GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς υποχρεώθηκε να κατέβει από την έδρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου...

Με Προεδρεύοντα τον Αλέξη Μητρόπουλο συνεχίστηκε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Μετά τη δεκάλεπτη διακοπή η Ζωή Κωνσταντοπούλου αν...

Με Προεδρεύοντα τον Αλέξη Μητρόπουλο συνεχίστηκε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή.
Μετά τη δεκάλεπτη διακοπή η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στην έδρα και δήλωσε ότι «πρέπει να περιφρουρήσουμε την εικόνα του Κοινοβουλίου. Ως Πρόεδρος έχω την υποχρέωση να εξαντλώ την δυνατότητα να ασκώ τα καθήκοντά μου, και την δεοντολογική υποχρέωση να προεδρεύω όταν μιλούν πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολύ περισσότερο όταν μιλά ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που είναι ο τέταρτος πυλώνας του πολιτεύματος».
Παραδέχθηκε ότι ισχύει το άρθρο 66 που δεν επιτρέπει να προεδρεύσει ο Πρόεδρος όταν έχει μιλήσει ως Βουλευτής και συνέχισε:
«Εν προκειμένω προσχωρώντας στην αναδιδόμενη από όλη αυτή την φωνασκία αντίληψη ότι δεν έπρεπε να ανέβω στην έδρα, επέλεξα να τιμήσω τον Πρόεδρο της ΝΔ και να προεδρεύσω. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αφενός αυτό χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί μία εικόνα διάλυσης του Κοινοβουλίου από εκείνους που δεν θα ήθελαν να ολοκληρωθεί η δημοκρατική διαδικασία και αφετέρου ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδώσει κάποιος αυτού του είδους την τιμή, αν ο έτερος δεν την αποδέχεται, καλώ των Αντιπρόεδρο της Βουλής να προεδρεύσει».
Σαμαράς: Τρομοκρατούμαι σκεπτόμενος τι θα έκανε, αν δεν ήθελε να με τιμήσει. Από τέτοιες τιμές, να μας λείπει το βυσσινο. 

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του για το δημοψήφισμα, όταν ξαφνικά προκλήθηκε ένταση στην αίθουσα της βουλής. Όπως αποδείχτηκε, την ώρα που μιλούσε ο Αντώνης Σαμαράς, ανέβηκε στη έδρα του προέδρου η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάτι που εξόργισε του βουλευτές της αντιπολίτευσης. Το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας χτυπούσε τα έδρανα της βουλής και προκαλούσε χάος μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας, ενώ για λίγα λεπτά δεν ήταν αντιληπτός ο λόγος της έντονης αντίδρασης των βουλευτών.
Όπως φαίνεται, το άρθρο 66 της βουλής δεν επιτρέπει την επιστροφή στο προεδρείου της προέδρου, εφόσον έχει αγορεύσει από το βήμα της. Αυτό επεσήμανε και ο κύριος Σαμαράς που της ανέφερε: "Ανεβήκατε πάνω την ώρα που μιλούσα για θεσμική παρωδία. Θα έπρεπε να γνωρίζετε αν και νέα συνάδελφος, είστε ΠτΒ. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι απαγορεύεται η ΠτΒ να παραβιάζει τον κανονισμό του σώματος".
Η ένταση συνεχίστηκε για πολύ ώρα, παρά το γεγονός πως η κα. Κωνσταντοπούλου ζητούσε από τους βουλευτές να καθίσουν στις θέσεις τους και να ηρεμήσουν. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πήρε και πάλι το λόγο επιτιθέμενος στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. "Κυρία Κωνσταντοπούλου, να το πάρετε χαμπάρι, το έχετε παρακάνει. Δεν είστε δικτάτορας. Εσείς κε. Τσίπρα να τη μαζέψετε. Δεν είναι πρόεδρος της Βουλής, πρόεδρος του κόμματός σας είναι".
Μετά από αυτή την ένταση ο κ. Σαμαράς κατέβηκε από το βήμα και οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από την αίθουσα κάτω από φωνές και αποδοκιμασίας. Ο κ. Τσίπρας παρενέβη και ζήτησε από όλους ψυχραιμία, αναγνωρίζοντας το ατόπημα της κα. Κωνσταντοπούλου. Ζήτησε από την πρόεδρο να ζητήσει διάλειμμα 10' λεπτών και έτσι να επιστρέψει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και να συνεχίσει την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα μετά το διάλειμμα όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας θα μπορεί και η πρόεδρος της Βουλής να παρίσταται.

Δείτε παρακάτω και τον κανονισμό της Βουλής, o οποίος προβλέπει ρητά πως απαγορεύεται στην πρόεδρο της Βουλής να επιστρέφει στην έδρα, αφού έχει τοποθετηθεί από τη βήμα για τη συζήτηση:

1 σχόλιο

  1. Αυτά που είπε η κ. Κωνσταντοπούλου περί «δεοντολογικής υποχρέωσής της να προεδρεύει όταν μιλούν πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων», είναι αστεία, γιατί πριν την "αδειάσει" ο κ. Τσίπρας, είχε ήδη ανοίξει το βιβλίο Κανονισμού της Βουλής για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της παραμονής της στην έδρα, λέγοντας ότι ξέρει τον Κανονισμό!
    Επομένως ας αφήσει τα «ηρωικά» και ας πει επιτέλους κάποτε το πράγματι γενναίο: Συγγνώμη έκανα λάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση