GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με την πρίζα ρευστότητας στο χέρι ο Ντράγκι

Η ρευστότητα της των ελληνικών τραπεζών κρέμεται από την πρίζα της ΕΚΤ η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη, μια ημέρα πριν το Eurogroup, για τ...

Με την πρίζα ρευστότητας στο χέρι ο Ντράγκι
Η ρευστότητα της των ελληνικών τραπεζών κρέμεται από την πρίζα της ΕΚΤ η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη, μια ημέρα πριν το Eurogroup, για τη στάση που θα κρατήσει.
Προληπτικά λειτουργώντας την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε κατακόρυφα το ύψος του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος καθώς οι εκροές καταθέσεων αυξήθηκαν και εξακολουθούν να πιέζουν το σύστημα μετά και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το σαββατοκύριακο.
Η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι οριακή, καθώς οι αυξημένες εκροές και οι πληρωμές μισθών την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξαντλήσουν εκ νέου το "μαξιλαράκι ρευστότητας" των τραπεζών.
Το Δ.Σ. Της ΕΚΤ βράζει ήδη και τα χρονικά περιθώρια που έχει παράσχει προς την ελληνική πλευρά έχουν εξαντληθεί και η ερχόμενη Τετάρτη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και για το πιο καυτό ζήτημα: το περαιτέρω «κούρεμα» στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών τα οποία καταθέτουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα από το ευρωσύστημα.
Μετά και τη νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι έχει το όπλο αλλά πολλά θα κριθούν από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις που σκαλώνουν ξανά μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια που είναι σε αδιέξοδο για σύγκλιση.
Εάν γίνει «κούρεμα» θα σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά της ρευστότητας σε ένα τραπεζικό σύστημα που ήδη με το ζόρι ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση