα πράγματα παραμένει είτε με εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ από την ευρωζώνη είτε όχι η βασική προϋπόθεση ενός συνολικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένει στην ατζέντα.

Δείτε επίσης

Financial Times: Το Grexit ως λυτρωτικό... διαζύγιο - ΦΩΤΟ

Βόμβα από ΔΝΤ: Κουρέψτε το χρέος, αλλιώς θα κόψουμε τη "γραμμή ζωής" της Ελλάδας

Ύφεση και έλλειμμα τροχοπέδη στις διαπραγματεύσεις

FT: Οργισμένος ο Σαπέν με τον Βαρουφάκη

Τα 10 μέτρα και τα δύο σενάρια

Bloomberg: Τα μάτια στην Κομισιόν για ύφεση και.. Grexit

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση