GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεγάλη ναυμαχία στον Πειραιά για τα 20 εκ. ευρώ των στερεών αποβλήτων. Τα διεκδικούν και "μεγάλοι παίκτες"...

Από τον Νίκο Αναγνώστου. ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Στον απόηχο της παραίτησης του Γιώργου Ανωμερίτη από τον ΟΛΠ, εκτός από το θέμα της ιδιωτικοπο...

Από τον Νίκο Αναγνώστου.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

Στον απόηχο της παραίτησης του Γιώργου Ανωμερίτη από τον ΟΛΠ, εκτός από το θέμα της ιδιωτικοποίησης το ενδιαφέρον στρέφεται και στο διαγωνισμό του για την αποκομιδή των στερών αποβλήτων ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Μια ανακοίνωση, μια ημέρα προ της παραίτησης του, από το υπουργείο Ναυτιλίας, γνωστοποιούσε ότι "οι υπουργοί Βαρουφάκης και Δρίτσας αποφάσισαν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό του ΟΛΠ για την αποκομιδή των στερών αποβλήτων " μια απόφαση που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του ΟΛΠ να διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η μάχη είναι ήδη σκληρή καθώς ενδιαφέρον για να πάρουν τη δουλειά έχουν εκδηλώσει και "μεγάλοι παίκτες", όπως η ΤΕΡΝΑ (Περιστέρης)  και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ (Κόκκαλης), εκτός από την ANTIPOLLUTION που διαχειριζόταν μέχρι τώρα τα απόβλητα.

Σύμφωνα με την απόφαση των δύο υπουργών, πρώτον, διαπιστώνεται «η ανάγκη παρέμβασης του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 17 της σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.)», δεύτερον, καλείται «η ΟΛΠ Α.Ε. να προβεί σε ματαίωση του εν θέματι διαγωνισμού» και τρίτον, παρέρχεται εύλογη προθεσμία «εκούσιας συμμόρφωσης με τις παρατηρήσεις της ΡΑΛ ενός μηνός από τη λήψη της παρούσας». Προστίθεται ακόμη ότι αν παρέλθει άπρακτη η περίοδος που θέτει η απόφαση, τότε οι δύο υπουργοί μπορεί να παρέμβουν και να ακυρώσουν την όλη διαδικασία.
Στην παρέμβασή της η ΡΑΛ -Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων- έθεσε τουλάχιστον πέντε σημεία τα οποία δημιουργούσαν πρόβλημα στην υλοποίηση του διαγωνισμού: 1) το εφαρμοστέο δίκαιο στον διαγωνισμό, 2) την απουσία σχεδίου παραλαβής και διαχείρισης των αποβλήτων, 3) τη διάρκεια της σύμβασης, 4) τη δημιουργία εγκατάστασης για τη διαχείριση των στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων και τέλος, 5) τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Ναυτιλίας, είχαν προηγηθεί καταγγελίες που έκαναν λόγο για "σκανδαλώδη" διαγωνισμό καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση της διαχείρισης αποβλήτων για 30 έτη. "Εκτός πραγματικότητας" χαρακτηρίζουν παράγοντες του μεγάλου λιμανιού την τόσο μακρά διάρκεια της σύμβασης.

Τούτων δοθέντων, οι Θ. Δρίτσας και Γ. Βαρουφάκης ενεργοποίησαν το δικαίωμα τους να παρέμβουν και να παγώσουν τον διαγωνισμό έως ότου απαντηθούν οι σοβαρές ενστάσεις που θέτει το κείμενο της ΡΑΛ. Εάν δηλαδή οι όροι της προκήρυξης προσκρούουν στη νομιμότητα. Οι υπουργοί απέστειλαν το αίτημα στην Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων προκειμένου να κριθεί εάν η σύμβαση είναι νόμιμη, ζητώντας τη διακοπή του διαγωνισμού εάν διαπιστωθεί παρανομία. Και με βάση αυτή την απόφαση οι προσφορές επρόκειτο να ανοίξουν στις 17 Ιουνίου (δηλαδή σήμερα), υπό την προϋπόθεση βέβαια να μην κριθούν παράνομοι οι όροι του διαγωνισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση