GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανακαλύφθηκαν επτά νέα είδη βατράχων στη Βραζιλία

Επτά νέα είδη μικροσκοπικών βατράχων, το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά αυτό ενός... νυχιού, ανακάλυψαν επιστήμονες στο τροπικό Ατλαν...

Ανακαλύφθηκαν επτά νέα είδη βατράχων στη Βραζιλία
Επτά νέα είδη μικροσκοπικών βατράχων, το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά αυτό ενός... νυχιού, ανακάλυψαν επιστήμονες στο τροπικό Ατλαντικό Δάσος της Βραζιλίας.
Οι βάτραχοι μινιατούρες ζουν σε απομονωμένες βουνοκορφές των τροπικών δασών, όπου τα οικοσυστήματα είναι σαν απομονωμένα νησιά, καθιστώντας τα βατράχια ευάλωτα σε απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή.
Η παράνομη αποψίλωση των δασών και η εκτροφή ζώων είναι δύο ακόμη παράγοντες που απειλούν το βιότοπό τους, υποστηρίζουν επιστήμονες σε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ.
Βάτραχοι «ουράνια τόξα»
Οι βάτραχοι με τα πολύ έντονα χρώματα ανήκουν όλα στο γένος Brachycephalus, γνωστό στους επιστήμονες ότι κατοικεί στα τροπικά δάση της νότιας Βραζιλίας από το 1800, αναφέρει δημοσίευμα του LiveScience.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Marcio Pie, από το πανεπιστήμιο Universidade Federal do Paraná, υποψιαζόμενος ότι περισσότερα είδη βατράχων μπορεί να «κρύβονται» στα νότια τμήματα του Ατλαντικού Δάσους, αποφάσισε να ερευνήσει τα απομακρυσμένα, ομιχλώδη, τροπικά δάση στις πολιτείες Παρανά και Σάντα Καταρίνα της Βραζιλίας. Εκεί, μαζί με την ομάδα του, ανακάλυψαν πολλά νέα είδη βατράχων, συμπεριλαμβανομένων των επτά που αναφέρουν στην εργασία τους.
Όλα τα είδη έχουν μήκος μικρότερο από 1 εκατοστό και έχουν πολύ φωτεινά χρώματα. Τα φανταχτερά χρώματα προειδοποιούν τα αρπακτικά για τις νευροτοξίνες που υπάρχουν στο δέρμα των βατράχων, σημειώνουν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, το νέο είδος Brachycephalus mariaeterezae, είναι έντονου πορτοκαλί χρώματος με ανοιχτές μπλε κηλίδες κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς του. Το Brachycephalus olivaceus, όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, έχει το χρώμα μιας πρασινο-καφέ ελιάς. Το Brachycephalus auroguttatus έχει ένα έντονο κίτρινο στο κεφάλι και χρωματισμούς που «σβήνουν» στα καφέ του πόδια. Το Brachycephalus verrucosus είναι πορτοκαλί με καφέ-πράσινα στίγματα, το είδος Brachycephalus fuscolineatus έχει κίτρινο δέρμα και μια σκούρη πράσινο-καφέ λωρίδα στη ράχη του, ενώ το είδος Brachycephalus leopardus πήρε το όνομά του από το κίτρινο δέρμα του με μαύρες κηλίδες. Τέλος, το είδος Brachycephalus boticario είναι πορτοκαλί με σκούρα πλευρά.
Όλα τα νέα είδη βατράχων εντοπίστηκαν να ζουν σε φύλλα στο έδαφος του δάσους.
«Μια τόσο μεγάλη επιτυχία στην ανακάλυψη νέων ειδών μπορεί να υποδηλώνει, ότι ο συνολικός αριθμός των Brachycephalus δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη σωστά» αναφέρουν ακόμη οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση