GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ήττα για τον Ερντογάν: Πρώτο αλλά χωρίς αυτοδυναμία το κυβερνών κόμμα

Οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν αποδυναμωμένο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επιβεβαιώθηκαν. Το AKP έρχεται πρώτο άλλα χάν...

Ήττα για τον Ερντογάν: Πρώτο αλλά χωρίς αυτοδυναμία το κυβερνών κόμμα
Οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν αποδυναμωμένο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επιβεβαιώθηκαν. Το AKP έρχεται πρώτο άλλα χάνει την αυτοδυναμία, βάζοντας έτσι φρένο στα όνειρα του προέδρου Ερντογάν για την συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο αξίωμα του, όπως είχε προαναγγείλει.
Με καταμετρημένο πάνω από το 90 των ψηφοδελτίων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης λαμβάνει περίπου 41% και 259 έδρες από τις 550, με απαιτούμενο αριθμό εδρών για την πλειοψηφία τις 276.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει το 25,2% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων και 131 έδρες. Ακολουθεί το Εθνικιστικό Κόμμα με 16,2% και 85 έδρες.
Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών  - ο μεγάλος νικητής της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης και ο «ρυθμιστής» των πολιτικών εξελίξεων - κερδίζει 78 έδρες, με 12,5%.  Μάλιστα, όσο περνάει η ώρα και ενσωματώνονται ψηφοδέλτια από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, μειώνεται η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος και αυξάνεται αυτή του φιλοκουρδικού.
«Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων, δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς», δήλωσε ο ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος  και τόνισε ότι «από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού».
Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει κόμμα της αντιπολίτευσης  που θα συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Από την αλλη φαίνεται σχεδόν αδύνατο να «συνυπάρξουν» σε κυβερνητικό σχήμα το ακροδεξιό ΚΕΚ και το φιλοκουρδικού ΚΔΛ. Επομένως, η επανάληψη των εκλογών φαντάζει ένα πολύ πιθανό σενάριο. 
Μάλιστα, αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι, «περιμένουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές».
Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση