GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο σεισμός του Νεπάλ, σημάδι ότι έρχεται η νέα υπερ- ήπειρος της Γης

Ο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε το Νεπάλ πριν από λίγες ημέρες κατέδειξε πώς οι χερσαίες μάζες της Γης βρίσκονται ήδη στη διαδικα...

Ο σεισμός του Νεπάλ, σημάδι ότι έρχεται η νέα υπερ- ήπειρος της Γης
Ο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε το Νεπάλ πριν από λίγες ημέρες κατέδειξε πώς οι χερσαίες μάζες της Γης βρίσκονται ήδη στη διαδικασία σχηματισμού μιας νέας υπερ-ηπείρου.

Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι ταξίδεψαν στη χώρα για να μελετήσουν πώς κινούνται η ινδική και ευρασιατική πλάκα.

Χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές οι ερευνητές μπορούν να εξετάζουν τις αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Η άποψη που θέλει τη Γη να σχηματίζει μια νέα υπερ-ήπειρο (Amasia) δεν είναι καινούρια.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Sydney Morning Herald, ο γεωλόγος του πανεπιστημίου Curtin, Zheng-Xiang Li, ταξίδεψε στο Νεπάλ για να μελετήσει τη σύγκρουση της ινδικής πλάκας και της ευρασιατικής πλάκας.

Παρότι συνδέεται ήδη με την Ευρασία, η ινδική πλάκα συνεχίζει να μετακινείται προς το βορρά κατά μερικά εκατοστά κάθε χρόνο, προκαλώντας τεκτονική δραστηριότητα.

Όμως και άλλες ήπειροι έρχονται πιο κοντά η μία στην άλλη.

Ο Ειρηνικός ωκεανός «στενεύει» κάθε χρόνο μερικά εκατοστά, κάτι που τελικά θα προκαλέσει τη σύγκρουση της αμερικανικής ηπείρου με την ευρασιατική, ενώ η Αυστραλία κινείται προς την Ασία κατά 7 εκατοστά το χρόνο και θα «ενωθεί» και αυτή με την «Amasia» (Αμερική-Ασία).

«Θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια ακόμη –ίσως και εκατοντάδες- προτού σχηματιστεί πλήρως η νέα υπερ-ήπειρος» εξήγησε ο Dr Li.

Αυτό που εξακολουθεί όμως να διχάζει τους επιστήμονες είναι το πού ακριβώς θα σχηματιστεί αυτή η νέα υπερ-ήπειρος. Κάποιοι υποψιάζονται ότι θα επικεντρωθεί γύρω από την Αφρική, ενώ μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Γέιλ του 2012 υποστήριζε ότι ο Βόρειος Πόλος θα είναι το κεντρικό σημείο. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Βόρεια και Νότια Αμερική θα συγκρουστούν, η Καραϊβική θάλασσα και ο Αρκτικό Ωκεανός θα εξαφανιστούν, ενώ η Ασία θα ενωθεί στην Αμερική. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι αλλαγές αυτές θα συμβούν σε 50 με 200 εκατομμύρια χρόνια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση