GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το BBC στην Κω για τους μετανάστες και τους τουρίστες - ΦΩΤΟ

Οδοιπορικό στην Κω πραγματοποίησε το βρετανικό δίκτυο BBC προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο νησί από τη συμβίωση των...

Το BBC στην Κω για τους μετανάστες και τους τουρίστες - ΦΩΤΟ

Οδοιπορικό στην Κω πραγματοποίησε το βρετανικό δίκτυο BBC προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο νησί από τη συμβίωση των τουριστών με τους μετανάστες που έχουν διασωθεί στο Αιγαίο.

«Τουρίστες χαλαρώνουν στις παραλίες χωρίς να νοιάζονται για τον κόσμο. Λίγα μέτρα πιο δίπλα δεκάδες μετανάστες κοιμούνται σε πρόχειρους καταυλισμούς, με κουτιά από χαρτόνι για κρεβάτια, μέσα στα σκουπίδια. Καλώς ήρθατε στην Κω», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέσα στο 2015 περισσότεροι από 7.500 μετανάστες έχουν φθάσει στο νησί, ο πληθυσμός του οποίου δεν ξεπερνά τους 30.000 κατοίκους. Οι 6.000 έφτασαν στην Κω τον τελευταίο μήνα με τις αρχές να εκφράζουν την ανησυχία τους από τη συνεχή ροή εισόδου.

Πολλοί από τους ξένους τουρίστες εκφράζουν τα παράπονά τους για την «αηδιαστική ατμόσφαιρα», όπως λένε, σε αντίθεση με τις περιγραφές που δίνουν τα γραφεία ταξιδιών για το νησί.

Ωστόσο, οι οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών στο νησί λένε πως η «κόλαση» είναι οι χώρες από τις οποίες έχουν ξεκινήσει αυτοί οι άνθρωποι.

Στο BBC μίλησαν η Εύα Κός και ο Τζο Μπέκερ, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιγράφοντας προσωπικές ιστορίες μεταναστών που φιλοξενούνται στην Κω.

«Δεν ήθελα να πάρω όπλο», λέει ο 17χρονος Σαμίρ, ο οποίος εγκατέλειψε την Συρία καθώς δεν ήθελε να καταταγεί στο στρατό.

«Σκοτώνουν ανθρώπους. Κόβουν κεφάλια. Ένα βράδυ περπατούσα και είδα ένα κομμένο κεφάλι», τονίζει ο Νουρ από την Παλαιστίνη για τις φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους.

Στην Κω φιλοξενείται και μια οικογένεια Αφγανών που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους προκειμένου να μην θανατωθούν μετά την άρνηση της κόρης να παντρευτεί έναν 65χρονο Ταλιμπάν.

Αρκετοί από τους μετανάστες μένουν σε εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία και κοιμούνται είτε στο πάτωμα είτε σε τρύπια στρώματα και όπως λέει η Βρετανίδα ακτιβίστρια, «οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο θέλουν τόσο να εγκαταλείψουν το νησί όσο και οι μη ανεκτικοί Βρετανοί τουρίστες επιθυμούν να τους διώξουν».

Δείτε το ρεπορτάζ του BBC news:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση