GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου στην εμμηνόπαυση για τις παχύσαρκες

Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ο...

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου στην εμμηνόπαυση για τις παχύσαρκες

Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι γιατροί παρακολούθησαν 67.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50-79 στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Κατά τα επόμενα 13 χρόνια 3.388 συμμετέχουσες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικών όγκων.

Συγκεκριμένα η μελέτη έδειξε ότι ακόμα και οι οριακά υπέρβαρες γυναίκες - με ΔΜΣ πάνω από 25 – είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 17%. Εκείνες που ήταν παχύσαρκες με ΔΜΣ
πάνω από 30, είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 37%, ενώ το ποσοστό κινδύνου αυξανόταν στο 58% για τις γυναίκες με νοσογόνο παχυσαρκία, με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 35.

Ακόμα και οι γυναίκες που είχαν ένα υγιές βάρος κατά την έναρξη της μελέτης είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου - 36%- σε περίπτωση αύξησης της σωματικής τους μάζας κατά 5% κατά την επόμενη δεκαετία.
Επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι νοσηρά παχύσαρκες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγάλους όγκους και ένα χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης.

Είναι γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σε οποιαδήποτε μορφή της νόσου. Αλλά αυτή η μεγάλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές στο Σιάτλ, έρχεται ως μια αυστηρή προειδοποίηση του για τον βαθμό σύνδεσης του βάρους με τον καρκίνο του μαστού.

Περισσότερες από 50.000 γυναίκες στη Μ. Βρετανία διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Όμως, η έρευνα ενισχύει τους φόβους ότι η κρίση της παχυσαρκίας θα αυξήσει σημαντικά αυτούς τους αριθμούς. Περίπου το 64% των γυναικών στη Μ. Βρετανία αναμένεται να είναι υπέρβαρες μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση