GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όλες οι λεπτομέρειες για το δημοψήφισμα

Με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, δείτε εδώ όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεται για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή...

Όλες οι λεπτομέρειες για το δημοψήφισμα
Με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, δείτε εδώ όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεται για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, 5 Ιουλίου:
Ώρες ψηφοφορίας
Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 7 μ.μ. της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015.
Εκλογικά τμήματα
Είναι τα ίδια με εκείνα που ίσχυσαν στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Μοναδική διαφορά ισχύει για τους ετεροδημότες που πρόλαβαν να καταθέσουν σχετικό αίτημα μέχρι τις 30 Απριλίου 2015. Ετεροδημότες είναι εκείνοι που παραμένουν εγγεγραμμένοι σε άλλο δήμο αλλά έχουν μεταφέρει το εκλογικό τους δικαίωμα εκεί όπου κατοικούν. Για παράδειγμα, κάποιος είναι εγγεγραμμένος στο Δήμο Ιωαννίνων αλλά ψηφίζει ως ετεροδημότης στο Δήμο Αθηναίων. Στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου είχαν δημιουργηθεί Ειδικά Εκλογικά Τμήματα (πχ. Στα σχολεία της Γκράβας) προκειμένου ο παραπάνω ετεροδημότης να μπορεί να ψηφίσει τους υποψηφίους των Ιωαννίνων. Τώρα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, οπότε ο ετεροδημότης θα πρέπει να αναζητήσει στο δήμο διαμονής το εκλογικό του τμήμα.
Εκλογικοί αντιπρόσωποι
Υποτίθεται ότι θα είναι ακριβώς οι ίδιοι με εκείνους που εργάστηκαν στις 25/1, ενώ μάλιστα η εγκύκλιος αναφέρει ότι «για το διορισμό και την ενημέρωση των διοριζόμενων στις εφορευτικές επιτροπές δεν απαιτείται εκ νέου έκδοση ή επίδοση απόφασης». Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι πως θα προκύψουν ελλείψεις καθώς ορισμένοι μπορεί να δηλώσουν αδυναμία για λόγους ανυπέρβλητους (μετοίκηση στο εξωτερικό, στρατιωτική θητεία). Παραμένει άγνωστο εάν τελικώς θα εκδοθούν διοριστήρια για να μετρηθούν όσοι σίγουρα θα προσέλθουν και να αναζητηθούν αναπληρωτές.
Ένστολοι
Μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν με την απόφαση του υπουργείου να δοθεί μόλις μία ημέρα προκειμένου να δηλώσουν οι ένστολοι πού θα ψηφίσουν, να σταλούν οι σχετικοί κατάλογοι στα Πρωτοδικεία και να υποβληθούν ενστάσεις.
Δικαίωμα ψήφου
Το έχουν όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται εντός επικράτειας την ημέρα της ψηφοφορίας με εξαίρεση όσους το έχασαν με δικαστική απόφαση. Στην ψηφοφορία συμμετέχουν κανονικά και 108.371 πολίτες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας μέσα στο 2015 καθώς η ψηφοφορία γίνεται με βάση τη Β΄ Αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων (τέλος Απριλίου) και έχουν περιληφθεί κανονικά οι νέοι εκλογείς. Η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική.
Επιτροπές υποστήριξης
Με δυσκολίες προχωρά η διαδικασία σύστασης των Επιτροπών Υποστήριξης του «Ναι» και του «Όχι» που προβλέπει ο νόμος 4023/2011. Οι Επιτροπές αυτές υποκαθιστούν στην περίοδο πριν από ένα δημοψήφισμα τα πολιτικά κόμματα καθώς είναι εκείνες που «οργανώνουν» την προεκλογική εκστρατεία, μοιράζονται χρόνο για εκπομπή διαφημιστικών μηνυμάτων και ορίζουν αντιπροσώπους στα εκλογικά τμήματα. Σε καθεμία από τις Επιτροπές μπορεί να δηλώσουν συμμετοχή τα κόμματα αλλά και άλλοι φορείς (επαγγελματικοί, επιστημονικού, συνδικαλιστικοί, κοινωνίας πολιτών) αλλά ατό έπρεπε να είχε γίνει χθες. Εικάζεται ότι μέσα στην ασφυκτική προθεσμία θα είναι τελικώς μόνο τα κόμματα που θα ενταχθούν.
Άδειες εκλογέων   
Θα χορηγηθούν άδειες όπως γίνεται συνήθως στις εκλογές για δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Δεν αναστέλλονται οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων εκτός εκείνων που εμπλέκονται στο δημοψήφισμα. Παραμένει άγνωστο εάν τελικώς θα επιτευχθούν εκπτώσεις στα εισιτήρια για όσους πρέπει να μετακινηθούν.
Δήμαρχοι και περιφέρειες συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως προκειμένου να δουν τα οργανωτικά προβλήματα που υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν στην προετοιμασία του δημοψηφίσματος μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες και με τις τράπεζες κλειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση