GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχονται αλλαγές στις αναπηρικές συντάξεις

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τη...

Έρχονται αλλαγές στις αναπηρικές συντάξεις

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), τους ανασφάλιστους υπερήλικους, καθώς και μέτρα για την ανασυγκρότηση των ΚΕΠΑ.

Στόχος των σχετικών διατάξεων, είναι η ανασυγκρότηση των Κέντρων ώστε να περιοριστεί ο χρόνος, ο οποίος απαιτείται για την έκδοση των αποφάσεων και να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς.

Επίσης, καταργείται το παράβολο των 46.10 ευρώ, το οποίο ίσχυε για κάθε εξέταση από την Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕ.Π.Α, και λαμβάνεται πρόνοια για την σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η πιστοποίηση αναπηρίας θα γίνεται μόνο μία φορά για κάθε πάθηση. Προβλέπεται επίσης η συγκρότηση Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα προκαθορίζει με εκατοστιαία αναλογία, για όλους τους Ασφαλιστικούς Φορείς και το Δημόσιο, σε Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση.

Καταργείται η αναστολή της καταβολής του εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας-τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων, ενώ προβλέπεται ότι για την χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία, είναι απαραίτητη η προηγούμενη πιστοποίηση της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.

Με άλλη διάταξη, προβλέπεται η επαναχορήγηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, όσων δηλαδή έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Καταργείται η προσωποκράτηση για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ΕΤΑΑ, καθώς και η αναστολή της καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων.

Στις περιπτώσεις που το συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω αναπηρίας έχει λήξει και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, συνεχίζεται η καταβολή της αναπηρικής σύνταξης για ένα εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση, ότι το ποσοστό αναπηρίας είναι τουλάχιστον 67%.

Σε ότι αφορά την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, το νομοσχέδιο δίνει στον Διοικητή του ΙΚΑ τη δυνατότητα της συγκρότησης ειδικών κλιμακίων ελέγχου αποτελούμενα από υπαλλήλους του Ιδρύματος, τα οποία διενεργούν επιτόπιους ελέγχους.

Ακόμη, υπάγονται στον Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ) δημοσιογράφοι, οι οποίοι απασχολούνται με την ιδιότητα του συντάκτη κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας στα Γραφεία Τύπου των αθλητικών ομοσπονδιών που είναι αναγνωρισμένες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Επεκτείνεται και στα ασφαλιστικά ταμεία το μέτρο που ίσχυε για οφειλές στο Δημόσιο και προβλέπει την κατάσχεση κινητών κατά τις νυχτερινές ώρες και κατά τις εξαιρετέες μέρες σε βάρος οφειλετών που οφείλουν μεγάλα ποσά

Με άλλη διάταξη τέλος, περιέρχεται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Μελών Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας (ΕΛΕΜ) του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση