GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βαρουφάκης: Η ώρα της συμφωνίας πλησιάζει

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει να δέχεται ξανά ελληνικά ομόλογα ως collaterals εξέφρασε ο υπο...

Βαρουφάκης: Η ώρα της συμφωνίας πλησιάζει

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει να δέχεται ξανά ελληνικά ομόλογα ως collaterals εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του σημερινού Eurogroup.

Ο ίδιος επεσήμανε πάντως πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται εντολές ούτε από την Ελλάδα, ούτε και από το Eurogroup, και επομένως το αν θα δεχθεί η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα είναι αποκλειστικά δική της απόφαση και δεν εξαρτάται από το Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε πως η ώρα της συμφωνίας πλησιάζει όλο και περισσότερο, και τόνισε ότι στόχος είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση "δεν είναι εύκολη υπόθεση".

Ο Γ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι τόσο οι πολιτικές διαφορές, όσο και οι γενικότερες διαφορές αντιλήψεων που αφορούν στη διαπραγμάτευση, ήταν σημαντικές. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε σύγκλιση στις θέσεις της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών, στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως χάρη στην "υπερπροσπάθεια" της ελληνικής πλευράς και των "μεγάλων υποχωρήσεων" που έκανε η Αθήνα. Τόνισε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην κάνει συμβιβασμούς σε πολιτικές που αναπαράγουν την κρίση.

Για τα επιμέρους θέματα ανέφερε πως υπάρχει σύγκλιση όσον αφορά στο ζήτημα του ΦΠΑ, αλλά όχι συμφωνία, ενώ αντίθετα επεσήμανε πως υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση της αγοράς εργασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε άλλωστε στο ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντάς το κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης, και εκφράζοντας τη θέση πως το το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας και αδήλωτης εργασίας και ξεκαθαρίζοντας ότι η μείωση των συντάξεων δεν μπορεί να αποτελεί μεταρρύθμιση.

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, σημείωσε πως είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται πάντα στην ευχέρεια του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως είναι μία επιλογή η οποία δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση