GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί δεν περνάει ο «εκβιασμός» Τσίπρα στους δανειστές

Γράφει ο Ηλίας Πεντάζος* Σύμφωνα με την πολιτική μυθοπλασία που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα τόσο απεγ...

Γράφει ο Ηλίας Πεντάζος*

Σύμφωνα με την πολιτική μυθοπλασία που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα τόσο απεγνωσμένα όσο και η Ελλάδα την Ευρώπη. Όμως είναι η ώρα για μια ψύχραιμη και λογική … απομυθοποίηση.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί πια σοβαρή απειλή για τους πιστωτές της. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να το κατανοεί. Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα πως αυτή είναι η αλήθεια και βασιζόμενος σε μια, άνευ λογικής τεκμηρίωσης, υπερτίμηση της διαπραγματευτικής του δύναμης κινδυνεύει να βουλιάξει τη χώρα χωρίς φυσικά να είναι αυτή η πρόθεση του.

Πιστεύει ότι έχει ένα ατού στο χέρι: τον φόβο της Ευρώπης για μια ελληνική χρεοκοπία. Είναι η αυταπάτη που του έχει περάσει ο Υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Τα πράγματα στη ζωή δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τους ευσεβείς μας πόθους και ενίοτε το «wishful thinking» πληρώνεται ακριβά…

Γιατί δεν μπορεί να περάσει ο «εκβιασμός» Τσίπρα στους δανειστές; Ας δούμε τα δεδομένα αναλυτικά.

Τον Ιανουάριο η ΕΚΤ, μπροστά στον κίνδυνο μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας, ανέλαβε δράση για την προστασία της ευρωζώνης. Ανακοίνωσε ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), πολύ μεγαλύτερο σε όγκο σε σύγκριση με την πραγματική «αγορά» ομολόγων στην ευρωζώνη και πολύ μεγαλύτερο από την ποσοτική χαλάρωση που είχε εφαρμοστεί στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία. Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ ύψωσε ενα ισχυρό τείχος, που κακά τα ψέμματα το χρειαζόταν από καιρό η ευρωζώνη, για να προστατευθεί από στύλ «Lehman» κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.

Η δυνατότητα της ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα, στην ουσία χωρίς όριο, για να υποστηρίξει τράπεζες και κυβερνήσεις μείωσε τα μέγιστα τη περίπτωση μετάδοσης της ελληνικής «επιδημίας» και στις άλλες χώρες. Αυτό σηματοδοτεί μια βαθειά αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης, το οποίο δυστυχώς οι Έλληνες πολιτικοί αλλά και πολλοί οικονομικοί αναλυτές αδυνατούν να κατανοήσουν.

Πριν από αυτή την απόφαση η ελληνική «επιδημία» ήταν μια πραγματική απειλή. Αν η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να εγκαταλείψει το ευρώ, οι τράπεζες στην Ελλάδα θα κατέρρεαν και οι Έλληνες οι οποίοι είχαν τα χρήματά τους στη χώρα, θα έχαναν τις αποταμιεύσεις τους, όπως συνέβη στη Κύπρο το 2013.

Φυσικό επακόλουθο θα ήταν οι καταθέτες σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες (π.χ. Πορτογαλία, Ισπανία) να φοβούνταν παρόμοιες απώλειες και να μετέφεραν τις καταθέσεις τους σε άλλες ευρωπαικές τράπεζες όπως και να πωλούσαν τα κρατικά ομόλογα της χώρας που είχαν στα χέρια τους. Αποτέλεσμα, οι τιμές των ομολόγων αυτών θα κατέρρεαν, τα επιτόκια θα αυξάνονταν και πολύ πιθανόν οι τράπεζες τους να απειλούνταν με κατάρρευση.

Αν η κρίση από την Ελλάδα εντεινόταν, ο επόμενος πιο αδύναμος κρίκος, η Πορτογαλία, δεν θα ήταν σε θέση να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα ή να πληρώσει τα χρέη της. Σε ακραία περίπτωση, θα ακολουθούσε το ελληνικο παράδειγμα της εγκατάλειψης του ευρώ.

Πριν τον Ιανουάριο, αυτή η αλληλουχία των γεγονότων ήταν πολύ πιθανή. Τώρα όχι. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, λειτουργεί πια σαν πυρασφάλεια σε κάθε σημείο πιθανής «επιδημίας».

Αν οι κάτοχοι των πορτογαλικών ομολόγων πανικοβληθουν από μια μελλοντική ελληνική χρεοκοπία, η ΕΚΤ απλά θα αυξήσει την αγορά των ομολόγων τους και όπως δεν έχει κανένα περιορισμό στην αγοραστική της δυνατότητα γίνεται αντιληπτό οτι θα ξεπεράσει εύκολα οποιαδήποτε πίεση πώλησης που θα εκδηλωθεί.

Αν οι Πορτογάλοι καταθέτες αρχίσουν να μεταφέρουν κεφάλαια σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η ΕΚΤ θα ανακύκλωνε αυτά τα ευρώ πίσω στην Πορτογαλία μέσω διατραπεζικών καταθέσεων. Επαναλαμβάνουμε και πάλι, ότι δεν υπάρχει όριο στο πόσα χρήματα η ΕΚΤ μπορεί να ανακυκλώσει, υπό την προϋπόθεση βέβαια οτι οι πορτογαλικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες, πράγμα όμως που τους το εξασφαλίζει η ΕΚΤ για όσο διάστημα συνεχίζει να αγοράζει τα κρατικά τους ομόλογα.

Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει μεταμορφώσει πλέον την ΕΚΤ από παθητικό παρατηρητή της κρίσης του ευρώ, παραιτημένο χρόνια από πρωτοβουλίες και δράσεις λόγω των ξεπερασμένων, γραφειοκρατικών περιορισμών της Συνθήκης του Μάαστριχτ, στον πλέον κατάλληλο δανειστή για την «κακιά ώρα».

Έχοντας πια την εξουσία, όπως η FED των ΗΠΑ ή η Τράπεζα της Ιαπωνίας να μετατρέπει σε χρήμα το δημόσιο χρέος, η ΕΚΤ είναι σε θέση να ανακόψει την εξάπλωση της όποιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη. Το δυσάρεστο αυτής της εξέλιξης για την Ελλάδα, είναι πως έχει χάσει πλέον αυτό το πλεονέκτημα για να πιέσει τους δανειστές της.
Όσοι Έλληνες πολιτικοί «ποντάρουν» στον κίνδυνο εξάπλωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη, ας ξαναδιαβάσουν πάλι μήπως και κατανοήσουν τις πρωτοβουλίες του Draghi.

Ας σημειώσουν ακόμη τη… σύμπτωση έναρξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ με τις ελληνικές εκλογές και θα καταλήξουν στο προφανές. Η νέα πολιτική της ΕΚΤ έχει σχεδιαστεί για την προστασία του ευρώ από τις συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου ή χρεωκοπίας.

Μήπως λοιπόν ροκανίζουμε μόνοι μας το κλαδί πάνω το οποίο καθόμαστε;

*Ο Ηλίας Πεντάζος είναι οικονομολόγος.

4 σχόλια

  1. Αξιοτιμε κ. Πενταζε. Αυτη ειναι μια απο τις εκδοχες των οσων πιστευετε. Παρ' δεν ειμουν ποτε οπαδος της πολιτικης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ηθελα και εγω να σας καταθεσω την δικη μου αποψη ως μια αλλη εκδοχη των πραγματων.
    Η Αγορα ειναι μεταξυ αλλων και ενα παιχνιδι ψυχολογιας βασιζομενο στην προσφορα και την ζητηση των αναγκων σε μια κοινωνια ανθρωπων. Οταν χαθει η εμπειστοσινη ομως η αγορα παυει να εχει ομαλη λειτουργια και η εμπειστοσινη απο την πλευρα της Ευρωπης προς την Ελλαδα εχει χαθει προ πολλου. Τι γινεται ομως οταν ο ενας προσπαθει να τιμωρισει τον αλλο ? Τοτε εχουμε ριξη και οποιος αντεξει. Η τιμωρια των λαων ομως που τολμισαν να εκφρασουν μια διαφορετικη αποψη απο αυτη του κατεστημενο ειναι το επικιδυνο της υποθεσης που μπορει να ανηξει τους ασκους του αιολου. Ρωτηστε και το Γαλιλαιο. Η Ευρωπη και η Ελλαδα το γνωριζουν καλα αυτο γι' αυτο και προετοιμαζονται για ενα καλο διαζυγιο στο νομισμα με χρονικο οριζοντα το Οκτωβρη του 2015. Σκοπος ολων ειναι να τους δικαιωσει η ιστορια για το σωστο η λαθος της αποφασης. Εμεις ως λαος πρεπει να ειμαστε ετοιμοι για ολα. Εδω ομως που φτασανε τα πραγματα μεχρι σημερα η μοναδικη λυση ειναι η ριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ηλίας Πεντάζος είναι οικονομολόγος...

    Αίαντα ο Δρακολευτέρης είναι οικονομολόγος και εγώ...

    Τι είναι η Ε.Κ.Τ...

    Τι είναι και πώς λειτουργεί ο ELA ...

    Τι είναι φοροαποφυγής ;

    Τι είναι το Λουξεμβούργο ;

    Τουλάχιστον 1.000 εταιρείες που έχουν συνάψει μυστικές συμφωνίες με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου και τις χρησιμοποιούν για να ελαχιστοποιούν τη φορολογική τους επιβάρυνση....ΑΥΤΌ λέγετε ΚΛΕΨΙΆ συνεταίρου αυτό λέγετε αναίδεια ενός μεθύστακα αλκοολικού που του αρέσει το ΤΖΙΝ ΓΚΟΡΝΤΟΝ που λέγετε Ζαν Κλοντ Γιούνκερ...

    Μας λένε κλόουν ,τεμπέληδες, κλέφτες, ότι μας πληρώνουν το φαΐ , ότι θα μας κάνουν νταντά... ΌΤΑΝ η Ε.Κ.Τ έχει αγοράσει μέσω E.F.S.F μιας ιδιωτικής εταιρίας με έδρα το Λουξεμβούργο Ελληνικά ομόλογα με άξια 30% και η Ε.Κ.Τ μας τα ζητά να πληρωθούν 100%.....δηλαδή από 30 ευρώ θέλουν 100 ευρώ οι συνεταίροι μας...

    Γιατί τα πήρε E.F.S.F ; διότι δεν τα είχαν οι Ελληνικές τράπεζες ΆΛΛΑ οι Γαλλικές και οι Γερμανικές και αν σκούσαν, τα ασφάλιστρα κινδύνου θα έπρεπε να τα πληρώσουν οι Γαλλικές και οι Γερμανικές οικονομίες η όποιες εταιρείες τα είχαν ασφάλιση.... έτσι κ.Ηλία Πεντάζο που είσαι και οικονομολόγος .....όπου κάνω λάθος να με διόρθωσής....

    Από το 2009 έχουν φύγει έξω 140 δις ευρώ γιατί δεν δίνουν οι έξω τα ΙΒΑΝ; ....πως θα σου φαινόταν το ρούβλι σήμερα; κ Πεντάζο σήμερα .... Την Γιουγκοσλαβία την διέλυσαν γιατί στην Ρωσία ήταν ένας άλλος μπεκρούλιακας στην εξουσία Μπορίς Νικολάγιεβιτς Γιέλτσιν λεγόταν σήμερα ξέρει όμως Βλαντιμίρ Πούτιν ότι έρχεται και η σειρά της Ρωσία ΚΑΙ αν τα πράγματα πάνε κακά στην ΕΛΛΆΔΑ με τους ΚΛΕΦΤΕΣ Ευρωπαίους Η ΕΛΛΆΔΑ θα είναι
    το οχυρό που θα του δίνει πρόσβαση στην Ευρώπη-- Αφρική--- Ασία-- ....τι λέει η μακροοικονομια σου;;; πόσο αξίζει η χώρα μας;;;; ...

    ΠΆΡΕ τα κατορθώματα του φίλο μας Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ...
    Τα σχετικά έγγραφα ανέρχονται σε 28.000 σελίδες και εμπλέκουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο όπως οι Pepsi, Ikea, Accenture, Burberry, Procter & Gamble, Heinz, JP Morgan και FedEx που φέρονται να εμφανίζουν σύνθετα πλέγματα από εσωτερικά δάνεια και πληρωμές τόκων μέσω των οποίων μειώνουν δραστικά τους φόρους που οφείλουν να καταβάλουν. Ανάμεσά τους και εταιρείες με άμεσες ή έμμεσες δραστηριότητες στην Ελλάδα, όπως η Weather Investments, αλλά και επενδυτικές με συμμετοχές στην Ελλάδα, όπως οι Babcock & Brown και Macquarie Group της Αυστραλίας, Olayan Investments Company Establishment της Σαουδικής Αραβίας και η βρετανική Vitruvian. Με τις συμφωνίες αυτές φαίνεται να έχουν μεταφερθεί σε σχήματα του Λουξεμβούργου ποσά άνω των 215 δισ. δολαρίων σε δάνεια και επενδύσεις στο χρονικό διάστημα από το 2002 ώς το 2010. Η δημοσιογραφική έρευνα εμφανίζει, έτσι, το Λουξεμβούργο να διευκολύνει και να συγκαλύπτει τη φοροαποφυγή που λαμβάνει χώρα εκτός των συνόρων του και όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο βρετανικός Guardian «σκιαγραφεί την εικόνα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. που σιωπηρά συγκαλύπτει φοροδιαφυγή σε βιομηχανική κλίμακα»....

    Αν θέλουν συμφωνία έχει καλός αν δεν θέλουν ΝΑ ΠΆΝΕ ΝΑ ΓΑΜΗΘΟΎΝ ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΓΔΑΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ....έχω κι άλλα να σου γράψω για το ποιοι και πως τα έτρωγαν και τα τρώνε ακόμα στην ΕΛΛΆΔΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΖΈΨΕΤΕ ΡΕ ΛΊΓΟ ΤΟΝ ΣΟΥΡΓΕΛΟ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΜΗ ΤΟΥΣ ΓΑΜΉΣΩ ΌΤΙ ΈΧΕΙ ΑΓΑΜΗΤΩ........βρίζει στο ΣΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΌ ..ΒΡΊΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ..ΤΙ ΘΈΛΕΙ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΛΟΥΚΏΣΟΥΜΕ;;;; ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΓΕΝΙΆ ΤΟΥ ΌΛΗ.....ΑΙ ΣΤΟ ΔΙΆΟΛΟ ΣΑΣ ΑΝΕΧΌΜΑΣΤΕ ΑΚΌΜΑ ......ΓΑΜΏ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΆ ΣΟΥ ΠΟΥΣΤΆΡΑ...ΑΝ ΣΕ ΠΕΤΎΧΩ ΘΑ ΔΕΙΣ ΜΑΛΆΚΑ ΜΠΟΥΜΠΟΎΚΟ....ΘΑΤΣΕΡΙΚΕ...... ΚΟΙΤΆ ΕΝΑ ΠΟΎΣΤΗ ΘΑ ΜΕ ΚΛΊΣΗ ΦΥΛΑΚΉ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΙΏΞΕΤΕ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΤΏΡΑ......

    ΟΧΙ ΓΙΑΤΊ ΕΊΝΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΆΛΛΑ ΓΙΑΤΊ ΈΧΕΙ ΕΥΘΎΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΆ...ΤΙ ΔΙΆΟΛΟ ΔΕΝ ΈΧΕΤΕ ΜΥΣΤΙΚΈΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ..

    ΤΕΛΕΙΏΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΣΑΣ ΤΕΛΕΙΏΣΟΥΝ ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση