GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει για την Ελλάδα ούτε περίοδος χάριτος ούτε παράταση

Η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει οπωσδήποτε τη δόση της 30ής Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφορετικά θα βρεθεί σε στάση πληρωμ...

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει για την Ελλάδα ούτε περίοδος χάριτος ούτε παράταση

Η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει οπωσδήποτε τη δόση της 30ής Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφορετικά θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, διότι δεν υπάρχει "περίοδος χάριτος", δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σημείωσε πως αν δεν καταβληθεί η δόση τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έναντι του Ταμείου, δεν μπορεί με άλλα λόγια να ισχύσει η σιωπηρή παράταση των 4 εβδομάδων.

"Εχω μία προθεσμία για τις 30 Ιουνίου. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Εάν την 1η Ιουλίου, δεν έχει γίνει η πληρωμή, δεν έχει γίνει η πληρωμή", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο, πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα.

"Θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, θα βρεθεί με μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ την 1η Ιουλίου, αλλά ελπίζω ότι δεν συμβεί αυτό, πραγματικά το ελπίζω", δήλωσε.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και το ζήτημα του συνταξιοδοτικού συστήματος, η Λαγκάρντ δήλωσε ανοικτή στο διάλογο. "Είμαστε πανέτοιμοι για συζήτηση", τόνισε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο καιανέφερε πως το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει στις ελληνικές διαπραγματεύσεις. 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ουσιώδους σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα, αλλά θα πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. "Νοιαζόμαστε οι Έλληνες συνταξιούχοι να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους, για αυτό ζητάμε τις αλλαγές που ζητάμε", τόνισε η Λαγκάρντ.

"Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Και οι ελληνικές αρχές το γνωρίζουν. Πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα είδη των θεμάτων", είπε.

"Το ζήτημα δεν έγκειται στην περικοπή των χαμηλών συντάξεων, όμως το πρόγραμμα χρηματοδότησης των συντάξεων πρέπει να αντέξει", είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερο από το 16% του ελληνικού ΑΕΠ χρησιμοποιείται για την πληρωμή των συντάξεων, το οποίο "είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο, σχεδόν οποιασδήποτε άλλης χώρας".

Παράλληλα η Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι "αξιόπιστο και ευέλικτο".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση