GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Ανυποχώρητος για συντάξεις - Όχι σε δημοψήφισμα

Ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές και τους Ευρωπαίους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάν...

Τσίπρας: Ανυποχώρητος για συντάξεις - Όχι σε δημοψήφισμα

Ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές και τους Ευρωπαίους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Φάιμαν.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ακατανόητο να ζητούν οι δανειστές μειώσεις σε συντάξεις και αν επιμείνει σε αυτό τότε θα πρέπει να αναλάβει το κόστος των εξελίξεων.

«Οι προτάσεις μας διασφαλίζουν πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι θεσμοί» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι: «Ακατανόητη η επιμονή των δανειστών για περικοπές στις συντάξεις. Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις». Μάλιστα τόνισε ότι αν η Ευρώπη επιμείνει, τότε πρέπει να αναλάβει το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη πως και που θα κατανείμει τους φόρους, ενώ για τον καγκελάριο είπε ότι: «Όπως μέχρι σήμερα έτσι και τις ώρες που απομένουν θα είναι εξίσου δημιουργικός για να έχουμε ευχάριστες εξελίξεις και όχι δύσκολες για την Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι στο μυαλό μας να καλέσουμε εκ νέου το λαό να αποφανθεί».

Πρόσθεσε όμως ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με κριτήριο τη βιωσιμότητα της λύσης που θα υπάρξουν αποφάσεις και με κριτήριο την κοινωνική αποδοχή της λύσης.

Πρέπει να υπάρξει λύση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Αν δεν υπάρξει τέτοια λύση τότε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη θεσμική συγκρότηση της χώρας - το Κοινοβούλιο - θα αναλάβει να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας: «Δεν είμαι από αυτούς που θέλω τη δύσκολη στιγμή να πετάω τη μπάλα στην εξέδρα. Αν έχουμε βιώσιμη λύση θα αναλάβω το κόστος να σηκώσω τη συμφωνία. Και εγώ και η κυβέρνηση μου. Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό εμείς θα πούμε το όχι».

Η ανταπόκριση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των θεσμών για την κάλυψη του εκτιμώμενου από την πλευρά τους δημοσιονομικού κενού είναι πλήρης για το 2015-2016, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει πλήρη πρόταση στις επιμέρους κατηγορίες δημοσιονομικών μέτρων.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ, τόνισε ότι οι ελληνικές προτάσεις, χωρίς τις ακρότητες υπερβολικών αυξήσεων σε ηλεκτρικό και φάρμακα, δίνουν σημαντική αύξηση των εσόδων, με απόδοση κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από το 2016 θα αποφέρει 2,5 δισ. έως το 2022, με προοδευτική αύξηση από το 2016.

Προφανώς, υπογράμμισε, το 2016 η εξοικονόμηση δεν μπορεί να είναι 1,8 δισ., είναι μόλις 300 εκατ. αλλά παραμένει σημαντική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι την περίοδο 2010-2014, την περίοδο των μνημονίων, αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό 13 δισ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση των παροχών κατά περίπου 50% ενώ μέσω του PSI χάθηκαν 25 δισ. Ως εκ τούτου, σημείωσε, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περικοπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση