GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι δικηγόροι επιμένουν στην αντίθεσή τους

Ένα ακόμη επεισόδιο προστίθεται στην κόντρα δικηγόρων - κυβέρνησης με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων να την  κατα...

Οι δικηγόροι καταγγέλλουν για εμπαιγμό την κυβέρνηση
Ένα ακόμη επεισόδιο προστίθεται στην κόντρα δικηγόρων - κυβέρνησης με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων να την  καταγγέλλει " για εμπαιγμό  καθώς θεωρεί ότι, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, επιχειρεί να επαναφέρει το θέμα της αναθεώρησης του Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, το οποίο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Μάλιστα, η Ολομέλεια αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αρθεί άμεσα η αναστολή της πανελλαδικής αποχής διαρκείας που είχε αποφασισθεί από το  Δικηγορικό δημοψήφισμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις του επίμαχου
νομοσχεδίου.

Οι δικηγόροι επιμένουν στην αντίθεσή τους  στις  επιχειρούμενες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως η επιβολή των πολλαπλών κατασχέσεων, η αύξηση των δικαστικών εξόδων για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης και η κατάσχεση της επιχείρησης εν συνόλω,  η οποία δεν διασφαλίζει, όπως τονίζουν,  σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους καθώς προβλέπει μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας.
Τι λένε οι δικηγόροι

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε στη Λαμία, επανέλαβε την κατηγορηματική διαφωνία της σε διατάξεις που επιχειρούν να πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι η προωθούμενη ρύθμιση για την αλλαγή των κριτηρίων κατάταξης των πιστωτών στους πλειστηριασμούς, αποκλειστικά προς όφελος των Τραπεζών.

Οι δικηγόροι όλης της χώρας απορρίπτουν κατηγορηματικά τις προωθούμενες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καταγγέλλοντας   την κυβέρνηση για εμπαιγμό του δικηγορικού κλάδου.  Και αυτό, όπως τονίζουν, διότι παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης  προς την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας ότι δεν θα προωθηθούν οι ρυθμίσεις του προηγούμενου νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας(γνωστού ως σχεδίου Χαμηλοθώρη), το οποίο είχε απορρίψει εν τω συνόλω το Δικηγορικό Σώμα, εν τούτοις, στην έγγραφη πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, επανέρχεται  το θέμα της αναθεώρησης του Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, με βάση,(όπως επί λέξει αναφέρεται στο κείμενο), το προηγούμενο νομοσχέδιο Χαμηλοθώρη.

Μετά από πρόταση του Προέδρου της Βασ. Αλεξανδρή,  η Ολομέλεια  κρίνει ότι πρέπει να αρθεί άμεσα η αναστολή της πανελλαδικής αποχής διαρκείας που είχε αποφασισθεί από το  Δικηγορικό δημοψήφισμα για το προηγούμενο νομοσχέδιο. Η αποχή είχε ανασταλεί στις 31   Δεκεμβρίου, μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Στην ίδια περίπτωση, θα συγκληθούν παράλληλα και άμεσα, η Συντονιστική Επιτροπή και η Ολομέλεια των Προέδρων για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις περαιτέρω αντιδράσεις του Δικηγορικού κόσμου.

Τα μέλη της Ολομέλειας ενημερώθηκαν επίσης αναλυτικά από τον σύμβουλο του ΔΣΑ και αναπληρωτή Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΑΝ/ΕΤΑΑΔημ. Βερβεσό για την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού τους φορέα.  Έγινε επίσης στα μέλη της Ολομέλειας αναλυτική παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε ειδικά για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων(ΤΕΑΔ).

Επειδή τα δεδομένα και τα συμπεράσματα για τη προοπτική και την βιωσιμότητα του ΤΕΑΔ είναι ιδιαιτέρως απαισιόδοξα, αποφασίσθηκε,  μετά από πρόταση του Προέδρου της Ολομέλειας Βασ. Αλεξανδρή, λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος, να ανατεθεί στους εκπροσώπους μας στην Διοικούσα Επιτροπή του ΤΑΝ/ΕΤΑΑ και το Δ.Σ του ΕΤΑΑ,  κ.κ.  Δ. Βερβεσό, Ν. Παπάκο, και Γ. Σταματαγιάννη, να μελετήσει ενδελεχώς το πρόβλημα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εισηγηθεί σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, σε ειδική Ολομέλεια η οποία θα συγκληθεί για τον σκοπό αυτό.

Ακόμη έγινε αναλυτική ενημέρωση των μελών της Ολομέλειας από τον σύμβουλο της επί φορολογικών θεμάτων, δικηγόρο Σ. Μπακάλη, για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Έγινε γνωστό, ότι  η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ασκήσει τελικά πρόσθετη παρέμβαση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δίκη που προκάλεσε το Βέλγιο με αίτημα την κατάργηση του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι είχε ζητήσει και είχε λάβει από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας αναλυτικά ενημερωτικά υπομνήματα με τις θέσεις  του και τα νομικά επιχειρήματα υπέρ της μη επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η Ολομέλεια αποφάσισε ομόφωνα να προσβάλει στα Δικαστήρια την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, με πρωτοβουλία όλων των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Στην Ολομέλεια τέθηκαν επίσης τα ζητήματα σχετικά με την ανάγκη να επιταχυνθούν με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής, οι άμεσες και επείγουσες αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων   που αφορούν προεχόντως την συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων καθώς και να κατατεθούν προς επεξεργασία, γραπτές προτάσεις για περαιτέρω αλλαγές του Κώδικα.

Όσον αφορά το θέμα των διακοπών των συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων, στο οποίο εισηγητής ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού ΣυλλόγουΠειραιά Γ. Σταματογιάννης,  το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη Ολομέλεια. υπό την προεδρία του Προέδρου της,  Βασ. Αλεξανδρή,  Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας,  ασχολήθηκε με όλα τα τρέχοντα, κρίσιμα θέματα που αφορούν τους Δικηγόρους και την απονομή της Δικαιοσύνης.

Στην έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας παρέστη και απάντησε επί δύο περίπου ώρες σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από το Σώμα,  ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.  Αθαν. Κουτρομάνος. Στο σύντομο χαιρετισμό του και στις απαντήσεις που έδωσε,  ζήτησε απ΄ όλους τους παράγοντες της δίκης να συμβάλλουν ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστική και αποτελεσματική για τον πολίτη, η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση