GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπάρχει υγιεινό γλυκό; Ο χαλβάς από ταχίνι, απαντούν οι ειδικοί!

"Υπάρχει υγιεινό γλυκό ή όχι;" Το ερώτημα αυτό "βασανίζει" εδώ και αρκετά χρόνια όλους όσους προσέχουν τη διατροφ...

Υπάρχει υγιεινό γλυκό; Ο χαλβάς από ταχίνι, απαντούν οι ειδικοί!
"Υπάρχει υγιεινό γλυκό ή όχι;" Το ερώτημα αυτό "βασανίζει" εδώ και αρκετά χρόνια όλους όσους προσέχουν τη διατροφή τους… ακόμη και τους ίδιους τους διαιτολόγους! Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ο χαλβάς από ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι. Το συγκεκριμένο είδος χαλβά διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου σπόρου και έχει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Γιάννης Χρύσου, κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, το γεγονός ότι το ταχίνι αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και φυτικών ινών είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Όπως επισημαίνει, όμως, τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι επιστημονικές μελέτες για τις ιδιότητές του, με αποτέλεσμα να γίνουν περαιτέρω έρευνες που αναγνώρισαν νέα ευεργετικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα συστατικά που κάνουν το ταχίνι μια πολύ ενδιαφέρουσα τροφή με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, το σελήνιο, ο χαλκός, οι φυτοστερόλες και ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά. Μάλιστα, ορισμένες κλινικές μελέτες χρησιμοποιούν το σουσάμι και το παράγωγο έλαιο του, ελέγχοντας την επίδρασή του στην αντιμετώπιση ορισμένων παθολογικών καταστάσεων. Υπάρχουν αποδείξεις ότι το ταχίνι έχει αντιμικροβιακή δράση, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει την προστασία της επιδερμίδας", υπογραμμίζει ο κ. Χρύσου.
Όσο για τον αντίλογο που μπορεί να υπάρχει αναφορικά με το εάν ο χαλβάς από ταχίνι είναι μεν υγιεινή τροφή αλλά μας "φορτώνει" με θερμίδες, ο κ Χρύσου απαντά ότι "η κατανάλωση 30 – 50γρ χαλβά από ταχίνι κάθε μέρα "επιβαρύνει" τον οργανισμό με μόνο 150 – 250 θερμίδες ενώ ικανοποιείται η ανάγκη για γλυκό μέσω της κατανάλωσης μιας υγιεινής τροφής". Με άλλα λόγια, η ποσότητα αυτή δεν είναι ικανή για να αυξήσει το βάρος, εφόσον συνοδεύεται από μια ισορροπημένη διατροφή. Παράλληλα, συμβάλλει στην ικανοποίηση μιας σημαντικής ανάγκης των ανθρώπων, που δεν είναι άλλη από την αίσθηση της γλυκιάς γεύσης τόσο σε στιγμές έντασης όσο και σε στιγμές χαλάρωσης, μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση