GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Αυστρία έχει το δικό της μικρό... Grexit

Τη δική της μικρή Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει η Αυστρία, το ομόσπονδο κρατίδιο Καρινθίας που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με την κυβ...

Η Αυστρία έχει το δικό της μικρό... Grexit
Τη δική της μικρή Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει η Αυστρία, το ομόσπονδο κρατίδιο Καρινθίας που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι δεν θα πτωχεύσει.
Βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών για να λάβει έκτατο δάνειο 343 εκατ. ευρώ για να αποφύγει τη στάση πληρωμών για μισθούς και συντάξεις.
Σαν την Ελλάδα όπου η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της στις Βρυξέλλες για να αποφύγει μια χρεοκοπία, έτσι κι αυτή ή μικρή επαρχία στην Αυστρία, λαμβάνει μόνο μια μικρή πιστωτική γραμμή βοήθειας για να αποφύγει την πτώχευση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ διαβεβαίωσε ότι το ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, δεν θα χρεοκοπήσει.
Θύμα της τραπεζικής κρίσης
Σε αντίθεση με την Ελλάδα με χρέος 1.000 φορές το δάνειο που διεκδικεί η όμορφη επαρχία Καρινθίας έχει 556.000 κατοίκους και βρίσκεται στα σύνορα με την Ιταλία και τη Σλοβενία, αναφέρει το Bloomberg.
Η Καρινθίας έχει πέσει θύμα της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-8, με «δομημένα ομόλογα» αξίας 10,2 δισ. ευρώ της Heta Asset Resolution AG που λήγουν σε δυο χρόνια. Η Heta ήταν θυγατρική της Hypo Alpe- Adria-Bank International AG, η οποία δανείζονταν με εγγυήσεις του κρατιδίου. Ο δανεισμός έφτασε τα 25,7 δισ. ευρώ, πάνω από 10 φορές τον προϋπολογισμό της Καρινθίας.
Η κυβέρνηση της Αυστρίας προχώρησε σε κρατικοποίηση της Hypo Alpe για να αποφύγει την κατάρρευση από τα «κακά δάνεια», παρέχοντας «ενέσεις» 5,5 δισ. ευρώ από το 2008.
Σέλινγκ
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ διαβεβαίωσε ότι το ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, δεν θα χρεοκοπήσει. «Ουδείς επιθυμεί η Καρινθία να πτωχεύσει. Είναι η χειρότερη από όλες τις λύσεις κι αποκλείω από τη δική μου σκοπιά ότι θα καταλήξει σε μια χρεοκοπία», τόνισε ο Σέλινγκ στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF.
Η Καρινθίας, η έδρα της τράπεζας Hypo Alpe Adria, έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της κρίσης στο πιστωτικό ίδρυμα αυτό. Ο Σέλινγκ έχει προσφερθεί να βοηθήσει, θέτει όμως ως αναγκαία προϋπόθεση ότι η τοπική κυβέρνηση της Καρινθίας θα υιοθετήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Όταν πιέστηκε να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα εάν μπορεί να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο το κρατίδιο να κηρύξει πτώχευση, ο Σέλινγκ απάντησε: «το αποκλείω 100%».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση