Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Aυξημένους πόρους για την υγεία των μεταναστών ζητά ο Κουρουμπλής

Share it:
Aυξημένους πόρους για την υγεία των μεταναστών ζητά ο Κουρουμπλής
Να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάθεση περισσότερων πόρων στην Υγεία των μεταναστών μέσω των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην ομιλία του στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο.

"Καλούμε τα άλλα κράτη-μέλη να αναλάβουν ευθύνη για συμμετοχή στην κατανομή του βάρους. Υπ’ αυτή την έννοια καλώ τους συναδέλφους υπουργούς να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου στο πλαίσιο της πρότασης για τη μετεγκατάσταση να δίνεται προτεραιότητα στις ευαίσθητες ομάδες και στην κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που χρήζουν φροντίδας. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε ως υπουργοί Υγείας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα αποφασίσουν σχετικά, την επόμενη εβδομάδα", τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας αρχικά εκ μέρους και της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου -όπως του ζητήθηκε από τους ίδιους- ευχαρίστησε την προεδρία της ΕΕ για τη θετική εξέλιξη που έλαβε η πρωτοβουλία των εν λόγω χωρών στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας στη Ρίγα της Λετονίας, να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών, στην Ημερήσια διάταξη της σημερινής τακτικής Συνόδου του Συμβουλίου. Στη συνεχεία, ανέφερε ότι έκτοτε έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις με επίκεντρο την πρόταση της Επιτροπής, να συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, το μεταναστευτικό με έμφαση στη μετεγκατάσταση.

Αναφερόμενος στο σχέδιο των 10 σημείων της Ε.Ε., τόνισε ότι "αν και είχαμε επικροτήσει το εν λόγω σχέδιο, εκφράσαμε την απογοήτευσή μας για τη μη συμπερίληψη σε αυτό τη διάσταση της Υγείας. Για το λόγο αυτό από κοινού με τους συναδέλφους μου από την Ιταλία, την Κύπρο και τη Μάλτα απευθύναμε επιστολή προς τους Επιτρόπους Βιτένις Αντρουκάιτις και Δημήτρη Αβραμόπουλο να μην επαναληφθεί η παράλειψη αυτή στην πρόταση για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα σχετικά με τη Μετανάστευση. Η προσπάθειά μας απέφερε καρπούς".

Στην πρόταση της Επιτροπής η οποία παρουσιάστηκε στις 13 Μαΐου, πράγματι υπάρχει αναφορά στην Υγεία, με την Επιτροπή να προτείνει την διάθεση 60 επιπλέον εκατομμυρίων ευρώ επείγουσας χρηματοδότησης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η υποστήριξη για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. "Το συγκεκριμένο ποσό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό, καθώς δεν διατίθεται μόνο για την Υγεία", τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και συμπλήρωσε ότι από την αρχή του έτους ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν χωρίς επίσημα έγγραφα στη Ελλάδα ανήλθε σε 60.000 άτομα. Οι 46.000 εξ αυτών εισήλθαν μέσω θαλάσσης, έναντι 6.500 το 2014, δηλαδή αύξηση 700%, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου, αναμένεται σημαντική αύξηση της ροής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ζήτημα της μετανάστευσης, πρόσθεσε, είναι περίπλοκο και απαιτεί πολυδιάστατη και πολυτομεακή αντιμετώπιση. Υπογράμμισε δε ότι "η πλειονότητα των μεταναστών προέρχεται από χώρες με σχεδόν ανύπαρκτη υγειονομική θωράκιση, με αποτέλεσμα οι δομές Υγείας των χωρών υποδοχής να επιβαρύνονται σε βαθμό που να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προβούμε σε άμεσο ιατρικό έλεγχο των προσφύγων και να παράσχουμε την ενδεδειγμένη για την υγεία τους φροντίδα, αλλά ταυτόχρονα έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε και τη δημόσια Υγεία".

Ο υπουργός επεσήμανε ότι για τον έλεγχο της κατάστασης απαιτείται αυξημένη επιτήρηση και ενίσχυση των ιατρικών υπηρεσιών για την έγκαιρη διάγνωση λοιμωδών νοσημάτων: "Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε και να ελέγξουμε υγειονομικά την κατάσταση. Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο και το βάρος για το σύστημα Υγείας δυσβάσταχτο, ξεπερνώντας την ικανότητά του να ανταποκριθεί, ιδιαιτέρως σε περίοδο οικονομικής ανέχειας. Οι υποδομές σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούν, ενώ οι ανάγκες σε υγειονομικό δυναμικό και άλλους πόρους είναι πολύ μεγάλες. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε, αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας. Για το λόγο αυτό επικροτούμε τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης, έστω μερικής λύσης, δια της οδού της μετεγκατάστασης. Θέλουμε, όμως, να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η διάσταση της Υγείας, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη κινητοποίηση προς ενίσχυση των συστημάτων Υγείας των χωρών που βρίσκονται υπό πίεση και μια δίκαιη κατανομή της ευθύνης και των βαρών ανάλογα με τους πόρους κάθε χώρας. Απαιτείται καταμερισμός ευθύνης σε επίπεδο πόρων και παροχής υγειονομικής φροντίδας. Απαιτείται γενναία αύξηση των πόρων για τον άμεσο ιατρικό έλεγχο, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την απαραίτητη ιατρική φροντίδα με ιδιαίτερη έμφαση στα χρόνια νοσήματα και στις ευαίσθητες ομάδες όπως παιδιά και εγκύους".
Share it:
Reactions:

Εσωτερική πολιτική

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΗ

Άλλαξε καριέρα τώρα - Κάνε το τεστ και μάθε ποιο επάγγελμα σου ταιριάζει

Είστε ικανοποιημένοι από το επάγγελμα που κάνετε; Έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το επάγγελμα που σας ταιριάζει; Απαντήστε σε αυτό τεστ και ...