GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δίωξη στο δεξί χέρι του Σκορδά για "ύποπτη επιχορήγηση". Στη Βουλή η δικογραφία για τον ίδιον...

Τη διερεύνηση της εμπλοκής ή μη του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά, καλείται να αποφασίσει η Βουλή, με τη διαβίβαση δικογραφίας πο...

Τη διερεύνηση της εμπλοκής ή μη του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά, καλείται να αποφασίσει η Βουλή, με τη διαβίβαση δικογραφίας που αφορά σε επιχορήγηση εταιρίας.
Η υπόθεση ερευνήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία μάλιστα άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος δυο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης για το κακούργημα της απιστίας, αλλά και κατά διευθυντή του γραφείου του πρώην υφυπουργού για ηθική αυτουργία σε απιστία. Μάλιστα, η αξιόποινη πράξη βαρύνεται και με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50).
Η υπόθεση αφορά σε διάθεση δημόσιου χρήματος που δόθηκε ως επιχορήγηση στην εταιρεία «Ελληνική Βιομηχανία Ανακύκλωσης ΑΒΕΕ". Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, η εταιρεία συμμετείχε σε πρόγραμμα για την ενίσχυση και επέκταση μονάδων για τη διαχείριση των αποβλήτων, πλην όμως - όπως όμως προέκυψε από την έρευνα - αν και έλαβε κρατική επιχορήγηση, δεν προχώρησε ποτέ στην υλοποίηση της επένδυσης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στα 2,5 εκατ. ευρώ με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε πιστοποιήθηκαν συνολικές δαπάνες ύψους 1.8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των τιμολογίων.
Επανεντάχθηκε, αλλά δεν λειτουργούσε
Για το λόγο αυτό το 2010 αποφασίστηκε η απένταξη της εταιρείας από το πρόγραμμα και η επιστροφή της επιχορήγησης που είχε λάβει. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση θεραπείας και η αρμόδια επιτροπή που εξέτασε το αίτημά της, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι το αίτημά της θα πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτό. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η επένδυση θα έπρεπε να προχωρήσει για το ύψος των δαπανών για τις οποίες υπήρχαν όλα τα απαραίτητα παραστατικά, δηλαδή για ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.
Με την απόφαση περί συνέχισης της επένδυσης διαφώνησε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος ζήτησε η υπόθεση να διαβιβαστεί για τα περαιτέρω στις εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ!
Τελικά, στα τέλη του 2012 αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία από το 2010 είχε παύσει να λειτουργεί, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μάλιστα, είχε πουλήσει τα μηχανήματά της σε άλλη εταιρεία.
Στη συνέχεια, όπως προέκυψε από την έρευνα, υπάλληλοι του υπουργείου κατόπιν συνεννόησης με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Σκορδά συνέταξαν σχέδιο το οποίο περιλάμβανε την μερική αποδοχή του αιτήματος θεραπείας και την ανάκληση της απόφασης περί απένταξης με την αποδοχή παλαιότερου πρακτικού, που δεν είχε αποδεχθεί ο κ. Ξυνίδης.
Τέλος, εκδόθηκε σύμφωνη απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Α. Σκοδρά.
Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από τις πράξεις των κατηγορουμένων φέρεται να ανέρχεται στα 800.000 ευρώ.
Μετά την άσκηση των διώξεων η δικογραφία για τα μη πολιτικά πρόσωπα διαβιβάστηκε σε ανακριτή, ενώ δόθηκε εντολή στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για τη διερεύνηση πιθανών φορολογικών αδικημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση