GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χαλαρώνει η Ρωσία το εμπάργκο εισαγωγών για την Ελλάδα

Την εξαίρεση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ουγγαρίας από το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ εξετάζει η Ρωσία, όπως δήλωσε...

Χαλαρώνει η Ρωσία το εμπάργκο εισαγωγών για την Ελλάδα

Την εξαίρεση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ουγγαρίας από το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ εξετάζει η Ρωσία, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ανώτερος αξιωματούχος του καθεστώτος. Η απαγόρευση που επέβαλε από πέρυσι η Ρωσία αφορά στις εισαγωγές τροφίμων από το σύνολο των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε. Ήρθε σαν απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας για το ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία, αρνούμενη σε πολλούς παραγωγούς τροφίμων την πρόσβαση στη μεγάλη ρωσική αγορά.

Ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ρωσίας, δήλωσε πως η απαγόρευση θα μπορούσε να αρθεί για 15 Ούγγρους και λίγους Έλληνες και Κύπριους παραγωγούς, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, ο Ντάνκβερτ δήλωσε πως η υπηρεσία του δεν διεξάγει αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την άρση της ευρύτερης απαγόρευσης στις εισαγωγές τροφίμων και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες έκαναν να ναυαγήσουν προηγουμενες διμερείς συνομιλίες με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η ισχύς της απαγόρευσης, η οποία αφορά εισαγωγές τροφίμων αξίας περίπου 9 δισεκ. δολαρίων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και μερικές άλλες χώρες, πρόκειται να λήξει στις 7 Αυγούστου, έναν χρόνο αφότου επιβλήθηκε.

Όμως η ΕΕ έχει δηλώσει πως ενδέχεται να παρατείνει τις κυρώσεις της, λέγοντας πως η Ρωσία δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει στην εφαρμογή της εύθραυστης ειρηνευτικής συμφωνίας για την ανατολική Ουκρανία που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο στο Μινσκ.

Η Ρωσία δεν έχει κάνει γνωστό αν θα ανανεώσει τα δικά της αντίμετρα. Το Ρόιτερς σημειώνει πως ενδέχεται να αποφασίσει να εκμεταλλευθεί τις διαιρέσεις στους κόλπους της ΕΕ υιοθετώντας μια επιεική στάση έναντι των κρατών μελών που την επικρίνουν λιγότερο.

Περίπου 6.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξήγαν προϊόντα τροφίμων στη Ρωσία πριν από το εμπάργκο και υποκαθίστανται σταθερά από προμηθευτές από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία, καθώς και από ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ όπως η Σερβία, δήλωσε ο Ντάνκβερτ.

"Τώρα στα καταστήματά μας μπορεί κανείς να βρεί τυρί από την Ουρουγουάη και την Παραγουάη, γαλακτοκομικά προϊόντα από τη Χιλή, ενώ σειρά αφρικανικών χωρών, κυρίως η Τυνησία και το Μαρόκο, έχουν αυξήσει τις παραδόσεις στρειδιών", δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση