GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λοβέρδος: Ζητώ μαζική συμμετοχή των πολιτών και ισχυρή εντολή για την ανασυγκρότηση της Παρατάξης...

Δύο μέρες έμειναν για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ένας εκ των τριών υποψηφίων, μιλάει στο logiastarata.gr ...

Δύο μέρες έμειναν για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ένας εκ των τριών υποψηφίων, μιλάει στο logiastarata.gr και τον Ανδρέα Σταματόπουλο για την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία, το όραμά του και το εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα του 2020 ενώ ζητά μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες την Κυριακή και ισχυρή εντολή για την ανασυγκρότηση της Παράταξης.

Πως αποφασίσατε να είστε υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη;

H απόφασή μου αυτή, ήρθε ως λογικό επακόλουθο μιας ολόκληρης πορείας. Δεν είναι στιγμιαία, ούτε συγκυριακή. Στη δημόσια σφαίρα, στο ΠΑΣΟΚ, όλοι γνωριζόμαστε. Ο καθένας με τη διαδρομή του και με όσα έχει και μπορεί να προσφέρει. Εγώ μπήκα στην πολιτική ύστερα από μια σταδιοδρομία στη δικηγορία, στο Πανεπιστήμιο. Και κλήθηκα να προσφέρω σε εποχές δύσκολες, όταν τα λεφτά είχαν πια στερέψει και οι αποφάσεις έκαιγαν. Δεν υπήρξα Υπουργός παροχών, ούτε φυσικά και διακοσμητικός ή απλά διαπρεπής σε δημόσιες σχέσεις. Από όπου πέρασα, άφησα έργο, έκανα συγκρούσεις με συμφέροντα και νοοτροπίες και επέστρεψα στον Έλληνα φορολογούμενο πολλά δις ετησίως από τη σπατάλη και τη διαφθορά. Είμαι λοιπόν περήφανος για πολλούς λόγους για το έργο αυτό, που ενώ συχνά εξαγγέλλονταν ποτέ δεν είχε υλοποιηθεί. Είμαι περήφανος που επέστρεψα πόρους στο κοινωνικό κράτος, πόρους στους οποίους και τώρα στηρίζεται, περήφανος που δεν έκλεισα καμία δομή αλλά τις κράτησα όρθιες και λειτουργούσες κάτι που δεν ήταν δεδομένο ούτε τότε, ούτε βέβαια και τώρα και περήφανος που ακόμα και σήμερα δέχομαι επιθέσεις από συγκεκριμένα σάιτ φαρμακοβιομηχάνων. Σε αυτήν μου την πορεία, από την πρώτη γραμμή της μάχης από το 2000 που εκλέγομαι βουλευτής στη Β Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, έχω συνηθίσει να αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης. Να λέω τη γνώμη μου και να παίρνω τις αναγκαίες αποφάσεις. Δεν μπορούσα λοιπόν να απουσιάσω από αυτό το ιστορικό προσκλητήριο. Σε μια εθνικά κρίσιμη στιγμή, για τη χώρα αλλά και την Παράταξη, δηλώνω παρών και έτοιμος να αναλάβω να φέρω εις πέρας τη δύσκολη αποστολή. Αποστολή που αφορά τόσο την άσκηση σκληρής και δίκαιης αντιπολίτευσης, όσο και την προσπάθεια σε κάθε γωνιά της χώρας για αναγέννηση της Παράταξης και για συνένωση των διάσπαρτων σήμερα δυνάμεων της.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για μια νέα κεντροαριστερά. Με ποιους όρους πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος ισχυρός πόλος ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ;

Η συζήτηση αυτή έχει αρχίσει εδώ και κάποια χρόνια. Δεν είναι μόνο ελληνική συζήτηση. Η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας ή της κεντροαριστεράς αν θέλετε, έχει πανευρωπαϊκή διάσταση. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γίνεται παντού συζήτηση όχι μόνο για τις κομματικές εκφράσεις και πώς αυτές μορφοποιούνται στην κάθε χώρα (και σε αυτούς τους τομείς βλέπουμε εξελίξεις και ενδιαφέροντα πειράματα), αλλά κυρίως όσον αφορά στο περιεχόμενο της πολιτικής μας πρότασης. Τι είναι σήμερα προοδευτικό, σοσιαλιστικό; Τι πρέπει να κομίζει ο λόγος μας, σε μια εποχή κρίσης, όταν παρά την κυριαρχία των συντηρητικών ιδεών αυτές αποτυγχάνουν και δημιουργούν κρίση νομιμοποίησης σε ολόκληρα συστήματα; Μια τέτοια συζήτηση έχει αρχίσει και στην Ελλάδα και πρέπει να ενταθεί, βάζοντας όμως και ένα χρονικό ορίζοντα. Στη συζήτηση για τα θέματα αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε και ύστερα η κομματική έκφραση, η ίδρυση ενός νέου, ισχυρού φορέα στο χώρο που περιγράφετε, θα έρθει με φυσικό τρόπο. Αρκεί να πρυτανεύσει η ειλικρίνεια, η εποικοδομητική στάση και η συναίσθηση της ιστορικής αναγκαιότητας και όχι οι συνήθεις «τακτικισμοί» ή «ηγεμονισμοί» του παρελθόντος που δεν βοήθησαν στην καλλιέργεια του κλίματος εμπιστοσύνης που χρειάζεται. Όποιος είναι ειλικρινής στο λόγο του, όποιος αντιλαμβάνεται τη σημασία της ενέργειας αυτής και θέλει να ενώσει και όχι να διαιρέσει, θα προσέλθει στο διάλογο. Στόχος δικός μας, η συζήτηση αυτή να καταλήξει σε ένα Ιδρυτικό Συνέδριο στο τέλος του τρέχοντος έτους ή αμέσως μετά.

Στο συνέδριο μιλήσατε για την Ελλάδα του 2020. Πως την οραματίζεστε; Σε ποιους άξονες πρέπει να στηριχθεί ένα εθνικό σχέδιο από την κρίση και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα παράγει πλούτο;

Το ερώτημά σας είναι κεντρικό για την ίδια την πορεία της χώρας. Πάνω σε αυτό έχω επικεντρώσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας μου τα τελευταία χρόνια. Σε συζητήσεις με ανθρώπους της αγοράς και της επιστήμης, σε περιοδείες σε όλη τη χώρα. Ένα βασικό πόρισμα αυτής μου της μελέτης βρίσκεται και στο βιβλίο που συνέγραψα προ ετών για τη «Νέα Ελληνική Ανόρθωση». Ακούμε χρόνια λόγια περί ενός δήθεν «ελληνικού σχεδίου για την Ανάπτυξη» ή για το «παραγωγικό μας μοντέλο». Λέω δήθεν γιατί στην πράξη δεν βλέπουμε τίποτε. Ξέρετε όλη αυτή η συζήτηση μπορεί και πρέπει να επικεντρωθεί σε μερικά βασικά. Εμείς, ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έχουμε διαχρονικά πρωταρχικό μας μέλημα το κράτος και τη λειτουργία του. Στην ανάλυσή μας λοιπόν, στην εποχή αυτή, πρέπει να προσθέσουμε νέα εργαλεία που προκύπτουν από την παρατήρηση αλλά και τη σωρευμένη εμπειρία. Στόχος μας πρέπει να είναι μια και το λέω με ιδιαίτερη έμφαση, ο μετασχηματισμός του κράτους αυτού. Η μετατροπή του από παράγοντα «τροχοπέδης» ή καθυστέρησης στην οικονομία, σε καταλύτη και αρωγό της αναπτυξιακής διαδικασίας. Όπου το κράτος συναντά την οικονομία και την επιχειρηματικότητα αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο υποβοηθητικό. Όχι πλέον με λογικές γραφειοκρατίας και καθυστέρησης, που πολλές φορές υποκρύπτει και διατήρηση προνομίων. Στοχευμένες παρεμβάσεις στο κράτος, τη διοίκηση και τη δικαιοσύνη με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Γιατί, αν δεν παραχθεί πλούτος στον τόπο αυτό, δεν μπορεί ύστερα να αναδιανεμηθεί. Δεν μπορούμε να εξέλθουμε από την κατάσταση της ύφεσης και της εξάρτησης. Και σε ποιους τομείς θα δοθεί έμφαση; Μα, σε αυτούς που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Ενδεικτικά, το εμπόριο, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τα αγροτικά προϊόντα, τη μεταποίηση. Ενίσχυση των τομέων αυτών μέσω σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων, προσανατολισμό της εκπαίδευσης από τα πρώτα χρόνια προς τέτοιου είδους παραγωγική κατεύθυνση και διευκόλυνση των διαδικασιών στη δικαιοσύνη. Και όλα αυτά κάτω από μια αυστηρή και πλήρως συντονισμένη κυβερνητική εποπτεία, σαν αυτή που γνωρίσαμε στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι, η χώρα θα προχωρήσει με γρήγορα και σίγουρα βήματα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες που θα ψηφίσουν την Κυριακή στην διαδικασία εκλογής προέδρου και γιατί να σας επιλέξουν;

Αυτό που κυρίως θέλω να πω στους φίλους και τα μέλη μας, είναι να συμμετάσχουν στη διαδικασία της Κυριακής. Να τους πω πως η μεγάλη τους συμμετοχή έχει πολύ μεγάλη σημασία. Θα δείξει πως η βάση της Παράταξης είναι ενεργή και αγωνιά για το μέλλον της. Πως έχει πάρει την απόφαση να μην αφήσει την τύχη ενός ιστορικού χώρου στα χέρια κανενός άλλου. Γιατί, παρά τη μεγάλη μας φθορά, έχουμε ήδη αποδείξει πως δεν είμαστε ένα κόμμα που διαλύει η πρώτη καταιγίδα. Η παρουσία μας στα κοινωνικά δίκτυα, την αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα, είναι έντονη. Στα μέλη μας ανήκει η απόφαση για το πού θα πάμε. Εκείνα ξέρουν τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας από τους υποψηφίους για τη δύσκολη αυτή αποστολή. Ποια είναι η δύναμή μας, οι δυνατότητές μας. Για ισχυρή αντιπολίτευση παντού. Στη Βουλή, στην κοινωνία. Και για το μεγάλο έργο της ανασυγκρότησης της Παράταξης. Εγώ πάνω σε αυτά δεσμεύομαι και καλώ τους συμπολίτες μου να προσέλθουν μαζικά, να διασφαλίσουν το παρόν και το μέλλον αυτής της Παράταξης και να δώσουν ισχυρή εντολή για το βήμα μπροστά. Το αξίζουμε, το μπορούμε. Πάμε δυνατά!

Ανδρέας Σταματόπουλος
http://www.logiastarata.gr/2015/06/blog-post_536.html

2 σχόλια

  1. Δεν ξεχνάμε το "δεν πεθαίνουν κιόλας "......!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΆΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΉΣΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟ .. ΜΗ ΣΑΣ ΓΑΜΉΣΩ ΤΑ ΣΠΊΤΙΑ ΚΑΡΓΙΟΛΗΔΕΣ ΠΑΣΟΚΟΙ

    ΞΥΠΝΆ ΤΣΙΠΡΑ ,,ΣΟΥ ΤΗΝ ΈΧΟΥΝ ΣΤΗΜΈΝΗ ΟΙ ΞΈΝΟΙ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ--ΠΟΤΑΜΙ--ΚΑΙ Ν Δ ΞΥΠΝΑΑΑΑΑΑ ....ΑΥΤΌ ΑΠΌ ΈΜΕΝΑ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟΛΕΥΤΕΡΗΣ

    ----------------------------------------------------------------------------------
    Κι ενώ η κυβέρνηση εισέπραξε νέο τελεσίγραφο 24 ωρών χθες από τις Βρυξέλλες, η ξεφτίλα της ξεπερνά κάθε προηγούμενο όριο, καθώς παρακαλά να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου. Απ’ ότι φαίνεται στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης η διαπραγμάτευση ισοδυναμεί με τελεσίγραφα και η ισοτιμία των εταίρων με χαμερπή παρακάλια.

    Την ίδια ώρα η Bild χθες αποκάλυψε ότι η Γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει στην Ελλάδα capital controls. Γιατί; Για να αρπάξουν τις καταθέσεις από τις τράπεζες κι ότι άλλο βρουν σε χρηματοπιστωτικά διαθέσιμα της χώρας. Σαν αυτό και χειρότερο που έκαναν στην Κύπρο.

    Και η κυβέρνηση; Τι κάνει η κυβέρνηση; Γιατί δεν ζητά αμέσως εξηγήσεις από το Βερολίνο; Γιατί δεν διαμαρτύρεται; Γιατί έστω δεν δηλώνει επίσημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει την λεηλασία των καταθέσεων με έξωθεν επιβαλλόμενα capital controls; Ρωτήσαμε αριστερό στέλεχος της κυβέρνησης και μας απάντησε ότι κάτι τέτοιο αν γίνει, θα θεωρηθεί ως “εχθρική ενέργεια” από μέρους της Ελληνικής πλευράς.

    Με άλλα λόγια η υπεράσπιση της χώρας από την κυβέρνησή της έναντι εκβιασμών και τακτικών πρόκλησης πανικού, θα θεωρηθεί “εχθρική ενέργεια”. Τα τελεσίγραφα, αντίθετα, οι εκβιασμοί, οι ανοιχτές προκλήσεις με απειλές για επιβολή έξωθεν capital control σε βάρος της Ελλάδας, δεν θεωρούνται “εχθρική ενέργεια” εναντίον της χώρας και του λαού της.

    Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο και η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως και η υπεράσπιση της χώρας και του λαού της, χαρακτηριστεί ως “εχθρική ενέργεια” εναντίον όλων αυτών που απειλούν να κάνουν παρανάλωμα τη χώρα. Πώς να χαρακτηρίσει κανείς μια τέτοια κυβέρνηση; Κυβέρνηση ανδρεκέλων και λακέδων; Δεν είναι αρκετό. Κυβέρνηση προδοτών; Γιατί πότε υπήρξαν πατριώτες αυτοί οι ευρωλιγούριδες, γνωστοί παλαιόθεν τρόφιμοι των ευρωπαϊκών κονδυλίων;

    Αρκεί νομίζω να την χαρακτηρίσουμε ως μια άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση δοσίλογων, της ιδίας φάρας με τους προηγούμενους. Κι ο καθένας από εμάς οφείλει να πάρει τα μέτρα του, οφείλει να πολεμήσει αυτή τη φάρα με όποιον τρόπο μπορεί. Μέχρις εσχάτων. Τώρα ξεχωρίζει στ’ αλήθεια ο πατριώτης από τον ραγιά, ο αγωνιστής από τον πουλημένο, ο τίμιος από το λαμόγιο – ψυχή τε και σώματι.

    Ο Δημήτρης Καζάκης είναι ιδρυτικό μέλος του Ε.ΠΑ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση