GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Brussels Group: Την Τρίτη ξεκινάμε, την Παρασκευή... τελειώνουμε

Ξεκινά ίσως η πιο καθοριστική εβδομάδα για την Ελληνική κρίση: Από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή 29 Μαΐου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμώ...

Brussels Group: Την Τρίτη ξεκινάμε, την Παρασκευή... τελειώνουμε
Ξεκινά ίσως η πιο καθοριστική εβδομάδα για την Ελληνική κρίση: Από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή 29 Μαΐου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και η ελληνική αντιπροσωπεία στο Brussels Group έχουν στόχο να καταλήξουν σε κείμενο - συμφωνία, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει κιόλας ξεκινήσει να γράφεται - στα κεφάλαια τουλάχιστον εκείνα που υπάρχει ήδη συμφωνία.
Και, χμ, είναι αυτά πολλά; Μάλλον, όχι. Σχεδόν σε όλα, πρωτογενές πλεόνασμα, δημοσιονομικό κενό, ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό υπάρχουν υπολογίσιμες διαφωνίες.
 
Για τον ΦΠΑ καθώς πέφτουν συνεχώς προτάσεις, μεγαλώνει και η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία.
Για τα εργασιακά η συζήτηση θα μετατεθεί το φθινόπωρο, αν και το ΔΝΤ πιέζει για μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας. Το ασφαλιστικό παραμένει ο... ελέφαντας στο δωμάτιο: Πρόωρες αλλά και υψηλές συντάξεις είναι περίπου βέβαιο ότι θα υποστούν βαριές περικοπές - ενώ αναζητούνται ισοδύναμα για την κατάργηση ή αναβολή της εμβληματικής πλέον ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. 
 
Στο πολιτικό πεδίο Σόιμπλε και Λαγκάρντ, φρόντισαν να δηλώσουν την ίδια ώρα με έμφαση ότι το ΔΝΤ είναι εκ των ουκ άνευ μέρος της συμφωνίας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρακαμφθεί και να αντικατασταθεί.
Η επικοινωνιακή διαχείριση όλων των τελευταίων συναντήσεων, επέμενε για τη δυνατότητα μιας συμφωνίας, αλλά ταυτόχρονα έκανε φανερό ότι λείπουν πολλά και επώδυνα βήματα πριν από μια έστω και απλά αποδεκτή λύση.
Παρά την επιμονή του ΔΝΤ για μη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και ανάγκη κουρέματος, η Γερμανία επιθυμεί ακόμα την παρουσία του Ταμείου στην Ελληνική χρήση, ώστε να μην πέσει υπερβολικό βάρος στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ και αναγκαστούν σε... αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις προς την... "αμαρτωλή" χώρα μας. Αλλά το ΔΝΤ βέβαια, επιμένει τόσο απέναντι στην Ευρωζώνη όσο και απέναντι στην Ελλάδα ότι είτε οι Ευρωπαίοι θα εγγυηθούν για το ελληνικό χρέος απέναντί του  είτε η Ελλάδα πρέπει να πάρει ακόμα πιο ακραία δημοσιονομικά μέτρα που μπορούν εξασφαλίσουν την έγκαιρη και ακέραια αποπληρωμή του Ταμείου - όποιες κι αν είναι οι μετέπειτα εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία και είτε έρθει είτε όχι η... ανάπτυξη. 
 
Από την άλλη πλευρά η Άγγελα Μέρκελ δε θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επικίνδυνη και αβέβαιη ανατροπή του μη αναστρέψιμου της ΟΝΕ, άρα είναι πρόθυμη για συμβολικές όμως κυρίως, υποχωρήσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ακροβατεί πάνω από το ταραγμένο αυτό σκηνικό, αλλά είναι αυτός που έχει και τα μεγάλα και πλέον αδάμαστα προβλήματα από όλους τους άλλους "παίκτες", οπότε αναμένεται ότι τελικά θα κάνει τις πιο ουσιαστικές και μεγάλες υποχωρήσεις.
 
Στο εσωτερικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν μεν αντιδράσεις, αλλά μοιάζουν προς το παρόν διαχειρίσιμες. Κανείς σε αυτή την φάση δε θα τράβαγε το χαλί στην κυβέρνηση. Ανοιχτό όμως παραμένει αν η Αριστερή Πλατφόρμα καταθέσει σε κατάλληλο timing δικό της μανιφέστο, με στόχο να συγκροτήσει ευρύτερο μέτωπο κατά ενός ενδεχόμενου "κακού" συμβιβασμού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση