GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

FT: "Αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών το συνταξιοδοτικό

Μπορεί στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΝΤ να έγινε λόγος για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο τα "αγκ...

FT:

Μπορεί στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΝΤ να έγινε λόγος για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο τα "αγκάθια" παραμένουν. Ένα από αυτά ίσως και το κυριότερο, είναι και το συνταξιοδοτικό όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας φιλοξενούνται δηλώσεις συνταξιούχων.

Ένας από αυτούς ο Μιχάλης Ακριθάκης, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος που ετοιμάζεται να φύγει από την Αθήνα για να περάσει το καλοκαίρι στο οικογενειακό του σπίτι στην Κρήτη, όπου τα έξοδα διαβίωσης είναι ελάχιστα.

"Λαχανικά από τον κήπο, αβγά από τις κότες του ξαδέρφου μου και τάβλι στο καφενείο" είπε ο 72χρονος στην εφημερίδα.

Ως πρώην δημόσιος υπάλληλος, ο κ. Ακριθάκης έχει δει τη σύνταξή του να κόβεται οχτώ φορές τα τελευταία πέντε χρόνια, μειώνοντας τις μηνιαίες απολαβές του κατά 45%.

Ο ίδιος έχει αρχίσει και πάλι να αγωνιά παρά τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα παραβιαστεί στις συνομιλίες με τους πιστωτές για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ.

Η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους έχει γίνει ζήτημα επείγουσας ανάγκης για μια κυβέρνηση που δίνει αγώνα να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Αλλά η διαφωνία για τις συντάξεις αποδεικνύεται το βασικό εμπόδιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, εκπρόσωποι και των τριών θεσμών -ο Πιερ Μοσκοβισί της Κομισιόν, ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- ανέφεραν τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους που ήταν παρόντες.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Τόμσεν τις χαρακτήρισε "εξαιρετικά γενναιόδωρες" και ο κ. Kερέ προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνει μια "ολοκληρωμένη συζήτηση" για το πώς θα παραμείνει βιώσιμο το σύστημα.

Οι συντάξεις είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα σε μια χώρα όπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι -πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού- έχουν πάρει σύνταξη αν και το 1 εκατομμύριο εξ αυτών είναι ακόμα κάτω από τα 65.

"Ακόμα επιτρέπουμε σε ανθρώπους να παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 50 τους, για παράδειγμα σε μητέρες με ανήλικα παιδιά που έχουν εργαστεί είκοσι χρόνια" είπε ο Πλάτων Τήνιος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πειραιά και ειδικός στις συντάξεις.

Η αναδιοργάνωση του υπερχρεωμένου κρατικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ήταν ένα από τα πρώτα διαρθρωτικά μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα όταν υπέγραψε το πρόγραμμα διάσωσης το 2010.

Από τότε διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν περικόψει συντάξεις και άλλες κοινωνικές παροχές, βρίσκοντας έναν εύκολο τρόπο να μειώσουν τις δαπάνες και να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν συμφωνήσει με τους διεθνείς δανειστές.

Όμως έχουν αποτύχει να θεραπεύσουν τα επί μακρόν εκκρεμή προβλήματα όπως οι απάτες και τα ελλείμματα. Οι Έλληνες - σύμφωνα με την εφημερίδα - αντιστέκονται τώρα στις εκκλήσεις για άμεσες περικοπές στις επικουρικές που θα διαγράψουν άμεσα έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό σύστημα και θα το καταστήσουν βιώσιμο, μετά από σειρά πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τη βουτιά στην απασχόληση.

"Θα ήταν η αρχή της κατηφόρας" ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι περίπου 40% των Ελλήνων που έχουν συνταξιοδοτηθεί λαμβάνουν ήδη συντάξεις μικρότερες από 650 ευρώ, κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν ξεσπάσει η κρίση το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μικρότερο από 20%.

Η προηγούμενη μεταρρύθμιση είχε ως στόχο να καταστήσει το βασικό κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας βιώσιμο ως το 2050. Αλλά τα έσοδα από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών υποχώρησαν γρηγορότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, καθώς η ύφεση στην ελληνική οικονομία οδήγησε το ποσοστό ανεργίας περίπου στο 30%.

Τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία εμφάνισαν έλλειμμα 350 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο έναντι πλεονάσματος 800 εκατ. το περασμένο έτος, μετά από πτώση 12% στις εισφορές και περικοπή 17% στις κρατικές επιχορηγήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση