GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατρούγκαλος: "Χρηματοπιστωτικοί Φρανκεστάιν" οι περιβόητες αγορές

«Χρηματοπιστωτικούς Φρανκεστάιν» χαρακτήρισε τις περιβόητες αγορές ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώ...

Κατρούγκαλος:

«Χρηματοπιστωτικούς Φρανκεστάιν» χαρακτήρισε τις περιβόητες αγορές ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο φόρουμ του ΚΚ Γαλλίας, που διεξήχθη στο Παρίσι, με θέμα τη σχέση αγορών και δημοκρατίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «η αδυναμία του δημοκρατικού ελέγχου και η έλλειψη κατάλληλης ρύθμισης των διεθνών αγορών (κυρίως των χρηματιστηριακών) είναι η κύρια αιτία της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Κατά τον Έλληνα υπουργό, το κρίσιμο διακύβευμα πλέον είναι πως «ο πολιτικός έλεγχος της αγοράς αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της ίδιας της δημοκρατίας», για να συμπληρώσει ότι «αυτός είναι ο λόγος που οι ελληνικές εκλογές του Ιανουαρίου είναι μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει γίνει ο καθρέφτης του μέλλοντος της ηπείρου. Για τη χώρα μας, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που η αριστερά είναι στην εξουσία, αλλά και για την Ευρώπη, επειδή οι πολιτικές λιτότητας που έχουν καταστρέψει την κοινωνία και την οικονομία μας είναι οι ίδιες πολιτικές που οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στον αποπληθωρισμό και την οικονομική στασιμότητα».

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «με την αύξηση των ανισοτήτων και της φτώχειας, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια χαμένη γενιά. Έτσι, δύο διαφορετικές οπτικές αντιτίθενται: η πρώτη είναι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, η όξυνση των ανισοτήτων και η φτώχεια. Η δεύτερη είναι το όραμα για μια Κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Παραθέτοντας ορισμένα κρίσιμα στοιχεία, σημείωσε ότι «το 2011, στο πλαίσιο της ΕΕ, 120 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxfam, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί τουλάχιστον από 15 εκατομμύρια μέχρι 25 εκατομμύρια εάν εξακολουθήσουν τα μέτρα λιτότητας. Ο ελληνικός λαός έχει εξαντληθεί από τις πολιτικές λιτότητας: 27% ανεργία, το 55% νέοι, 40% του πληθυσμού είναι στο όριο της φτώχειας. Η χώρα έχει βυθιστεί σε μια δραματική ύφεση, ενώ το ένα τέταρτο του ΑΕΠ έχει γίνει καπνός. Το χρέος από το 120% του ΑΕΠ, που ήταν όταν εισήλθαμε στο πρόγραμμα των περιοριστικών μέτρων, το 2010, έφθασε σήμερα στο 180%».

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής της και ειδικότερα, όπως το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, την κατάργηση του σκληρού πυρήνα των μνημονίων (αποκατάσταση όλων των υπαλλήλων, που απολύθηκαν χωρίς αξιολόγηση και σε αντίθεση με τη συνταγματική προστασία), απομάκρυνση από τα μέτρα λιτότητας και δέσμευση για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, καθιέρωση δίκαιων φορολογικών συστημάτων, ενίσχυση της δημοκρατίας, σπάζοντας το πελατειακό κράτος κλπ.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της, το οποίο εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό, παρά την απροθυμία των δανειστών, ενώ χαρακτήρισε πολύ σκληρές τις διαπραγματεύσεις, για την αναζήτηση ενός βιώσιμου και ειλικρινούς συμβιβασμού.

Ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι πράγματι «υπάρχουν μεταξύ των πιστωτών πολιτικοί κύκλοι οι οποίοι δεν θέλουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, καθώς στόχος τους είναι να απομονώσουν τον ελληνικό ιό της αμφισβήτησης, επιβάλλοντας ασφυξία στη χώρα μας. Ωστόσο, η πλειοψηφία των πιστωτών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων θα σκεφτούν δύο φορές, καθώς ένας τέτοιος τυχοδιωκτισμός θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη, με απρόβλεπτες συνέπειες. Για τους λόγους αυτούς, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε την πολιτική μας και να αναζωογονήσουμε την ελληνική οικονομία».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρθηκε στα αισιόδοξα μηνύματα από τις δημοτικές εκλογές της Ισπανίας, τα οποία, όπως είπε, «μας δίνουν τη θεμιτή προσδοκία ότι η νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν θα παραμείνει απομονωμένη», ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτό εξαρτάται από εμάς, δηλαδή από τους λαούς της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση