GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυστηρότεροι κανονισμοί από το 2020 για την εξοικονόμηση ενέργειας

 Αυστηρότεροι ευρωπαϊκοί κανονισμοί όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των δημοσίων κτιρίων θα τεθούν σε ισχύ το 2020, ενώ δεν αποκλείε...

Αυστηρότεροι κανονισμοί από το 2020 για την εξοικονόμηση ενέργειας
 Αυστηρότεροι ευρωπαϊκοί κανονισμοί όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των δημοσίων κτιρίων θα τεθούν σε ισχύ το 2020, ενώ δεν αποκλείεται να προβλέπονται κυρώσεις για φορείς που δεν έχουν εντάξει στον σχεδιασμό τους δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ενόψει της κατάστασης αυτής, δήμοι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ συμμετέχουν στο έργο "Energynet" που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας ΙΤΑ "Ελλάδα - ΠΓΔΜ 2007 - 2013" και ξεκίνησαν ήδη να σχεδιάζουν τις παρεμβάσεις τους.
Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο φυσικός, τεχνικός σύμβουλος του έργου Σπύρος Κάνουρας, με αφορμή την πραγματοποίηση σχετικής εκδήλωσης στη Φλώρινα. Εκεί, ο δήμος αποφάσισε να αντικαταστήσει τον δημοτικό φωτισμό στο κέντρο της πόλης, ενώ ο δήμος Ηράκλειας Σερρών προτίθεται να παρέμβει σε δημοτικό κτίριο για την ενεργειακή του αναβάθμιση ώστε να έχει μικρότερο λειτουργικό κόστος για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι.
Από την πλευρά του, ο δήμος Βισαλτίας Σερρών, τρίτος εταίρος από ελληνικής πλευράς στο έργο, επέλεξε να υλοποιήσει μια παρέμβαση στο γεωτεχνικό πεδίο ώστε να υποστηρίξει τους αγρότες, παρέχοντάς τους γεωθερμική ενέργεια για τα θερμοκήπιά τους. Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ενός παιδικού σταθμού και ενός σχολείου θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχα οι Δήμοι Βέλες και Πρίλεπ από την ΠΓΔΜ.
"Στο πλαίσιο του 'Energynet' έχουν πραγματοποιηθεί παρουσιάσεις για την αειφορική ενέργεια σε γυμνάσια των τριών ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στο έργο, ενώ κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι οι δήμοι να αποκτήσουν υποδομή και ικανότητα να σχεδιάσουν το ενεργειακό τους μέλλον και να προσαρμόζονται έτσι στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς" εξηγεί ο κ. Κάνουρας.
Παράλληλα, όπως σημειώνει, γίνονται διαγωνιστικές εκθέσεις, στις οποίες λαμβάνουν μέρος μαθητές γυμνασίων και βραβεύονται οι καλύτερες προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Προβλέπεται ακόμη η πραγματοποίηση εκθέσεων φωτογραφίας με τη συμμετοχή του Τμήματος Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Σερρών.
Απώτερος στόχος του "Energynet", σύμφωνα με τον κ. Κάνουρα, είναι η δημιουργία ενός δικτύου δήμων από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για την προώθηση της ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση