GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μίχαλος: Να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην καινοτομία

Σε εκδήλωση με θέμα “Καινοτομία στην εκπαίδευση = Επιτυχία στο Επιχειρείν” που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ μίλησε ο πρόεδρ...

Μίχαλος: Να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην καινοτομία
Σε εκδήλωση με θέμα “Καινοτομία στην εκπαίδευση = Επιτυχία στο Επιχειρείν” που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ μίλησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογραμμίζοντας πως η καινοτομία στην εκπαίδευση αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζητούμενο για την έξοδο της χώρας από την κρίση που βιώνει.

Επικαλούμενος μελέτη της Deutsche Bank, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για σταδιακή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά και σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, παρότι οι τρεις χώρες έχουν διαφορετική αφετηρία.

Η μελέτη, όπως ανέφερε, λαμβάνει ως βάση, ότι n καινοτομία, n υψηλή τεχνολογία, n έρευνα και n εκπαίδευση, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας μιας οικονομίας. Ωστόσο επισημαίνεται, ότι n επένδυση στην καινοτομία θα πρέπει να είναι μια μακροχρόνια στρατηγική, n οποία δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει θετικό επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, n οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την επανεκκίνηση των συγκεκριμένων οικονομιών.

Ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διάχυση των θετικών συνεπειών της καινοτομίας στην οικονομία ο κ. Μίχαλος έθεσε τnν ύπαρξη σύγχρονου και απλού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας κέντρων καινοτομίας, επιχειρηματικών clusters και δυνατοτήτων δημιουργίας δικτύων συνεργασίας μεταξύ κέντρων καινοτομίας, ινστιτούτων, πανεπιστημίων και μεμονωμένων επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα, συνέχισε, το πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης της καινοτομίας έχει πολλές αδυναμίες και χρήζει πάρα πολλών βελτιώσεων. Η χώρα μας, σε αυτό τον τομέα έχει στηριχτεί για πολλά χρόνια σε εισαγόμενη υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Υπογράμμισε ακόμα πως n Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν χαμηλό ποσοστό αιτήσεων ευρεσιτεχνίας, ενώ n καινοτομία παρατηρείται σε πολύ περιορισμένους κλάδους στην ελληνική οικονομία, όπως πληροφορική, τηλεπικοινωνίες και φαρμακευτικός κλάδος, οι οποίες απορροφούν σχεδόν το 50% των πόρων έρευνας και τεχνολογίας σε επίπεδο εταιρειών. Επιπλέον, στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη για τις μικρές ελληνικές εταιρείες n χρηματοδότηση των καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων τους τόσο πριν την κρίση όσο και κυρίως την παρούσα περίοδο κρίσης.

Κατά τον ίδιο, παράλληλα με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα χρειάζεται και μέτρα ανάπτυξης, όπως:

• Ειδικά επενδυτικά προγράμματα για συγκεκριμένους κλάδους έντασης τεχνολογίας και παροχή κινήτρων για δημιουργία επιχειρηματικών κέντρων καινοτομίας (Σύνδεση κέντρων επιχειρηματικότητα με Πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα).
• Αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για καινοτομία, τεχνολογία και έρευνα.
• Προσέλκυση στρατηγικών και μικρότερων ξένων επενδύσεων έντασης τεχνολογίας.
• Βελτίωση και απλοποίηση του πλαισίου σύστασης εταιρειών τεχνολογίας.
• Διευκόλυνση χρηματοδότησης καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων.

“Πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα δεν μπορούν να λυθούν χωρίς την εκπαίδευση. Παρομοίως, η εκπαίδευση δεν μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους της χωρίς αλλαγές μέσω της καινοτομίας”, σημείωσε ο κ. Μίχαλος, και κατέληξε:΅”Θα συμπλήρωνα τέλος ότι πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μπορεί να επιλυθούν αν επενδύσουμε όλοι μας περισσότερα στην εκπαίδευση και στην καινοτομία και για άλλη μια φορά, θέλω να συγχαρώ τον κ. Ροδόπουλο και το επιτελείο του για την πρωτοβουλία του Ομίλου Ακμή που υιοθετεί μια πρωτοποριακή μέθοδο για την ενίσχυση της καινοτομίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση