GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η μπλε όαση στη μέση της ερήμου της Γιούτα

Στη μέση της άγονης ερήμου της Γιούτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το εκτυφλωτικό μπλε, σε διάφορες αποχρώσεις, μιας ομάδας λιμνών δημιο...

Η μπλε όαση στη μέση της ερήμου της Γιούτα

Στη μέση της άγονης ερήμου της Γιούτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το εκτυφλωτικό μπλε, σε διάφορες αποχρώσεις, μιας ομάδας λιμνών δημιουργεί ένα άκρως παράξενο, αλλά συνάμα εντυπωσιακό σκηνικό. Το μπλε είναι τόσο έντονο και φωτεινό, που σου ’ρχεται να βουτήξεις μέσα!


Όμως μάλλον αυτό είναι κάτι που δε θα θέλατε να κάνετε! Γιατί αυτές οι λίμνες αποτελούν στην πραγματικότητα λίμνες εξάτμισης ποτάσας για την παραγωγή χλωριούχου καλίου.
Το βαθύ μπλε των νερών έρχεται σε αντίθεση με το βαθύ κόκκινο της ερήμου στον περιβάλλοντα χώρο, βοηθώντας στην απορρόφηση του ηλιακού φωτός και ενισχύοντας τη διαδικασία της εξάτμισης.
Καθώς οι ακτίνες του ήλιου εξατμίζουν το νερό στις δεξαμενές, κρύσταλλοι από κάλιο και αλάτι μένουν πίσω και συγκεντρώνονται για την παραγωγή της άοσμης χημικής ουσίας.

Οι πηγές ποτάσας προέρχονται από τη λεκάνη ParadoxBasin, που εκτιμάται ότι υπάρχει εδώ και 300 εκατ. χρόνια και βρίσκεται 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Οι διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε στις δεξαμενές σχετίζονται με την ποσότητα του νερού που έχει εξατμιστεί και οφείλονται σε τεχνητές χρωστικές ουσίες, που προστίθενται για να βοηθήσουν τη διαδικασία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση