GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα κοστίσει στη Γερμανία δεκάδες δισεκατομμύρια"

Με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Το Βερολίνο πιστεύει σε μια συμφωνία με την Αθήνα» (SZ), "Κοιτώντας κατάματα τον γκρεμό" (FAZ)...

Με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Το Βερολίνο πιστεύει σε μια συμφωνία με την Αθήνα» (SZ), "Κοιτώντας κατάματα τον γκρεμό" (FAZ) και "Τόσο επικίνδυνο θα ήταν ένα Grexit" (Spiegel Online) ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών στις Βρυξέλλες.

Το Spiegel Online απαριθμεί μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις ενός Grexit για την Ελλάδα και την ευρωζώνη: "Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ μιας αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, ίσως και επειδή πολιτικοί και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Όμως στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν.

Ένα νέο εθνικό νόμισμα και η μεγάλη υποτίμησή του σε σχέση με το ευρώ θα σήμαινε για την Ελλάδα εκτόξευση του πληθωρισμού και αύξηση του κόστους των εισαγωγών. Η χώρα δεν θα γινόταν οπωσδήποτε ανταγωνιστικότερη διότι, αν εξαιρέσει κανείς κάποια τρόφιμα, δεν είναι οπωσδήποτε υπολογίσιμο μέγεθος στις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πλήθος πτωχεύσεων εταιριών, ενώ η οικονομία θα κατέρρεε.

Όσον αφορά τώρα την ευρωζώνη, συνεχίζει το Spiegel Online, ένα Grexit θα προκαλούσε έστω και παροδικά δυνατές αναταράξεις στις χρηματαγορές, θα εξέθετε την ευρωζώνη στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες και θα κόστιζε δισεκατομμύρια τους δανειστές. Επιπλέον ένα Grexit θα είχε και πολιτικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη, μιας και θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα εξόδου και άλλων χωρών από το ευρώ.

Ποια θα είναι η επόμενη χώρα; διερωτάται το Spiegel, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

"Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα κοστίσει τη Γερμανία δεκάδες δισεκατομμύρια", γράφει η Kölner Stadt-Anzeiger.

Για σοβαρές επιπτώσεις προειδοποιεί και η Stuttgarter Nachrichten: «Σε περίπτωση Grexit δεν αποκλείονται απρόβλεπτες και ισχυρές αναταράξεις στις αγορές. Απρόβλεπτες θα είναι ωστόσο οι επιπτώσεις και για την γερμανική οικονομία. Βρισκόμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Η αντίστροφή μέτρηση έχει ξεκινήσει».

Η Kölner Stadt-Anzeiger παρατηρεί: "Όλα δείχνουν προς μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας δανειστών. Είναι σαφές ότι η Α. Μέρκελ ως υπεύθυνος πολιτικός θέλει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. Πολλοί γερμανοί πολίτες επιθυμούν μεν μια σκληρότερη στάση έναντι της Αθήνας. Όμως η καγκελάριος έχει να χάσει πολλά αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα κοστίσει τη Γερμανία δεκάδες δισεκατομμύρια. Ανυπολόγιστη θα είναι η ζημιά για την ευρωζώνη, αλλά και την ΕΕ όταν ενισχυθεί στους πληθυσμούς στην νότια Ευρώπη ακόμα περισσότερο το συναίσθημα ότι τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση