GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Ρομπάι γίνεται πρέσβης... των διάσημων χαϊκού της Ιαπωνίας!

Κάτι ξέρει έτσι κι αλλιώς οπρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, από ακαταλαβίστικες γλώσσες (έχετε προσπαθήσει ...

Ο Ρομπάι γίνεται πρέσβης... των διάσημων χαϊκού της Ιαπωνίας!

Κάτι ξέρει έτσι κι αλλιώς οπρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, από ακαταλαβίστικες γλώσσες (έχετε προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσετε τη γλώσσα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας; )... Οπότε είπε να ασχοληθεί και με μια ακόμη δύσκολη γλώσσα: τα γιαπωνέζικα! Και έτσι, ο πρώην πρόεδρος γίνεται πρέσβης των χαϊκού, των ξακουστών ολιγόστιχων ποιημάτων της Ιαπωνίας.

Νέο καθήκον του Ρομπάι λοιπόν είναι να προωθήσει τα ξακουστά χαϊκού στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών Ιαπωνίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως η επιλογή δεν έγινε τυχαία! Ο Ρομπάι ανέκαθεν δήλωνε λάτρης των χαϊκού.

Τα ξακουστά γιαπωνέζικα χαϊκού είναι ποιήματα που αποτελούνται από τρεις στίχους με 17 συλλαβές, πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου έχει δημοσιεύσει πολλές συλλογές με συνθέσεις χαϊκού και του αρέσει να απαγγέλλει χαϊκού κατά τη διάρκεια διπλωματικών συναντήσεων ή ενώπιον διεθνών μέσων ενημέρωσης.

"Ως δημιουργός χαϊκού και φίλος της Ιαπωνίας, ελπίζω ότι θα συνεχίσω να συνεισφέρω στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιαπωνία", σχολίασε ο βαν Ρομπάι, ο οποίος συνάντησε χθες τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, σύμφωνα με επίσημο ιαπωνικό ανακοινωθέν.

Η πόλη Ματσουγιάμα (νοτιοδυτική Ιαπωνία), που θεωρείται γενέτειρα του σύγχρονου χαϊκού, έκανε τον βαν Ρομπάι επίτιμο δημότη της το 2013.

Η Ιαπωνία απονέμει συχνά επίτιμους τίτλους σε ξένες προσωπικότητες που πρεσβεύουν ένα πάθος για τον ιαπωνικό πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση