GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρέγκλινγκ: Από το τέλος του 2014 η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε

Την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από το τέλος του 2014 και μετά, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ευρω...

Ρέγκλινγκ: Από το τέλος του 2014 η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε

Την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από το τέλος του 2014 και μετά, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλάους Ρέγκλινγκ, με την ευκαιρία της ετήσιας συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου σήμερα στο Λουξεμβούργο και την ετήσια έκθεση του Ταμείου για το 2014. 

Σε δήλωσή του, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το 2014 ήταν η χρονιά που η ευρωζώνη, στο σύνολό της, εξήλθε από την κρίση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες». Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία, όπως είπε, βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής το Μάιο του 2014, ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία είχαν κάνει το ίδιο ήδη από την προηγούμενη χρονιά. Σχετικά με την Ισπανία, ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η χώρα άρχισε να αποπληρώνει στον ESM ένα τμήμα του δανείου που έλαβε για βοήθεια. Όπως είπε, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βελτιώνεται, το ίδιο και η βιωσιμότητα του χρέους της και αυτό είναι «ένα ακόμα σημάδι ότι το πρόγραμμα λειτούργησε σωστά». Σχετικά με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ο Κ. Ρέγκλινγ τόνισε ότι είναι «πολύ θετικό» το γεγονός ότι ξεκίνησαν να αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει από το ΔΝΤ. 

Ωστόσο, όσον αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ΕSM τόνισε ότι η χώρα εμπίπτει σε διαφορετική κατηγορία και δήλωσε τα εξής: «Είδαμε ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα του 2014, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώθηκε, υπήρξε ανάκαμψη της οικονομίας και η χώρα κατάφερε να εκδώσει και ομόλογα για πρώτη φορά (εν μέσω προγράμματος προσαρμογής). Όμως από το τέλος του 2014 και μετά η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε». 

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποτελείται από τους 19 υπουργούς οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Στην ετήσια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμμετέχουν παρατηρητές από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση