GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το νέο χάσμα: Μας χωρίζει κάτι λιγότερο από ένα δισ. με τους δανειστές

H ελληνική κυβέρνηση αναπροσάρμοσε την πρόταση της προς τους ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα 2015 από το 0,6% του ΑΕΠ στο...

Το νέο χάσμα: Μας χωρίζει κάτι λιγότερο από ένα δισ. με τους δανειστές
H ελληνική κυβέρνηση αναπροσάρμοσε την πρόταση της προς τους ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα 2015 από το 0,6% του ΑΕΠ στο 0,75% και από το 1,5% του ΑΕΠ το 2016 στο 1,75%. Αυτομάτως η αναπροσαρμογή αυτή συνεπάγεται πως θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις σε έσοδα και δαπάνες της τάξεως των 730 εκατ. ευρώ. Καθώς όμως οι δανειστές επιμένουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% του ΑΕΠ το 2016, τις δύο πλευρές τις χωρίζει πλέον απόσταση 910 εκατ. ευρώ για την διετία 2015-2016.

Αν στην προβολή περιληφθεί και το 2017 το κενό διπλασιάζεται, καθώς για το συγκεκριμένο έτος η Ελλάδα δίνει πλεόνασμα 4,725 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ), ενώ οι δανειστές επιμένουν σε πλεόνασμα 5,67 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ).

Ούτως ή άλλως οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, η ελληνική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει και να ανεβάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο επίπεδο που θέλουν οι δανειστές.


ΦΠΑ και ασφαλιστικό: Οι νέες Ελληνικές προτάσεις

Η νέα πρόταση προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12%, από το 11% της αρχικής πρότασης.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

- 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου
- 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια
- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν, υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του. 
Η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση ως προς το ασφαλιστικό αποδέχεται την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, αλλά και την περικοπή επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ, η οποία δίνεται έναντι της απαίτησης των δανειστών για την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Για την κάλυψη του κενού στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση συζητά επίσης πρόταση για επιβολή φόρου 1% στα συμβόλαια έργων υποδομών, αλλά και αύξηση των κρατήσεων συνταξιούχων. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα φέρεται να παρουσίασε στους πιστωτές και σενάρια για εξοικονόμηση μέσω του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο. Ακόμη, στην ελληνική πρόταση αναφέρονται έσοδα από την εισφορά επί των κερδών εταιρειών ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και μία εκτενής λίστα με τα έσοδα που θα αποφέρει η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, τσιγάρων. Χωρίς να ποσοτικοποιούνται, αυξημένα έσοδα αναμένονται και από την  ρύθμιση των 100 δόσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση