GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Financial Times: Τεστ αντοχής για στάση πληρωμών

To δίλλημα που έχει η Ελλάδα είναι: να αποφύγει τη χρεοκοπία ή να μπορέσει να διαχειριστεί μια φυγή κεφαλαίων, αναφέρει σχόλιο του Μάρτιν Σά...

Financial Times:  Τεστ αντοχής για στάση πληρωμών

To δίλλημα που έχει η Ελλάδα είναι: να αποφύγει τη χρεοκοπία ή να μπορέσει να διαχειριστεί μια φυγή κεφαλαίων, αναφέρει σχόλιο του Μάρτιν Σάντμπου για το «τέλος του ελληνικού παιχνιδιού», στην εφημερίδα Financial Times (FT).

Υπάρχει η αίσθηση ότι «οι κλυδωνισμοί με την Ελλάδα φτάνουν στο τέλος», σημειώνει και αναρωτιέται «ποιο μπορεί να είναι αυτό;».

Πέρα από τη σεναριολογία, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το «κούρεμα» που θα απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την Τράπεζα της Ελλάδας για τις εγγυήσεις των τραπεζών. Σήμερα είναι περίπου στο 40%, , κατά μέσο όρο, ποσοστό που αφήνει περιθώρια για επιπλέον 50 δισ. ευρώ ρευστότητας στις τράπεζες.

Εάν υπάρξει χρεοκοπία, τότε η ΕΚΤ θα αυξήσει το «κούρεμα» στο 75%, τα χρήματα θα μειωθούν στα 10 δισ. ευρώ και φυσικά θα ακολουθήσει πανικός. Με «κούρεμα» σε ποσοστό 90%, το ποσό της ρευστότητας που θα μπορούσε να παρέχεται θα είναι μικρότερο από ό,τι σήμερα και οι τράπεζες θα αναγκαστούν να ανταπεξέλθουν μόνες τους.

 «Εκείνοι που πιστεύουν πως θα έκανε καλό στην Ελλάδα μια επιστροφή στη δραχμή, θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά τι συνέβη στην Αργεντινή, όταν άφησε την πρόσδεσή της στο δολάριο. Η υποτίμηση έκανε λίγα για να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο, αλλά έκανε πολλά για να αναδιανείμει τον πλούτο. Η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων συνεισέφεραν στην ανάπτυξη της Αργεντινής, αλλά αυτή την ανάρρωση η ολιγαρχική Ελλάδα τη χρειάζεται ως έναν άλλον Πελοποννησιακό Πόλεμο», γράφει ο Σάντμπου.

Δείτε επίσης

La Stampa: Σχέδιο Β' για την Ελλάδα με απομάκρυνση Τσίπρα

Τι δείχνει το διεθνές... Grexit Poll του Bloomberg - ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση