GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΕΡΤ είναι ο καθρέφτης σου Αλέξη Τσίπρα!

Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Θα ήθελα μια αριστερά που δεν υποκρίνεται, όπως θα ήθελα μια ΕΡΤ που δεν θα ήταν δημόσια υπηρεσία...

Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Θα ήθελα μια αριστερά που δεν υποκρίνεται, όπως θα ήθελα μια ΕΡΤ που δεν θα ήταν δημόσια υπηρεσία. Ούτε κρατική, ούτε δημόσια, αλλά κοινωνική ραδιοφωνία και τηλεόραση! Αυτό είναι το δικό μου όραμα! Ένα ποιοτικό, τεχνολογικό δημιούργημα στην υπηρεσία της απροκατάληπτης γνώσης και του υψηλού πολιτισμού.

Και μια κοινωνική ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση είναι ένα αντιλαϊκιστικό, ψύχραιμο, αλλά όχι ψυχρό μήνυμα για την ανάπτυξη και την προοδευτική (: βιοοικονομική και βιοπολιτική) καλλιέργεια του ελληνικού λαού. Ένα γενικό, εθνικό μήνυμα που προπαγανδίζει ηθικού χαρακτήρα ιδέες και συμπεριφορές και όχι πολιτικές. Αναδεικνύει τον πολιτικό χαρακτήρα των πάντων, των «τάξεων των πραγμάτων», αλλά δεν προπαγανδίζει συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικά συμφέροντα…

Η σημερινή ΕΡΤ δεν μπορεί να αναδημιουργηθεί σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο υπό το τραγικά υποκριτικό και λαϊκιστικό σλόγκαν: «την ΕΡΤ δεν την άνοιξε η κυβέρνηση, την άνοιξαν οι αγώνες του ελληνικού λαού»! Όχι, έτσι! Η κυβέρνηση την «άνοιξε» και καλά έκανε! Θα έκανε μάλιστα καλύτερα αν δεν έμπλεκε διαρκώς τον λαό στις επιλογές της και στις υποθέσεις της!

Ο ελληνικός λαός κυβερνάται από μια νέα, σε σημαντικό βαθμό, πολιτική ελίτ, την οποία κρίνει καθημερινά από το αποτέλεσμα, το ήθος, το ύφος και τις κοινωνικές συνέπειες της δράσης της ….και η ΕΡΤ είναι μια από αυτές. Δεν θεωρώ πως είναι ασήμαντη πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά σίγουρα όχι η σημαντικότερη στην σημερινή δραματική συγκύρια! Σύμφωνοι, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ έχει εξέχουσα πολιτική σημειολογία και σημασία για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο για την αναδόμησή της (ΕΡΤ)! «Κινδυνεύει» να αυτοπαρουσιαστεί και να επαναλειτουργήσει σαν δήθεν φορέας επαναστατικής ανατροπής ενός καθεστώτος, μέρος του οποίου είναι καί η ίδια. Και αυτό είναι, αγαπητέ αναγνώστη, ένα απατηλό μήνυμα για την ελληνική κοινωνία, το οποίο εγκλωβίζει τελικά την κυβέρνηση στις παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις.

Η σημερινή ΕΡΤ - όπως ακριβώς η χθεσινή - κυβερνάται από παρέες έτοιμες να ικανοποιήσουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Πρόκειται για την ανανέωση του ίδιου πυρήνα ημετέρων, οι οποίοι εμφανίζονται συνήθως «βασιλικότεροι του βασιλέως» στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν τηλεπολιτικές υπερπροβολής και υπερπροστασίας του ίδιου του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας του, που ασκεί ουσιαστικά την εξουσία στην χώρα. Με αυτή την έννοια η ΕΡΤ ήταν και παραμένει πρωθυπουργικό και όχι γενικά κυβερνητικό ή κομματικό φερέφωνο.

Αυτή είναι η μικρή, πικρή αλήθεια για την ΕΡΤ, χωρίς υποκρισία και λαϊκισμό, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει διατεθειμένος να «ανατρέψει» και μακάρι να κάνω λάθος! Πράγματι, ορθολογικώς δεν έχει κανέναν λόγο για να συμβάλλει στην ριζική μεταβολή των σχέσεων που ορίζουν την οντολογία και λειτουργία της ΕΡΤ, διαχρονικώς! Άλλωστε, είναι σήμερα εποχή για να ψάξεις και να βρεις «Χατζιδάκιδες», κάμποσους «Χατζιδάκιδες» ή έστω καινοτόμους «Σοφιανούς Χρυσοστομίδιδες» για να ξαναστήσεις από την αρχή μια υψηλού επιπέδου κοινωνική τηλεόραση και ραδιοφωνία;

Η εποχή - δηλαδή οι πολιτικές συνθήκες - σίγουρα δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, αν και κατά την γνώμη μου αυτό είναι που έχει σήμερα ανάγκη η Ελλάδα, για να αναγεννηθεί στο επίπεδο παραγωγής και διαχείρισης της είδησης και σε εκείνο του πολιτισμού. Ειλικρινά πιστεύω πως χωρίς την μη-υποκριτική και μη-λαϊκιστική, ανατρεπτική προσωπικότητα «Χατζιδάκιδων» και το ευρύ, απροκατάληπτο και βαθιά κοινωνικό και ταυτόχρονα διανοητικό πνεύμα (κουλτούρα, αύρα ή όπως αλλιώς θέλεις) «Σοφιανών Χρυσοστομίδιδων», τίποτε το σημαντικό και ενδιαφέρον δεν πρόκειται να συμβεί στην ΕΡΤ. Ως «business as usual» βλέπω να εξελίσσεται η υπόθεση, εκτός εάν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αντιληφθεί εγκαίρως την «παγίδα» που του έχουν στήσει με την ΕΡΤ «αυλικοί» και αυλοκόλακες! Να ταυτιστεί με ένα τραχύ είδωλο που διαρκώς θα διασκεδάζει την πραγματικότητα, αναπτύσσοντας μια θυματοποιητική και ταυτόχρονα παρηγορητική αφήγηση, με ψευδο-επαναστατικό/εθνικιστικό μάλιστα ιδίωμα.

Έχω περάσει τέσσερεις φορές από την ΕΡΤ, αλλά ποτέ δεν θέλησα να μεταβληθώ σε δημόσιο υπάλληλο! Είμαι ιδεολογικά και κοσμο-αντιληπτικά αντίθετος στην μακρά παραμονή - ιδιαίτερα στα κανάλια - αν δεν σου επιτρέπεται να αναπτύξεις την προσωπικότητά σου και τις γνώσεις σου και στην ιδέα δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και άλλοι δημιουργοί να μεταβάλλονται σε δημοσίους υπαλλήλους ή να συμπεριφέρονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι. Σέβομαι τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και τους «ιδιωτικούς», αλλά ο δημοσιογράφος και ο πραγματικός δημιουργός δεν θα έπρεπε να είναι, να νοιώθει και να συμπεριφέρεται ως υπάλληλος: ούτε «ιδιωτικός», ούτε δημόσιος, και ούτε θα έπρεπε η ΕΡΤ να αποτελεί θύλακα για βόλεμα των ημετέρων κάθε κυβέρνησης και προνομιακό πεδίο του πελατειακού καθεστώτος και του δημοσιογραφικού-κομματισμού. Δεν θα έπρεπε… αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι δημοσιογραφικές ενώσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες που προφανώς δεν συμφέρουν τους ίδιους.

Ωστόσο, αναγνώστη μου, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα η αρετή - και ο πατριωτισμός αν θέλεις - κρίνεται από τις αποφάσεις που έχει το κουράγιο να υποστηρίξει εις βάρος του Εαυτού του κάθε (σχετικά) προνομιούχος. Και η δημοσιογραφία ως κοινωνική λειτουργία αποτελεί προνόμιο, ασχέτως αν ο φορέας της πένεται ή ακόμη διώκεται και δεν ευημερεί υπαλληλίζοντας, παπαγαλίζοντας και κομματικώς αλληθωρίζοντας, δηλαδή ηθικώς κατηφορίζοντας!

Η ΕΡΤ δεν αποτελεί απλώς και αντικειμενικά κεφαλαιώδη πρωθυπουργική προνομία, αλλά ταυτόχρονα τον καθρέφτη κάθε πρωθυπουργού. Ας φροντίσει ο Αλέξης Τσίπρας τον καθρέφτη του! Αυτό που βλέπει ο τηλεθεατής μέσω των εκπομπών της ΕΡΤ είναι ο πρωθυπουργός και κανείς άλλος. Αυτή είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος και αν δεν αρέσει στην αριστερά και στον κ. Τσίπρα προσωπικά ας την αλλάξουν και όχι να συνεχίζουν να υποκρίνονται ανενδοίαστα! Σε έμενα δεν αρέσει, όπως δεν μού αρέσει η άμεση, σημειολογικού χαρακτήρα σύνδεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την «νέα» διοίκηση της ΕΡΤ! Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει γιατί το κάνει!

Έχει άραγε ωριμάσει αρκετά η αριστερά στην Ελλάδα για να υπερβεί την ανάγκη της κυβερνητικής προπαγάνδας δια της ΕΡΤ και όλων των συναφών παθολογιών που δόμησε ως κανόνα η δεξιά, για να υπερθεματίσει το ΠΑΣΟΚ σε σημείο ολοκληρωτικού γκεμπελισμού κάποιες εποχές; Είναι ζήτημα πολιτικής ωριμότητας και κουλτούρας, όπως θα είναι και δείκτης του πραγματικού χαρακτήρα της κυβερνώσας αριστεράς από εδώ και πέρα η ΕΡΤ. Η πραγματική φύση αυτής της κυβέρνησης θα αποκαλύπτεται καθημερινά μέσα από τον πρωθυπουργικό καθρέφτη, την ΕΡΤ. Ως προς αυτό και μόνον αυτό είμαι βέβαιος, όπως και ως προς την ποιότητα σημαντικού αριθμού εκ των εργαζομένων στην ΕΡΤ: Σε αυτό το «πρωθυπουργικό μαγαζί» υπάρχουν εξαιρετικές προσωπικότητες, ικανοί, φιλότιμοι, ιδιαίτερα ευαίσθητοι, προοδευτικοί και έντιμοι άνθρωποι! Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα «διόρθωνα» ακόμη πιο γρήγορα το «λάθος» μου, που επανέλαβα δυστυχώς τρείς φορές!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση