GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι ακριβώς αμφισβήτησε ο λαός με την ψήφο του;

Γράφει ο Μιχάλης Παπαδοδημητράκης ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ  ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟ ΘΑ...

Γράφει ο Μιχάλης Παπαδοδημητράκης

ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ  ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟ ΘΑ...
ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΟΠΟΥ ΜΑΖΙ  ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΗΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ;
25 /1/2015  Ημέρα ιστορικής σημασίας. Για τον Ελληνισμό αλλά και για το Ελληνικό λαϊκό κίνημα είναι ημέρα ίσης σπουδαιότητας με την ήττα του φασισμού το 1945. Και τούτο διότι  το 1939 ο ναζιστικός άξονας αιματοκύλισε τον πλανήτη για να ελέγξει το παγκόσμιο κοινωνικό – οικονομικό  σύστημα με απώτερο σκοπό βέβαια να πνίξει στο αίμα την νεαρή σοβιετική δημοκρατία.
Την 25/1/2015 ο ελληνικός λαός με «ειρηνική»  διαδικασία  πήρε μια πολιτική απόφαση παγκόσμιων διαστάσεων αφού με την εκλογή των δυνάμεων που παρουσιάστηκαν ως αντιστασιακές άρχισε να ξηλώνει την κυριαρχία των ναζιστικών δυνάμεων στη σύγχρονη Ευρώπη.
Ο πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών της 25/1/2015 ήταν αντιφασιστικός – αντιιμπεριαλιστικός  και απελευθερωτικός. Αλλά είχε παγκόσμια σημασία γιατί έδειξε ότι είναι δυνατόν να σχηματιστεί πατριωτικό μέτωπο δυνάμεων το οποίο να πείσει το λαό να ξεπεράσει τους φόβους του ,τους δισταγμούς του και να κάνει το ιστορικό βήμα: Να ξεκινήσει ένα αγώνα απελευθέρωσης της πατρίδας και αποκατάστασης της δημοκρατίας.
Οι δολοφόνοι καταχτητές χρησιμοποίησαν ότι μέσο διέθεταν. Ψέματα, συκοφαντίες , εκβιασμούς , δολοπλοκίες, καταστροφολογία κτλ.
Ο λαός όμως δεν «μάσησε». Έδωσε πληρωμένη απάντηση. Η  ψήφος της 25/1 ήταν ένα «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ»  απέναντι στο βρώμικο στημένο παιχνίδι των παγκόσμιων δολοφόνων.
Ο λαός κατάλαβε πως την 25/1 έμπαινε σε δοκιμασία η υπόσταση της χώρας μας, η ύπαρξη της χώρας και η εδαφική της ακεραιότητα.  Αυτό δεν ακραίο αφού άλλωστε οι κατακτητές ξεδιάντροπα δηλώνουν πως τους ανήκει η δημόσια και ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων. Δηλώνουν καθημερινά ότι έχουμε χάσει την εθνική μας ανεξαρτησία.
Την 25/1 για μια ακόμα φορά ο Ελληνικός λαός ξεπέρασε τα κόμματα  και απαίτησε πολιτική αλλαγή . Απαίτησε την απελευθέρωση της πατρίδας , την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.
Όλοι ξαφνιάστηκαν από το αποτέλεσμα της 25/1. Παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν νίκη των τότε πατριωτικών δυνάμεων οι αντιδραστικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο Έλληνας ψηφοφόρος θα κάνει αυτό το βήμα.
Το ερώτημα είναι. Τι ακριβώς αμφισβήτησε ο λαός με την ψήφο του την 25/1;
Μα τα πάντα. Ο λαός ζήτησε λαϊκή εξουσία και απελευθέρωση της χώρας. Και τούτο διότι στο λαό έχει ωριμάσει η θέση ότι  ΙΚΑΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ  ΤΟ ΞΕΣΤΕΛΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΑΘΡΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΧΑΦΙΕΔΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΧΤΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
Αυτό ήταν το μήνυμα των εκλογών της 25/1. Η εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας θα φέρει δημοκρατία, θα φέρει απελευθέρωση , θα φέρει κοινωνική δικαιοσύνη, θα φέρει ανάπτυξη , θα φέρει εργασία για όλους . Η λαϊκή κυριαρχία θα κατοχυρώσει την χαμένη εθνική ανεξαρτησία  και θα εξασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα.
Ο λαός είπε λοιπόν. Αλλάξτε τα όλα.  Το ερώτημα είναι. Μπορεί το παλιό να εξυπηρετήσει το καινούργιο;  Μπορεί η «δημοκρατία» που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή και το λαό στην εξαθλίωση και στα χιλιάδες αδιέξοδα να εξυπηρετήσει το καινούργιο; ΟΧΙ.  Η δημοκρατία των τριών πυλώνων  κοινοβούλιο – τοπική αυτοδιοίκηση – συνδικαλισμός χρεοκόπησε προ πολλού  και πέθανε οριστικά την 25/1/2015
Η  διαχείριση της εξουσίας μέσα από αυτό το μοντέλο οδήγησε τη χώρα και το  λαό στην καταστροφή. Και τούτο διότι με αυτή τη διαχείριση ο λαός ήταν απλός θεατής των καταστροφικών αποφάσεων . Δεν διασφάλιζε την άμεση συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων. Δεν διασφάλιζε την άμεση συμμετοχή στον έλεγχο της εξουσίας.
Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι δεν αρκετό να ζητάς την ψήφο του λαού για να τον απελευθερώσεις. Πρέπει να προτείνεις και το οργανωτικό εκείνο μοντέλο που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη συμμετοχή του λαού στην εξουσία.
Οι τότε λοιπόν πατριωτικές δυνάμεις την 25/1 είχαν συνθήματα που εκφράζανε το λαϊκό αίσθημα. Δεν είχαν όμως πρόταση για το καινούργιο. Συνθήματα δυνατά είχαν. Υποσχέσεις είχαν. Δεν είχαν όμως και δεν πρότειναν τότε , αλλά απέφυγαν να το κάνουν και μετά πρόταση για το πώς ακριβώς θα λειτουργούσε η  «νεογέννητη πλέον» δημοκρατία ώστε η λαϊκή κυριαρχία να αποκτήσει συνταγματική ουσία.
Με το παλιό; Όχι βέβαια. Μα το παλιό πέθανε.
Και αυτό είναι το πολιτικό αδιέξοδο της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είχαν την ιστορική ευκαιρία να «συναντηθούν»  με το λαό την 25/1. Χάθηκε όμως η επαφή αφού δεν έκαμαν καμιά προσπάθεια αντικατάστασης του παλιού με το νέο. Γιατί αυτή ήταν η εντολή του λαού. Ενώ χάθηκε η επαφή με το λαό έμεινε μόνο η επαφή με τους κατακτητές . Ο λαός μπήκε στη γωνία . Η επιθυμία του λαού για πραγματική αλλαγή αγνοήθηκε και έμεινε μόνο η συνδιαλλαγή με τον κατακτητή.
Αυτό το θέμα όμως δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βεβαίως αφορά και το ΚΚΕ το οποίο ενώ σκίζει τα ιμάτια του για τα λαϊκά συμφέροντα και την λαϊκή οικογένεια δεν έχει καμιά επεξεργασμένη και υλοποιημένη πρόταση για την λαϊκή κυριαρχία.
Γενικές και αόριστες διακηρύξεις  κατά των μονοπωλίων αλλά κανένα σχέδιο , καμιά πράξη , κανένα συγκεκριμένο μοντέλο που θα κατοχυρώνει τη λαϊκή εξουσία. Θα μου πείτε βέβαια ότι αυτά θα τα βρει μόνος του ο λαός και θα τα επιβάλει. Μα τότε τα κόμματα δεν χρειάζεται να υπάρχουν. Και τούτο διότι ο λαός γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο των μονοπωλίων.  Από τις πρωτοπορίες  έχει απαίτηση για λύσεις και προτάσεις. ¨Έχει απαίτηση για τη χάραξη στρατηγικών στόχων και τη χάραξη της τακτικής για την επίτευξη των στόχων.
Αξίζει να θυμηθούμε πως το 1917 στην σοβιετική ένωση ο Λένιν  επιστρέφοντας από την εξορία και βρισκόμενος στην επαναστατημένη Ρωσία δεν δίστασε ούτε στιγμή. Η επανάσταση του Οκτώβρη αμφισβητούσε το τσαρικό καθεστώς και τις δομές του. Ο Λένιν δεν χρησιμοποίησε τις δομές του τσαρικού καθεστώτος για την διαχείριση της εξουσίας. Απλώς πήρε θέση για τη διάλυση αυτών των δομών και έδωσε το περίφημο σύνθημα «ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΪΑ ΣΤΑ ΣΟΒΙΕΤ» Με τη μόνη διαφορά ότι ο Λένιν δεν περίμενε το 1917 για να φτιάξει τα σοβιέτ. Ο προβληματισμός στις προοδευτικές δυνάμεις της εποχής για το τι θα αντικαθιστούσε το παλιό σύστημα υπήρχε πολύ πριν. ¨Έτσι το πρώτο σοβιέτ φτιάχτηκε ήδη από το 1905.

Έτσι λοιπόν σήμερα το ιστορικό καθήκον της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι η διαχείριση της κρίσης. Ούτε η διαπραγμάτευση με τους δολοφόνους κατακτητές.
Το ιστορικό καθήκον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να βγάλει στο προσκήνιο το λαό.
Να δρομολογήσει τις διαδικασίες εγκαθίδρυσης του λαϊκού κράτους. Να αντικαταστήσει το παλιό με κάτι νέο που θα διασφαλίζει τη λαϊκή συμμετοχή. Το πώς θα γίνει αυτό θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου στο λαό. Διάλογο που δεν πρέπει να αποκλειστεί κανείς. Ο διάλογος αυτός θα οδηγήσει σε νέες εκλογές  με το νέο κοινοβούλιο συντακτικού χαρακτήρα και το οποίο θα υιοθετήσει και θα νομιμοποιήσεις τις νέες δομές εξουσίας.
Αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν το κάνουν τότε κάτι νέο πρέπει να προκύψει. Κάτι που θα πηγάζει από το λαό για το λαό . Κάτι που θα δίνει στη χώρα μια νέα οργάνωση . Που θα επιτρέπει στους θεσμούς του εποικοδομήματος να υπηρετούν αληθινά τη δημοκρατία .  Που θα υπηρετεί μια οικονομική βάση που θα διασφαλίζει το πιο σημαντικό δημοκρατικό δικαίωμα: Την εργασία. Που θα κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος της κοινωνίας . Που θα κάνει ορθολογική αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου. Που θα καταργεί την διαπλοκή . Που θα έχει δικαιοσύνη πλαισιωμένη από μορφωμένους  ,αδιάφθορους ,άξιους δικαστές ταγμένους να υπηρετούν την διαδικασία υπεράσπισης του λαού και των συμφερόντων του ,να υπηρετούν τη διαδικασία δημιουργίας μιας πραγματικής δημοκρατίας.
Και είναι βέβαιο ότι θα προκύψει. Διότι είναι αναγκαιότητα των καιρών. Οι παραγωγικές δυνάμεις είναι αλυσοδεμένες από το ισχύον πολιτικό , κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Η αντίθεση μεταξύ λαού και κατακτητών , η αντίθεση μεταξύ του πιο άγριου κομματιού του παγκόσμιου χρηματιστηριακού  κεφαλαίου και του λαού είναι στο ζενίθ.
Αυτή η αντίθεση νομοτελειακά πρέπει να λυθεί. Η «σύλληψη» του καινούργιου έγινε και  και η κοινωνία βασανιστικά μεν αλλά σίγουρα θα το «γεννήσει».
Βρισκόμαστε παραμονές κοσμοϊστορικών εξελίξεων, που  πρωταγωνιστής θα είναι ο λαός ο οποίος θα σβήσει οριστικά από τις σελίδες της ένδοξης ιστορίας  του τους δωσίλογους και θα του τοποθετήσει στο πάνθεο των προδοτών.
ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΑΔΕΛΦΙΑ.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
ΖΗΤΩ  Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΕΛΛΑΔΑ
ΛΑΕ ΣΠΑΣΕ ΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΕΣΜΑ
Μιχάλης Παπαδοδημητράκης
ΧΗΜΙΚΟΣ    ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΑΝΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση