GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: Ακατάσχετες οι εισπράξεις από τις ΔΟΥ

Ακατάσχετες είναι είναι οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων που πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές, ή τους ταμίες των ΔΟΥ, τους ειδικούς...

Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: Ακατάσχετες οι εισπράξεις από τις ΔΟΥ

Ακατάσχετες είναι είναι οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων που πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές, ή τους ταμίες των ΔΟΥ, τους ειδικούς ταμίες, ή τα πρόσωπα (φυσικά, ή νομικά) στα οποία έχει ανατεθεί η είσπραξη, καθώς και το περιεχόμενο των χρηματοκιβωτίων των ΔΟΥ.

Αυτό διευκρινίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με αφορμή το περιστατικό που συνέβη σήμερα το πρωί στην Α΄ ΔΟΥ Αθηνών, κατά το οποίο δικαστικός επιμελητής, με βάση τίτλο εκτελεστό κατά του Δημοσίου, επιχείρησε να κατασχέσει τις εισπράξεις της ανωτέρω υπηρεσίας, καθώς και τον εξοπλισμό της.

Σημειώνεται, ότι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός και με σκοπό τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, επικοινώνησε με την προϊσταμένη της ΔΟΥ, με την αστυνομία, με τον εισαγγελέα υπηρεσίας και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, κάτι που έγινε τελικά.
Όπως επισήμανε η κ. Σαββαΐδου, η διαδικασία αυτή είναι αντίθετη με τις κείμενες διατάξεις καθώς:
α)Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 81 του ν. 4270/2014 περί Δημοσίου Λογιστικού, "οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων που πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές, ή τους ταμίες των ΔΟΥ, τους ειδικούς ταμίες ή τα πρόσωπα (φυσικά, ή νομικά), στα οποία έχει ανατεθεί η είσπραξη καθώς και το περιεχόμενο των χρηματοκιβωτίων των ΔΟΥ είναι ακατάσχετα".
β)Σύμφωνα με το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα, όπως αυτό έχει ερμηνευτεί από τη θεωρία και κριθεί από την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, εξαιρούνται της κατάσχεσης, ως πράγματα εκτός συναλλαγής, τα πράγματα που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα μέσα στέγασης και λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών (μηχανήματα, έπιπλα κ.ά. που χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του έργου τους) και ως εκ τούτου είναι ακατάσχετα.
Οι διατάξεις αυτές έχουν τεθεί προκειμένου να μην παρακωλύεται η λειτουργία των ΔΟΥ, ενώ η παραβίασή τους ενέχει σύμφωνα με το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα, τον κίνδυνο διάπραξης ποινικού αδικήματος το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση