GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υποβλήθηκε νέα Ελληνική πρόταση και απορρίφθηκε ήδη;

Μια μέρα πριν την καθοριστική συνάντηση με τη Μέρκελ και τον Ολάντ, κατατέθηκε νέα Ελληνική πρόταση, με επτασέλιδο αναμορφωμένο κείμενο...

Υποβλήθηκε νέα Ελληνική πρόταση και απορρίφθηκε ήδη;

Μια μέρα πριν την καθοριστική συνάντηση με τη Μέρκελ και τον Ολάντ, κατατέθηκε νέα Ελληνική πρόταση, με επτασέλιδο αναμορφωμένο κείμενο (3 σελίδες για τα δημοσιονομικά και 4 σελίδες για τη χρηματοδότηση). Παράλληλα η Ελληνική πλευρά ζητάει χρηματοδότηση από τον ESM για να αποπληρώσει ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν το καλοκαίρι, καθώς και αύξηση του επιτρεπτού ορίου T-bills για τις Ελληνικές τράπεζες.

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως στην Ελληνική πρόταση δεν είναι καθόλου θετικές, καθώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίασαν στο Bloomberg ότι είναι "θολή και μη συγκεκριμένη όπως οι προηγούμενες"!

Η νέα Ελληνική πρόταση έχει ήδη παραληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξετάζεται από τους θεσμούς, ενώ ξένοι αναλυτές όπως ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, μιλάνε ήδη για τρίτο Μνημόνιο, καθώς η χώρα εμφανίζεται να ζητάει χρήματα από τον ESM.

Παρόλα αυτά, στα διεθνή μέσα το επικρατέστερο σενάριο να παραμένει η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως το Μάρτιο του 2016, όπου αποχωρεί το ΔΝΤ και θα πρέπει να γίνει η "μεγάλη¨συμφωνία για νέα χρηματοδότηση δεκάδων δισ. για τα επόμενα έτη.

 

Τα βασικά σημεία της πρότασης

Κεντρική ιδέα της Ελληνικής πρότασης φαίνεται πώς είναι να περάσουν τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν το καλοκαίρι στον ESM , ώστε να χρησιμοποιηθούν με τον τρόπο αυτό τα περίπου 11 δις που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμέιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Επίσης να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Στο σχέδιο πάντως, δεν προβλέπεται να εκταμιευτούν χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση