GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διελκυστίνδα ΦΠΑ για επίτευξη συμφωνίας

Μεγάλη σημασία δίνεται στον ΦΠΑ προκειμένου να φέρει μέρος από προσδοκώμενα έσοδα της τάξεως των 5,8 δισ. που ζητούν οι δανειστές για ν...

Διελκυστίνδα ΦΠΑ για επίτευξη συμφωνίας

Μεγάλη σημασία δίνεται στον ΦΠΑ προκειμένου να φέρει μέρος από προσδοκώμενα έσοδα της τάξεως των 5,8 δισ. που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία και να καταφέρει να αποφύγει τις περικοπές στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τελευταία πρόταση που κατέθεσαν οι δανειστές ζητούν μόνο από τον ΦΠΑ σίγουρα έσοδα 2,2 δισ. ευρώ με αυξήσεις συντελεστών και μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, έτσι ώστε τελικά να μπουν στα ταμεία 1,8 δισ. ευρώ.

Συζητήσεις και αναπροσαρμογή των θέσεων

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι ο μειωμένος συντελεστής από το 6,5% θα πάει στο 7% κι αυτό συνεπάγεται επιβαρύνσεις σε Φάρμακα, βιβλία, Θέατρα. Ο μεσαίος θα πάει από το 12% στο 13% κι αυτό συνεπάγεται επιβαρύνσεις σε φρέσκα τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία, εστίαση. Ο υψηλός συντελεστής παραμένει στο 23%.

Το δεύτερο σενάριο πέρα από την αύξηση των δύο πρώτων συντελεστών προβλέπει τη μετάταξη της εστίασης από το 13% στο 23%.

Επίσης η κυβέρνηση προσδοκά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο περίπου 288 εκατ. ευρώ. Η μετάταξη της εστίασης στο 23% θα φέρει άλλα 150 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά των ξενοδοχείων στο 13% προσθέτει άλλα 350 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση του ΦΠΑ στα επεξεργασμένα τρόφιμα υπολογίζεται ότι μπορεί να φέρει άλλα 350 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές ένας χαμηλός 10%- 11%, που θα υπάγονται μόνο φάρμακα, βασικά τρόφιμα και βασικός συντελεστής 20%- 23%, που θα υπάγονται λογαριασμοί ΔΕΚΟ, εστίαση, ξενοδοχεία κι όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση