GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γαλλικός Τύπος: Τελευταία προειδοποίηση το άρθρο Τσίπρα στη Le Monde;

Το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού στην εφημερίδα Λε Μοντ βρήκε άμεση απήχηση στον γαλλικό Τύπο, με αναδημοσίευση μεγάλων αποσπασμάτων με...

Γαλλικός Τύπος: Τελευταία προειδοποίηση το άρθρο Τσίπρα στη Le Monde;

Το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού στην εφημερίδα Λε Μοντ βρήκε άμεση απήχηση στον γαλλικό Τύπο, με αναδημοσίευση μεγάλων αποσπασμάτων με τις θέσεις του Αλ.Τσίπρα.

Παράλληλα, όλα τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στη συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο, σε αναμονή και των δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την ερχόμενη Τετάρτη.

«Με άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται κάθε αδιαλλαξία και προειδοποιεί κατά μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων», τιτλοφορεί η οικονομική Λες Εκό.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει την εμμονή ορισμένων θεσμών να προτείνουν λύσεις που κατά την άποψή του είναι "παράλογες"» υπογραμμίζει η εφημερίδα και προσθέτει: «H Ελλάδα και οι πιστωτές της εξακολουθούν να δυσκολεύονται στο να βρουν τη βάση για μια συμφωνία». Στο δημοσίευμα αναπαράγονται αποσπάσματα από το άρθρο, η δε εφημερίδα εκτιμά ότι «την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει την αυστηρότητά της απέναντι στην Αθήνα».

Η «Λεζ Εκό» αναφέρεται παράλληλα στην πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη στην Αυγή, με την οποία ζητά να επιτραπεί στην Ελλάδα η εξαγορά ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Επίσης, αναφέρεται και στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, στον τηελοπτικό σταθμό «Σκάι», σύμφωνα με τον οποίο, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλει για εξάμηνο ή ακόμα ένα έτος την υλοποίηση ορισμένων προγραμματικών υποσχέσεων αντι- λιτότητας.

Ως «άρθρο-προειδοποίηση» αντιμετωπίζει η συντηρητική Φιγκαρό τη δημοσίευση του Αλέξη Τσίπρα στη Μοντ. «Είναι άραγε η τελευταία προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα;» τιτλοφορεί η Φιγκαρό και υπογραμμίζει : «O Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην οποία να την καθοδηγούν οι ιδρυτικές χώρες και κατ' εξοχήν η Γαλλία και η Γερμανία. Αρνείται επίσης στο να θεωρηθεί υπεύθυνος για την παράλυση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες». Με άρθρο του στη «Μοντ», προσθέτει η εφημερίδα, «ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι».

Σχετικά με την απόρριψη από τον Αλέξη Τσίπρα της ιδέας για μια Ευρώπη «δύο ταχυτήτων», η εφημερίδα εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε έχοντας υπ' όψιν του τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην εφημερίδα της Κυριακής «JDD» υπέρ μιας «ιδανικής Ευρώπης» που θα μπορούσε να είναι «δύο ταχυτήτων».

Η εφημερίδα παραθέτει αποσπάσματα με τις θέσεις του πρωθυπουργού για τους «σκληρούς κανόνες λιτότητας» που θα μπορούσε να επιβάλλει ο «κεντρικός πυρήνας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, σε χώρες με πρόγραμμα».

Σχετικά με τις επιλογές που επιβάλλονται πλέον στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μια στρατηγική "ρεαλισμού για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας" ή σ’ αυτήν "της ρήξης και τελικά της διαίρεσης"».

Συνοψίζοντας τη στάση και τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, το δημοσίευμα καταλήγει: «Μια τέτοια στάση θα μπορούσε να ωθήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν στη διαίρεση, που είναι προφανής όσο ποτέ άλλοτε» λέει η Φιγκαρό.

«H Ελλάδα στην καρδιά μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο ευρωπαϊκές στρατηγικές» τιτλοφορεί η κομουνιστική «Ουμανιτέ» και προσθέτει : «Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδίδει το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο οράματα για την Ευρώπη: το ένα αποδέχεται τη δημοκρατία, το άλλο αποσκοπεί στη θέσπιση μιας ευρωζώνης δύο ταχυτήτων με έναν κεντρικό πυρήνα που θα επιβάλλει τη λιτότητα. Η εφημερίδα αναπαράγει σχεδόν ολόκληρο το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση