GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βαρουφάκης: Αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από Σεπτέμβριο με εξαίρεση των νησιωτών...

Αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή επισημαίνοντας ωστόσ...

Αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη στις διαπραγματεύσεις προκειμένου από την αύξηση να εξαιρεθούν οι νησιώτες.

Ο υπουργός είπε πως στην μετά Σεπτέμβριο εποχή μελετάται ο «εναρμονισμός» των συντελεστών του ΦΠΑ χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το ύψος τους καθώς αυτό αποτελεί και το ακανθώδες ζήτημα μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών και υποστήριξε ειδικά για τους νησιώτες θα προβλεφθεί η επιστροφή της διαφοράς.

«Ο ΦΠΑ αποτελεί ένα από τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης» είπε ο κ. Βαρουφάκης για να προσθέσει «Δεν είναι κακό να υπάρξει εξορθολογισμός του ΦΠΑ. Αν υπάρξει αύξηση τότε για τους κατοίκους των νησιών θα προβλεφθεί σύστημα απλό χωρίς επισκέψεις σε ΔΟΥ για την επιστροφή της διαφοράς. Οι νησιώτες δεν θα πληρώσουν περισσότερο ΦΠΑ και θα υπάρξει πρόβλεψη για την επιστροφή του και πάντα για την μετά Σεπτέμβριο εποχή».

Ξεκαθάρισε ότι εν μέσω της τουριστικής περιόδου δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή λέγοντας: «Την περασμένη φορά είχα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε οποιαδήποτε αύξηση φορολογίας στα νησιά κατά τη διάρκεια της παράτασης της δανειακής σύμβασης και είχα πει πως δεν θα αυξηθεί εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου. Ισχύει και ως τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή».

Πρόσθεσε: «Εχω δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να υπάρξουν αυξήσεις στο ΦΠΑ των νησιών στο βαθμό που πρέπει να αναχθεί στην σφαίρα της ψυχιατρικής. Πάω στην Ουάσιγκτον και με πιέζουν για νησιά και φάρμακα. Υπάρχουν ιδεοληψίες», ενώ επισήμανε ότι «Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ δεν χάνουμε ευκαιρία να επιχειρηματολογήσουμε. Ο κ. Τσίπρας ξόδεψε πολύ σκεπτικό για να εξηγήσει στην κ. Μέρκελ το σκοπό του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Χρησιμοποιούμε κάθε λογικό επιχείρημα».

Πάντως, εξήγησε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής που εντοπίζονται στα νησιά και επιβεβαίωσε τόσο τον ειδικό φόρο διαμονής όσο και την ηλεκτρονική κάρτα ως ορισμένα από τα μέτρα για την πάταξή τους.

Αναφορικά με τον φόρο διανυκτέρευσης είπε «ποτέ δεν σκεφθήκαμε οριζόντια αντιμετώπιση. Μιλούσαμε για μονάδες αρκετών αστέρων - όχι ενοικιαζόμενα ή ενός ή 2 αστέρων. Αυτό δεν το αποκλείω αλλά η σκέψη μας ήταν με προοδευτική κλίμακα και εξαίρεση των ευάλωτων επιχειρηματιών».

Τέλος, επισήμανε ότι «κάθε στιγμή είναι ρευστή για την διαπραγμάτευση αλλά να ξέρετε ότι το θέμα των νησιών το κουβαλάμε στις Βρυξέλλες όποιο και αν είναι το φορολογικό καθεστώς που θα επιλεχθεί για μετά Σεπτέμβριο εποχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση