GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολωνία Eκλογές: Ο συντηρητικός Αντρέι Ντούντα προηγείται

Ο συντηρητικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Αντρέι Ντούντα, έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που δι...

Πολωνία Eκλογές: Ο συντηρητικός Αντρέι Ντούντα προηγείται

Ο συντηρητικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Αντρέι Ντούντα, έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στην Πολωνία, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ που πραγματοποιήθηκε για τη δημόσια τηλεόραση.

Ο Ντούντα εξασφαλίζει το 34,8% των ψήφων και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο, στις 24 Μαΐου, τον απερχόμενο πρόεδρο τον οποίο τα αποτελέσματα αυτά κατατάσσουν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 32,2% των ψήφων.

Ο Πάβελ Κούκιζ, πρώην μουσικός της ροκ, έρχεται τρίτος με ποσοστό 20,3%, ένα αποτέλεσμα πέρα από κάθε προσδοκία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος χαρακτήρισε αμέσως το αποτέλεσμα "σοβαρή προειδοποίηση" που απευθύνεται στο "στρατόπεδο της εξουσίας" και ανακοίνωσε πως σήμερα θα υποβάλει προτάσεις για τους "απογοητευμένους που αναμένουν πιο γρήγορες αλλαγές, έναν πιο γρήγορο εκσυγχρονισμό της χώρας".

Ο Ντούντα, υποψήφιος του Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), του οποίου ηγείται ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, έγινε δεκτός με το σύνθημα "Θα νικήσουμε" από τους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό του επιτελείο και οι οποίοι φώναζαν επίσης το όνομά του.

Δήλωσε πως στόχος του είναι "η ανανέωση" της Πολωνίας σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων η υγεία, η οικονομία και η παιδεία. Για να γίνει αυτό "θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να υπάρξει μία αλλαγή στην προεδρία", πρόσθεσε, κάνοντας έκκληση για εθνική ενότητα υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Το προβάδισμα από το οποίο επωφελείτο ο πρόεδρος Κομορόφσκι κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τον έκανε να ελπίζει σε μία νίκη από τον πρώτο γύρο. Όμως μειωνόταν όλο και περισσότερο στη διάρκεια μιας άτονης προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μία τηλεοπτική αντιπαράθεση ("debate") με τους συνυποψηφίους του.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την παραμονή της ψηφοφορίας, ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών (PO, κεντροδεξιά), συγκέντρωνε 35% έως 40%, ενώ ο Ντούντα, ένας 42χρονος νομομαθής, πιστωνόταν με ποσοστό 27% έως 29%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση