GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υεμένη: Εκεχειρία πέντε ημερών για ανθρωπιστικούς λόγους

Σε ισχύ τέθηκε από τις 23:00 το βράδυ (τοπική ώρα) εκεχειρία πέντε ημερών για ανθρωπιστικούς λόγους στην Υεμένη, δήλωσε ο ταξίαρχος Αχ...

Υεμένη: Εκεχειρία πέντε ημερών για ανθρωπιστικούς λόγους
Σε ισχύ τέθηκε από τις 23:00 το βράδυ (τοπική ώρα) εκεχειρία πέντε ημερών για ανθρωπιστικούς λόγους στην Υεμένη, δήλωσε ο ταξίαρχος Αχμέτ Ασέρι, εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που βομβαρδίζει τους αντάρτες Χούτι στη χώρα από τις 26 Μαρτίου.
Οι Χούτι βομβάρδισαν περιοχές στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία στην επαρχία Τζιζάν λίγο πριν την έναρξη της εκεχειρίας δήλωσε ο Ασέρι στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, προσθέτοντας πως αυτό δεν του δίνει καμία διαβεβαίωση ότι οι αντάρτες έχουν πρόθεση να τηρήσουν την εκεχειρία.
Τόνισε επίσης πως οποιαδήποτε ιρανικά πλοία πλέουν προς την Υεμένη χρειάζονται την άδεια από τις αρχές της Υεμένης ή από τη συμμαχία για να κάνουν την διαδρομή.
Βομβαρδισμοί από Χούτι λίγο πριν την έναρξη
Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε αεροπορικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά που κρατείται από ανταρτικές δυνάμεις, λίγες ώρες πριν την έναρξη μιας πενταήμερης ανθρωπιστικής ανακωχής την Τρίτη, ενώ η Ουάσινγτον συνέστησε την αποφυγή "προκλητικών ενεργειών" αφού το Ιραν έστειλε ένα φορτηγό πλοίο στην Υεμένη.
Η εκεχειρία ξεκίνησε στις 11:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ταξίαρχο Αχμέντ Ασσέρι, εκπρόσωπο τύπου του συνασπισμού στον οποίο ηγείται η Σαουδική Αραβία και ο οποίος μάχεται τους αντάρτες Χούθι από τις 26 Μαρτίου. Ο σκοπός της εκεχειρίας είναι να επιτρέψει την αποστολή φαγητού και φαρμακευτικού υλικού στη χώρα, η οποία σύμφωνα με αποστολές βοήθειας αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή μετά από πάνω από επτά εβδομάδες πολέμου.
Παρά την επικείμενη εκεχειρία, δεν υπήρξε καμμία διακοπή στις συγκρούσεις.
Ο νεος απεσταλμένος του Ο.Η.Ε. στη χώρα έφτασε ήδη στη Σαναά. Σε δηλώσεις του είπε ότι ο συνεχιζόμενος εμφύλιος δεν θα λύσει μια σύρραξη που διαπερνά εθνικές και θρησκευτικές κόκκινες γραμμές.
Ο Εϊντριαν Έντουαρντς, της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, είπε ότι βρίσκονταν σε ετοιμότητα αεροπλάνα στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με 300 τόννους ανθρωπιστικού υλικού που συμπεριλαμβάνει στρώματα, κουβέρτες και τέντες, τα οποία θα αποσταλούν αν μπει σε εφαρμογή και κρατήσει η εκεχειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση